Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Türkiye'yi bağımsız bir ekonomiye kavuşturacağız

Sebebi indirim değil! 'Kur saldırılarına karşı dayanıklı yapı kurulacak' Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kurda yaşanan hareketliliğin politika faizine bağlanamayacağını, ülkenin döviz ihtiyacını en aza indirecek dayanıklı bir ekonomik yapı kuracaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Türkiye'yi bağımsız bir ekonomiye kavuşturacağız

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kurda yaşanan hareketliliğin politika faizine bağlanamayacağını söyledi. Oktay, Meclis Genel Kurulu'ndaki bütçe sunumunda, "Bu durum sadece faiz indirimleriyle bağdaştırılamaz. Para birimimiz manüpülatif ataklara maruz kalmıştır. Ülkemizin döviz ihtiyacını en aza indirecek ve bu saldırılara karşı çok daha dayanıklı bir yapıyı hızlı bir şekilde oluşturacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Meclis Genel Kurulu'ndaki bütçe sunumunda konuştu.

GERÇEKLERE UYGUN DEĞİL

Bu doğrultuda Türkiye'nin ara malı ithalatı ve enerji harcamalarını azaltan, üretim ve ihracatı destekleyen projeleri birer birer hayata geçirdiklerini anlatan Oktay, böylece ara malı ihtiyacı yerli üretimle giderilerek ülkenin önemli ithalat kalemlerinin yerli üretiminin sağlanacağını, bu alanların yeni ihracat kalemleri olarak ekonomiye katma değer sağlayacağını söyledi. Kur hareketlerinin, ekonominin gerçeklerine uygun olmadığını ifade eden Oktay, "Bu manipülasyon girişimlerinin bize olduğu kadar, bunu yönlendirenlere de giderek artan bir maliyeti vardır ve bu sınama, ekonomi üzerinden ülkemize sözde diz çöktürmek isteyenler için de sürdürülebilir değildir" diye konuştu.

MALİ DİSİPLİNE DEVAM

Oktay "Mali disiplin kararlılığımız dün nasılsa bugün de aynı şekilde devam etmektedir. Salgın koşullarının belirsizliğinin yaşandığı 2021 yılında da bir yandan vatandaşımıza, esnafımıza, reel sektörümüze ve ihtiyaç duyulan tüm alanlara yönelik desteklerimizi sürdürürken, diğer yandan bütçe açığımızı yüzde 3,5'in altında tutarak, kamu maliyesi göstergelerinin sürdürülebilirliğine önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.

BÜTÇEMİZİ İHTİYATLI BİR YAKLAŞIMLA HAZIRLADIK

Dünya genelinde görülen virüs varyantlarının, kalıcı küresel toparlanma önünde ciddi bir engel olarak varlığını koruduğuna ve salgınla devamlı mücadeleyi zorunluluk haline getirdiğine dikkati çeken Oktay, bütçeyi, bu risklerin ve belirsizliklerin halen devam ettiği bir ortamda ihtiyatlı bir yaklaşımla hazırladıklarını kaydetti. Oktay ayrıca, 2021 yılının tamamında Türkiye ekonomisinin yüzde 10'un üzerinde büyüme kaydetmesinin beklendiğini açıkladıb. Oktay "Başta bütçe olmak üzere tüm politika araçlarımızla işçi, memur, esnaf, çiftçi ve emeklilerimiz dahil olmak üzere tüm kesimlere bu büyüme refah olarak yansıyacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın