Çatıda 'güneş' ortaklığı

Bütçesi olmaya yeni yöntem! Çatıda ortaklıkla güneşe dönüş zamanı. Kendi elektriğini çatıda üretmek için başvuranların sayısı 2 bini geçti. Çatı tipi GES'lerin 5 bin ila 300 bin dolar arasındaki kurulum maliyetine karşı enerji şirketleri kâr ortaklığı modeliyle santral kurmaya başladı.

Çatıda 'güneş' ortaklığı

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Çatısına santral kuranlara ürettikleri elektriğin fazlasını satma olanağı sunan yönetmelik sonrası bugüne kadar 2 binin üzerinde mesken sahibi veya işletme çatısına santral kurmak için başvurdu. Atıl haldeki çatı, tarla ve işyerlerini birer elektrik üretim merkezine dönüştüren uygulamayla bugüne kadar 750 megavatlık kurulum gerçekleşti. Yıl sonuna kadar bu rakamın 1000 megavata ulaşması öngörülüyor. Kurulum maliyeti 5 bin dolar ila 300 bin dolar arasında değişen çatı tipi GES yatırımını karşılayamayanların imdadına ise enerji şirketleri yetişiyor. Kolen Elektrik Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt, GES'in daha verimli kullanımı ve çok tercih edilmesi için bir model geliştirdiklerini söyledi.

GES'E ÖZEL MODEL

Bugün büyük işletmelerin çatılarında güneş enerji sistemi kurma maliyetinin projeye göre değişmekle birlikte ortalama 450 ila 650 bin dolar arasında olduğuna dikkat çeken Karayurt şunları kaydetti: "Böylesi bir yatırımın kendini amorti etmesi de 4 ila 7 yılı buluyor. Kolen olarak biz, çatısına GES kurmak isteyenlerle bir iş ortağı gibi hareket ediyoruz. Yaptığımız anlaşmaya göre GES maliyetinin yüzde 30, 50, 80 veya tamamını üstleniyoruz. Kurulum sonrası elektriğin işletme ihtiyacı dışında kalan fazla kısmının değerlendirilmesi ve yönetilmesini sağlıyoruz. Kurulum maliyeti karşılandıktan sonra şirket isterse artık kendi santraliyle yoluna devam edebilir ya da Kolen'le iş ortaklığını devam ettirebilir."

Türk Telekom Stadı'nın çatısına da GES kurulacak.

ÖZEL KREDİ İMKANI DA VAR

Müşterilerin ihtiyaçlarına özel çözümler geliştiren Enerjisa da geçtiğimiz mart ayında Ali Sami Yen Spor Kompleksi ve Türk Telekom Arena Stadı'nın çatısına güneş panelleri kurmak için Galatasaray Spor Kulübü'yle bir anlaşma imzaladı. 40 bin metrekare alana kurulacak tesisin 20 milyon TL tutarındaki yatırım maliyeti Enerjisa tarafından sağlanacak. Galatasaray, Enerji Performans Modeli olarak adlandırılan bu sistemle sözleşme süresi boyunca üretilen elektrik miktarı üzerinden firmaya ödeme yapacak. Garanti BBVA da Solarçatı işbirliğiyle şubat ayında bireysel Çatı GES kredileri için avantajlı faiz oranlarıyla bir kredi ürünü çıkardı. İş birliği kapsamında Solarçatı alışveriş kredisi kullanan Garanti BBVA müşterilerine yüzde 5'e varan indirimler uygulanırken, mesken sahipleri aylık 1.654 TL'den başlayan fiyatlarla Çatı GES sahibi olabilecek.

ÜRETİMİN % 17'Sİ ÇATIDAN GELEBİLİR

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Kutay Kaleli'nin verdiği bilgilere göre günlük güneş görme süresi 7.5 saati bulan Türkiye'deki binalarda çatı üstü güneş sistemleri için 14.9 GW'lık teknik potansiyel mevcut. Bu potansiyelin büyük kısmı çok haneli konutlarda bulunurken ticari, kamu ve sanayi binaları da bunu takip ediyor. Aynı araştırma sonuçlarına göre, ekonomik potansiyel ise 4,5 GW görünüyor. Bu potansiyele göre binalardaki yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 17'si çatı üstü sistemlerle karşılanabilir.

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın