Bataryada Çin'e rakip olabiliriz

Batarya ve şarjda Çin'e alternatif olabiliriz. Sektöründe 24 yıldır ihracat lideri olan Vestel, yeni nesil teknoloji ihracatına odaklandı. AR-GE'de ilk 10'a giren Vestel, özellikle elektrikli araç bataryaları ve şarj teknolojilerinde büyüyecek.

Bataryada Çin'e rakip olabiliriz

EKONOMİ SERVİSİ

Vestel CEO'su Turan Erdoğan, Türkiye'nin stratejik konumu, nitelikli insan gücü, üretim kalitesi gibi avantajlarıyla Çin'e alternatif bir tedarikçi olmak için her şeye sahip olduğunu belirterek, özellikle hızla büyüyen elektrikli araç batarya ve şarj teknolojileri alanına yoğunlaştıklarını söyledi. Çalışmaları ve hedeflerine ilişkin gazetecilere bilgi veren Erdoğan, 2021'de 2,6 milyar dolarlık ihracatla elektrik-elektronik sektöründe aralıksız 24 yıldır ihracat şampiyonu olan Vestel'in katma değeri yüksek yeni nesil teknoloji ihracatına odaklandığını, bu kapsamda otomotiv elektroniğinin yanı sıra elektrikli araçlar için batarya ve şarj üniteleri geliştirip üretmeye ağırlık verdiklerini söyledi.

YERLİ BATARYA İHRACI

Bunun için uluslararası iş birlikleri ve lisans anlaşmaları yaptıklarını belirten Erdoğan, iki alandaki son durumu şöyle özetledi:

"Küresel batarya üretiminde Avrupalı ve Asyalı şirketler arasında ciddi rekabet yaşanıyor. Çinli ve Güney Koreli şirketler dev batarya fabrikaları inşa ediyor, Avrupa ülkeleri şirketlerine ciddi teşvikler sağlıyor. Bu pazarın büyük bir potansiyeli var ve katma değeri yüksek ihracata imkan tanıyor. Ülkemizin stratejik konumu, nitelikli insan gücü, üretim kalitesi gibi avantajlarımız var, Çin'e alternatif bir tedarikçi olmak için her şeye sahibiz. Biz de bu alanda varlığımızı güçlendirecek adımlar atıyoruz. Geçen yıl ilk yerli bataryalı dik süpürge üretimine başladık. Tasarım ve üretimi tamamen Vestel kaynaklarıyla yapıldı. İzmir Gaziemir Serbest Bölge'de yer alan fabrikamızda gerçekleştirdiğimiz batarya üretimimiz Vestel'in büyümesine ivme kazandıracak. Ayrıca, salgın koşullarında elektrikli bisiklet büyük ilgi gördü. Avrupa'da 2020'de 4,5 milyon elektrikli bisiklet satıldı. Biz de ilk elektrikli bisiklet bataryasının üretimine aynı yıllarda başladık. Donanım, yazılım, mekanik tasarımları ile üretim ve test altyapısı tamamen Vestel mühendisleri tarafından yapılıyor. 2020'de ilk siparişi ünlü bisiklet markası Salcano'dan aldık ve seri üretime başladık. Ayrıca, Avrupa'nın en büyük e-bike şirketi olan Hollanda merkezli Accell Group ile batarya üretimi için anlaşması yaptık. Böylece ilk yerli batarya ihracatını da yapmış olduk."

ŞARJ İSTASYONU TÜRKİYE'DEN

"Bütün bu gelişmeler, elektrikli araç şarj cihazlarına (EVC) talebi de çok yoğunlaştırdı. Biz de bu sürecin bir parçası olarak dünyanın en büyük yenilenebilir enerji şirketlerinden Iberdrola ile EVC projesi için anlaşma yaptık. İngiltere, İtalya ve İspanya'daki elektrikli araç şarj noktaları için destek oluyoruz. Ayrıca, Almanya'nın önde gelen enerji şirketlerinden E.ON ile elektrikli şarj cihazları üretimi için anlaşmaya vardık. Almanya'da evlerde ve yollarda yaklaşık 28 bin E.ON araç şarj noktası bulunuyor. Şarj istasyonlarında Vestel tarafından üretilen EVC'leri kullanılacak. Geldiğimiz noktada teknoloji şirketi olma vizyonumuzu başardık."

VESTEL'İN KARNESİ

Türkiye'de TV pazarında lider, beyaz eşyada ilk 3'te.

158 ülkeye ihracat yapıyor.

2022'nin ilk çeyreğinde 9,1 milyar TL ihracat yaptı.

İlk çeyrekte toplam ciro yüzde 88 artış gösterdi.

En Değerli Markalar listesinde 7 sıra yükseldi, 4. oldu.

Marka değeri 720 milyon dolar olarak açıklandı.

Sadece TV ve beyaz eşya üreticisi değil, bir teknoloji şirketi.

Üçü yurt dışında 9 Ar-Ge merkezi var, bin 800 kişi çalışıyor.

Türkiye'de en çok Ar-Ge harcaması yapan 10 şirketten biri.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan En İyi Ar-Ge Merkezi unvanı aldı.

En çok Avrupa Patenti alan Türk şirketi oldu. Avrupa Patent Ofisi vekilliğine bu yıl iki Vestel mühendisi seçildi.

MAAŞ POLİTİKASI ASGARİ ÜCRETİN ÜSTÜNDE

"Vestel mavi yaka çalışanları asgari ücretten yüzde 12 daha fazla maaş alır. Buna prim, mesai ve performans ücretleri dahil değil."

ZEYTİN ÇEKİRDEĞİNDEN BUZDOLABI RAFI ÜRETTİ

"Tüm yatırımlarımızı sürdürülebilirlik ekseninde gerçekleştiriyoruz. Vestel, zeytin çekirdeğinden plastik eşdeğeri malzeme üreten Biolive ile ortaklığa giderek, bu ürünü, buzdolaplarının bazı plastik parçalarının yerine kullanıyor. İki yıl önce Türkiye'nin uluslararası bir derecelendirme kuruluşu tarafından onaylı TL cinsinden ilk yeşil tahvil ihracını yaptık, oradan gelen finansmanı 'Akıllı Hayat 2030' vizyonu çerçevesinde su kaynaklarının korunması, karbon azaltımı, enerji verimliliği ve atıkların azaltılması gibi alanlarda AR-GE çalışmalarımızda, çevre dostu teknoloji yatırımlarımızda kullanacağız. Vestel City'deki tüm ofisler de Sıfır Atık sistemine geçti. Beyaz eşyada tüm dış ambalajlar yüzde 100 geri dönüştürülmüş malzemeden."

ESKİ KLAVYELER ORMANA DÖNÜŞÜYOR

"Evsel dönüşüm projemizle, kullanılmayan her marka beyaz ve elektronik eşyayı, yetkili servislerimiz aracılığıyla randevu ile evden alıyoruz, eski klavyeler dahil... Bunlar hurda olarak yeniden ekonomiye kazandırılırken, karşılığında sivil toplum kuruluşlarına bağış yapılıyor, eski eşyayı verenler adına ormansız bölgelere hava araçlarıyla tohum ekiliyor, bilgisi de kişiye ulaştırılıyor. Bugüne kadar 200 bin adet kızılçam ve karaçam tohum topu toprakla buluşturuldu."

SPORDA ŞAMPİYONLUKLAR ÜST ÜSTE GELDİ

"Toplumsal gelişim salt ekonomik ve teknolojik ilerlemelerle sağlanamaz. Sporun da toplumun gelişiminde oynadığı rolün farkındayız. Süper Lig şampiyonu Trabzonspor, uluslararası alanda başarılarıyla ülkemizi gururlandıran kadın ve erkek milli voleybol takımlarının yanısıra, Akdeniz Oyunları'dan altın madalyayla dönen milli cimnastikçi Ferhat Arıcan ve İbrahim Çolak ile gümüş madalya kazanan Adem Asil; yelken sporunda Okyanus'a sponsor olmaktan gurur duyduk. Trabzonspor forma göğüs sponsorluğunu 3 yıl daha uzattık. Bir başka sponsorluğumuz, Kastamonu Kadın Hentbol Takımı da bu yıl Türkiye şampiyonu oldu. Bu yıl ilk kez Uluslararası Vestel Yarı Maratonu'nu düzenledik, iki bine yakın atlet yer aldı."

Tüm Ekonomi haberleri için tıklayın