The Economist'ten “Biden'ın bozgunu” kapağı... ABD'nin yenilgisini tasdiklediler

The Economist dergisi, 21 Ağustos'tan itibaren piyasada olacak sayısında ABD'nin Afganistan'dan çekilmesini ele aldı. Makalede, ülkede ortaya çıkan görüntülerin Taliban'a propaganda sağlayacak şekilde olduğu ileri sürüldü ve ABD askeri teçhizatının Taliban'ın eline geçmesi sebepleriyle ABD Başkanı Joe Biden ileri derecede başarısız bulundu.

The Economist'ten “Biden'ın bozgunu” kapağı... ABD'nin yenilgisini tasdiklediler

Aksam.com.tr

Afganistan ordusunun elinde olan Amerikan yapımı M4 karabinalarının ve M16 tüfeklerinin yanında Humvee'ler, zırhlı araçlarla görüntüleri ABD'yi zor durumda bıraktı. Bununla birlikte Black Hawk helikopterleriyle A-29 Super Tucano saldırı uçağı da dahil olmak üzere milyarlarca dolar değerindeki ABD askeri teçhizatının Taliban'ın eline geçmesi Batı basınında yer almaya başladı. Bu konuyu gündeme getiren İngiltere merkezli The Economist dergisi 21 Ağustos'tan itibaren piyasada olacak yeni sayısında Biden yönetimine ağır eleştirilerde bulundu.

Aksam.com.tr'nin The Economist'ten aktardığı habere göre, "Biden'ın bozgunu" kapağıyla çıkan dergide "Taliban propagandacıları, Amerika'nın Afganistan'ı yeniden şekillendirmek için 20 yıllık misyonunun çöküşünü senaryolaştırmış olsaydı, daha üzücü görüntüler ortaya koyamazlardı" vurgusu yapılırken Amerikan ordusunun geri çekilmedeki başarısızlığı masaya yatırıldı.

ABD'nin Afganistan'da 2 trilyon dolar harcadığı ve 2.000'den fazla Amerikalının, sayısız Afgan'ın hayatını kaybettiği yazılan makalede "Afganistan tekrar başa döndü. Taliban, ülkeyi, işgalin başlangıcında olduğundan daha fazla kontrol ediyor, daha iyi silahlanmış durumda ve Amerika'nın Afgan ordusuna yağdırdığı silahları ele geçirdi. Dahası 'bir süper gücü yenme' hayallerine ulaştı." yorumu yapıldı.

ABD'nin güvenilmez müttefiklik konusu

Amerika'nın Eşref Gani hükümetinin düşmesine izin vererek kendisini kararsız bir müttefik gibi gösterdiği tespitlerine ilişkin "Kabil'deki feshedilmiş rejim, Almanya veya Japonya gibi bir müttefik değildi. Çok daha zayıftı ve hayatta kalması tamamen Amerika'ya bağlıydı" denen makalede "yine de bunların hiçbiri ABD'yi düzenli bir şekilde geri çekilme sorumluluğundan kurtarmaz" ifadelerine yer verildi. ABD'nin geri çekilme planının 2011'den beri devrede olduğu öne sürülürken makalede, ABD'nin "2011'de 100.000 askerlik garnizonunu, diğer NATO ülkelerinden gelen asker sayısıyla eşitlenerek 2017'de 10.000'in altına indirdiği" yazıldı.

Biden idaresine "mantıksızlık", "keyfilik", "saygısızlık" gibi suçlamalar yönelten The Economist dergisi, makalesinde "Sonuç olarak, Amerika'nın düşmanlarını caydırma ve dostlarına güven verme gücü azaldı. İstihbaratı kusurlu, planlaması esneklikten uzak, liderleri kaprisli ve müttefiklere olan ilgisi asgari düzeyde." ifadelerine yer verilirken "Bu, Taliban'ın zaferini Tanrı'nın onların tarafında olduğunun kanıtı olarak alacak cihatçıları her yerde cesaretlendirebilir." yorumu yapıldı.

Öte yandan derginin kapak dosyasında "Yerinden edilenlerin insani yardıma ihtiyacı olacak. Batılı ülkeler ayrıca sayıları artabilecek daha fazla Afgan mülteciyi kabul etmeli ve bölgede kalanlara bakmak için Afganistan'ın komşularına cömert yardım sağlamalıdır." şeklinde yazılırken "Avrupalı liderlerin, zulüm gören birçok Afganlıyı kabul edemeyeceklerini ilan etme acelesi, neredeyse Amerika'nın başarısız çekilişi kadar içler acısı." yorumu yapıldı.

Tüm Dünya haberleri için tıklayın