Rusya'yı Donbass'ta obüsler karşılayacak

Almanya'da yapılan NATO Savunma Bakanları toplantısından Ukrayna'ya ağır silah yardımı kararı çıkarken ABD'nin köklü savunma yayın organı Military Times, ABD öncülüğünde Batı ülkelerinin Ukrayna'yı obüslerle donatacağını yazdı.

Rusya'yı Donbass'ta obüsler karşılayacak

EMRE ÖZTÜRK

ABD'nin köklü savunma yayını Military Times, Donbass harekatına başlayan Rusya'nın, Ukrayna tarafından ağır silahlarla karşılanacağını yazdı. ABD'nin, Ukrayna'ya 155 mm'lik toplar ve top mermileri vererek Rusların saldırılarını püskürtme hazırlığında olduğu belirtildi. Pentagon Sözcüsü John Kirby'nin yayın organına yaptığı açıklamalara göre pakette 72 adet 155 mm'lik obüsler ve 144 bin top mermisi bulunuyor. ABD ayrıca 72 adet zırhlı taktik araçla obüsleri mobil olarak kullanmayı da planlıyor. ABD Savunma Bakanlığı'nın adı belirtilmeyen bir ülkede 50 kişilik bir Ukraynalı birliği obüs eğitimine sokacağı da gelen bilgiler arasında.

İNSANSIZ KARA ARAÇLARI

Yayın organına göre obüsleri taşıyacak olan M113 zırhlı araçlar da intikal için hazırlanıyor. Yine yayın organının iddiasına göre Pentagon Ukrayna'ya insansız kara araçları da teslim etmeyi planlıyor. Bu konuda Pentagon'un ABD'deki silah üreticilerine ihale için çağrıda bulunduğu bilgisine de yer verildi. Yayın organı yardım paketleri kapsamında Ukrayna'ya ulaştırılan 121 adet Phoenix Ghost SİHA'ları ile hava istihbarat desteği de verileceğini ifade ederken tüm yardım ve savaş koordinasyonu için ABD'nin en yüksek temsilci olarak bu konudaki en deneyimli isimlerden birisi olan emekli General Terry Wolf'un görevlendirildiğini ifade etti. Wolf 2015 yılında, DEAŞ'la Mücadele Koalisyonu Başkan Yardımcılığı görevinde bulunmuş öncesinde de ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Irak ve Afganistan Direktörlüğü görevini üstlenmişti.

NATO ÜLKELERİ SEFERBER OLDU

İşte NATO üyelerinin Ukrayna'ya sağlayacağı obüs desteği...

Kanada: 4 yeni M 777 155 mm. obüs teslim edecek.

Estonya: 9 adet D-30 122 mm'lik obüs teslim edecek.

Çekya: 20 adet DANA M2 152 mm.'lik zırhlı obüs aracı teslim edecek.

Slovakya: 18 Zuzana 155 mm'lik zırhlı obüs aracı teslim edecek.

Polonya: 20 adetten fazla Gvozdika 122 mm'lik zırhlı top aracı teslim edecek.

Hollanda: 24 adet Panzerhaubitze 2000 modeli 155 mm'lik zırhlı obüs aracı teslim edecek.

Fransa: 12 adet CAESAR 155 mm'lik zırhlı obüs aracı teslim edecek.

Belçika: 24 adet M109A4BE modeli 155 mm'lik zırhlı obüs aracı teslim edecek.

Tüm Dünya haberleri için tıklayın