BM: Her hafta 800 Suriyeli evine dönüyor

BM: Haftada 800 Suriyeli dönüyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, koşulların çok sayıda geri dönüş için uygun olmadığını açıkladı.

BM: Her hafta 800 Suriyeli evine dönüyor

Birleşmiş Milletler (BM) temsilcisi Philip Leclerc, haftada yaklaşık 800 Suriyeli mültecinin kendi isteğiyle Türkiye'den ülkesine döndüğünü ama koşulların çok sayıda kişinin dönüşüne elverişli olmadığını söyledi. Reuters'a konuşan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye temsilcisi Leclerc, kuzeybatı Suriye'de çok sayıda mültecinin geri dönmesi için uygun koşullar olmadığını söyledi. "Suriye'de görülen sınırlı ilerleme göz önüne alınırsa doğal olarak insanlar geleceklerinin orada değil, Türkiye'de olduğuna inanıyor" diyen Leclerc, Suriye'de siyasi, sosyal ve ekonomik durumun kötüye gittiğini savundu.

145 BİN UKRAYNALI GELDİ

Leclerc ayrıca Türkiye'nin Rusya, Ukrayna ve BM ile beraber Karadeniz'den dünyanın geri kalanına ihracatı Rus işgali tarafından engellenen tahılların taşınmasını sağlamasının önemli olduğunu söyledi. Leclerc Rusya'nın şubatta Ukrayna'yı işgalinden beri 145 bin Ukraynalı Türkiye'ye geldiğini, daha önce oturum izni sahibi 20 bin Ukraynalı'ya ek olarak 10 bininin daha oturum izni aldığını söyledi. Türkiye'ye gelen Ukraynalılardan yaklaşık 5 bini de uluslararası koruma başvurusunda bulundu.

Tüm Dünya haberleri için tıklayın