Avrupa'nın devleri Kiev'e çıkarma yaptı! Yolculuk eğlenceli ama manzara feci

Fransa, Almanya ve İtalya liderleri, Kiev'de Zelenski ile bir araya geldi. İrpin'deki yıkımı inceleyen liderler, Ukrayna'nın yanında olduklarını açıkladı. Scholz, “Rusya'nın hedefinin her şeyi yok etmek olduğu açık” dedi.

Avrupa'nın devleri Kiev'e çıkarma yaptı! Yolculuk eğlenceli ama manzara feci

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Werner Iohannis, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İtalya Başbakanı Mario Draghi, Ukrayna'nın İrpin şehrine ziyaret gerçekleştirdi. Sabah saatlerinde başkent Kiev'e ulaşan Scholz, Macron, Draghi ile Iohannis, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın ilk günlerinde saldırılara uğrayan Kiev bölgesinde yer alan İrpin'deki yıkımı yerinde gördü. Avrupalı liderlere, ziyaret esnasında Ukrayna Topluluk ve Bölge Geliştirme Bakanı Oleksiy Çernışov eşlik etti.

KORKUNÇ BİR YIKIM YAŞANDI

Almanya Başbakanı Scholz, burada yaptığı açıklamada, savaşın Ukrayna'da "korkunç" yıkımlara yol açtığını belirterek, "Tüm bunlar, Rusya'nın her şeyi yok etmeyi amaçlayan agresif savaşını gösteriyor. Kararlar alırken bunları hatırlamamız gerekiyor" dedi. Macron, Iohannis, Scholz ve Draghi'nin Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir araya geldi. Görüşmede, gıda güvenliği, silah ve Ukrayna'ya desteğin sağlanması gibi konular ele alındı.

Scholz, Macron, Draghi ile Iohannis, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın ilk günlerinde saldırılara uğrayan Kiev'deki İrpin'de yaşanan yıkımı yerinde gördü.

ABD'DEN 1 MİLYAR DOLARLIK EK YARDIM

ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin Donbass'taki savaşı için Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık ek güvenlik yardımı sağlayacağını açıkladı. ABD Savunma Bakanlığı, destek paketinin taktik araçlara sahip 18 ek obüs, obüsler için 36 bin mermi 155 mm mühimmat ve iki zıpkın kıyı savunma sistemini içerdiğini söyledi.

ZELENSKİ: UKRAYNA İŞGALİ İLK ADIM

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları 113. gününde devam etti. Ukraynalı askerlerin teslim olmayı reddettiği Donbass'ın Severodonetsk kentinde yoğun çatışmalar sürüyor. Rusya'nın yüzde 80'ini kontrol ettiği kent, şu an da savaşın merkez üssü konumunda bulunuyor. Bununla birlikte, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Ukrayna'nın işgalinin "Rusya'nın diğer ülkelere ve diğer halkların fethine giden yolu açması gereken ilk adım" olduğunu açıkladı.

BERLİN'DEN ÇOK NAMLULU ROKETATAR

Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu. Lambrecht, Almanya tarafından Ukrayna'ya taahhüt edilen 3 çok namlulu roketatar gönderileceğini ifade etti. Roketatarlarla ilgili eğitimin haziran sonu başlayabileceğini söyleyen Lambrecht, teslimatın ise temmuz sonu veya ağustos başında yapılabileceğini belirtti. Ukraynalı askerlerin kundağı motorlu obüs eğitiminin ise tamamlanmak üzere olduğunu kaydeden Lambrecht, bunlardan yedisinin kısa süre içinde Ukrayna'ya teslim edileceğini aktardı.

BELÇİKA: UKRAYNA'YA VERECEK SİLAH KALMADI

Belçika Savunma Bakanı Ludivine Dedonder "Ukrayna'ya gönderebileceğimiz silah stokunun sonuna geldik. Buna rağmen Ukrayna'ya askeri yardımlarımızı nasıl sürdürebileceğimizi analiz ediyoruz" açıklamasında bulundu. Ukrayna'nın değişkenlik gösteren birçok silah talebi olduğunun altını çizen Dedonder, "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne 5 bin FNC otomatik silah, 200 LAW tanksavar silah, M72 hafif tanksavar silah, 3 bin 800 ton yakıt ve koruyucu ekipman teslim edildi. Yetersiz stoklar dahilinde elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.

Tüm Dünya haberleri için tıklayın