800 yıllık fetih coşkusu

Alanya'nın Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından fethinin 800. yıldönümü Alanya Belediyesinin tarihi kalede düzenlediği coşkulu etkinlikle kutlandı.

800 yıllık fetih coşkusu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alanya'nın Sultan Alaaddin Keykubat tarafından fethinin 800. yılı kutlamaları kapsamında Alanya Kalesi'nde düzenlenen programda konuştu. Bakan Çavuşoğlu, "Akdeniz'de kalıcı barış ve refahın tesisi için çalışıyor, hakkımızı savunmaktan geri durmuyoruz. Denizci bir milletiz. Bizi Kızılkule'nin ötesine geçemeyecek hale getirmeyi hedefleyen hain planları bozduk, bozmaya devam edeceğiz. Masaysa masa, sahaysa saha. Hamdolsun hepsine hazırız" dedi. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın Alanya'yı fethedişinin 800. yılı Alanya Belediyesi tarafından organize edilen kapsamlı bir programla kutlandı. İçkale'de yapılan programa Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, Antalya Milletvekilleri, il ve ilçe protokolü katıldı. Bakan Çavuşoğlu, Sandık Emini Kayhanlar Evi'nde Herbaryum, Mutfak Kültür Evi, Bedesten, Demirtaş-Sedre Av Köşkü gibi restore edilen yapıları hizmete açtı.

ŞANLI MİRASIMIZ VAR

Törende konuşan Bakan Çavuşoğlu, "Sultan Alaaddin bu topraklarda muhteşem bir imparatorluk iklimi meydana getirdi. 8 asır sonra bugün, işte bu şanlı mirastan aldığımız ilhamla dış politikamızı şekillendiriyoruz. Geçmişimize ve geleceğimize rengini veren bu adı gibi Akdeniz'de barışın önünü açmak için sahada ve masada etkin varlık gösteriyoruz. Akdeniz'de kalıcı barış ve refahın tesisi için çalışıyoruz" dedi.

TÜRK-İSLAM MEDENİYETİNİN EN ÖNEMLİ ŞEHİRLERİNDEN BİRİ

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ise konuşmasında şunları kaydetti: "Alanya'nın fethinin 800. yılını kutluyoruz. Bu şehri, Türklükle, Müslümanlıkla, ezanla, iyilik ve güzelliklerle buluşturan karaların ve denizlerin sultanı Alaaddin Keykubat'tır. Keykubat'ın vizyonunu, ileri görüşlülüğünü, ferasetini ortaya koyan en önemli unsur Selçuklu yapıtlarıdır. Bizim için fetih; Keykubat'ın mirasına sahip çıkmak, onu yaşamak ve yaşatmak."

TELEFERİKTE HEDEFİMİZ 2 MİLYON YOLCU

Alanya'nın 37 yıllık hayali olan Teleferiği hayata geçirerek Alanya Kalesi'nde büyük bir dönüşüm başlattıklarını anlatan Yücel, "Kalemizin ziyaretçi sayısı teleferikle beraber beş, altı kat arttı. Gelecek yıllardaki hedefimiz iki milyon ziyaretçi. Teleferik ile bağlantılı olarak hayata geçirdiğimiz yürüyüş güzergâhları projemizle, ziyaretçilerin kalenin her noktasını yürüyerek keşfetmeleri sağlanmıştır." diye konuştu.

HEDEF UNESCO'YA GİRMEK

Önümüzdeki günlerdeki Alanya Kalesi ile ilgili en önemli projelerinin Alanya Kalesi'ni yayalaştırmak olduğuna vurgu yapan Yücel "Selçuklular'ın kentimizdeki en önemli başyapıtı olan Alanya Kalesi'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girmesi için çalışmalarımız sürüyor. İnşallah bu senenin sonuna kadar ilgili kurumlarla çalışmalarımızı tamamlayıp, Sayın Dışişleri Bakanımızın öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na dosyamızın müracaatını yapacağız. Bu eşsiz güzellikteki tarihi dokuyu korumak için taşıt trafiğini kısıtlayacağız. Böylelikle hem Alanya Kalesi'ni korumuş hem de UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girme yolunda önemli bir mesafe kaydetmiş olacağız" dedi.

Tüm Cumartesi haberleri için tıklayın