Günlük olarak ihtiyaç duyulan kalsiyum için tüketilmesi gereken yarım litre sütün, bu mineral açısından 5 kilogram ete, 6 kilogram patatese, 8,5 kilogram elmaya bedel olduğu belirtildi.
Gıda mühendisliğinde sık sık süt üzerine araştırmalar, analizler yapıyoruz. Süt ve ürünleri, özellikle kalsiyum açısından çok önemli gıdalardır. Kalsiyum diğer gıdalarda da bulunuyor. Biyoyararlılık dediğimiz, vücutta sindirilebilirlik olarak süt ve ürünlerindeki kalsiyum çok daha iyi. Günlük olarak bir kişinin alması gereken kalsiyum miktarı büyüme çağı, emzirme ve gebelik dönemi hariç yaklaşık 800 miligram. Yarım litre sütte de 500-625 miligram kalsiyum bulunuyor. Biz gün içinde süt ürünleri tüketerek bu kalsiyumu rahatlıkla alabiliriz. Diğer gıdalarda da kalsiyum bulunur. Meyvelerde, ette, her türlü gıdada var fakat yararlanabilirliği düşüktür.
İhtiyaç duyulan kalsiyum için yarım litre süt yerine 5 kilogram et, 1,5 kilogram havuç, 6 kilogram patates, 8,5 kilogram elma veya 2,5 kilogram ekmek tüketilmesi gerekir ancak bu mümkün değil. Hem sindirilebilirlik hem de tüketilebilirlik açısından süt daha iyi bir kaynak.
Sütün içinde B vitaminleri, A,D,E, K vitaminleri mevcut. Bu vitaminler vücut fonksiyonları için önemli bir yere sahip. Eksikliklerinde vücutta birtakım sorunlar çıkabilir. Sütün önemli bir bileşeni olan laktoz, özellikle beyin gelişimi açısından önemli bir şekerdir. Aynı zamanda B grubu vitaminleri zeka gelişimi açısından, A vitamini göz sağlığı açısından önemli olan vitaminler. Ayrıca sütün içinde fosfor var. Fosfor, kalsiyumla birlikte alındığında yararlanabilirlik daha yüksektir. Özelikle gıdalarda kalsiyum ve fosfor oranlarının birebir olması önem taşımaktadır.