11 Ayın Sultanı 2016 yılı Mübarek Ramazan Ayı 6 Haziran 2016 Pazartesi günü başladı. 4 Temmuz 2016 Pazartesi günü Ramazan Ayı'nın son günü olacak. 5 Temmuz 2016 Salı günü ise 2016 Ramazan Bayramı'nı kutlayacağız. Bizde 2016 Tokat Ramazan imsakiyesi'ni sizler için hazırladık.
Tokat iftar ve sahur saatleri (vakitleri) ve Tokat Bayram namazı saati bilgilerini sitemizden takip edebilirsiniz.
RAMAZAN AYINDA OKUNACAK İFTAR DUASI
"Allahumme leke sumtu ve bike amentu ve aleyke tevekkeltu veala rizkike eftertu"
(Allahım! Senin Rızan İçin Oruç Tuttum Sana Güvendim,Senin Rızkın ile Orucumu Açtım.)
” Hamd Olsun Verdiğin Nimetlere,Sağlık ve Afiyet ile.Allahım beni,Anamı,Babamı ve Bütün Mü"minleri Bağışla (Amin)”
RAMAZAN'DA ORUÇ TUTARKEN HALSİZLİĞİ ÖNLEMENİN YOLLARI
Ramazan ayının sıcak havalara denk gelmesiyle birlikte oruç tutarken halsizlik ve yorgunluk şikayetleri artıyor. Ramazan boyunca kilo almamak ve vücut enerjisini korumak için iftar ve sahur vakitlerinde doğru besinlerin uygun ölçülerde tüketilmesi büyük önem taşıyor. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ, Ramazan’da sağlıklı besleme hakkında bilgi verdi.
Sahurdan sonra en az 3 öğün!
Yaz meyveleri ve hurma tüketmeyi ihmal etmeyin
Sebze ve meyvelerin kabuklarını soymayın
Günde 12-15 bardak su için
Orucunuzu açtıktan 15 dakika sonra ana yemeğe başlayın
İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılmalı, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmelidir. Beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine; enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinlerden bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna tercih edilmelidir. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için; yemeklerde kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler gibi lif oranı yüksek gıdalar ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilebilir.
Hazımsızlık ve gaz şikayetlerini önlemek için bunlara dikkat edin
• İftar vaktinde aşırı yemek yemeyin
• Öğününüzü 2-3 öğüne bölerek tüketin
• Çok sıcak ve soğuk besin tüketiminden kaçının
• Besinleri yavaş yemeğe ve iyi çiğnemeye dikkat edin
• Yemek sırasında asitli içecek tüketmeyin
• Yemekle birlikte su tüketin
• İftardan 45 dakika sonra, 30 dakika ile 1 saat arasında egzersiz yapın