1
Devlet memurluğundan emekli olduktan sonra hobi olarak evinde kılıç kını yapmaya başlayan 55 yaşındaki Abdurrahman Doğan, talebin fazla olduğunu görünce Merkezefendi ilçesi Bakırcılar Çarşısı’nda küçük bir atölye kurarak kın üretimini yapmaya burada devam etti. Ticari amaçlı kın üretimi yapan Doğan, bazen kendisine gelen antika ve antika olmayan kınların da onarımı yaptığını belirtti. Kının tarih boyunca kullanıldığını ve kelime anlamının ise kılıç ya da diğer kesici silahları tutmak, taşımak ve saklamak için kullanılan kılıf olduğunu vurgulayan Doğan, son günlerde televizyonlarda sayıları artan tarihi diziler sayesinde kılıç ve hançer gibi silahlara olan ilginin de arttığını kaydetti. Kendisinin kılıç üreticilerine doğrudan ya da vatandaştan gelen talep üzerine çalıştığını ifade eden Doğan, ayrıca bazı diziler ve yurt dışına da siparişe göre kın yaptığını aktardı.
Ahşap, vinleks ve pirinç başta olmak üzere bakır veya gümüş gibi madenler kullanarak üç ana malzemeden kın üretimi yaptığını dile getiren Doğan, bir kının üretimin siparişe göre bir gün sürdüğünü söyledi.
Kın fiyatlarının kullanılan madenin özelliğine göre 170 TL’den başlayıp bin 500 TL’ye kadar çıktığını kaydeden Doğan şunları söyledi:
(İHA)