Omuz kas yırtıklarında kapalı kameralı yöntemle tedavi 

Doç. Dr. İ. Bülent ÖZÇELİK 
bulent.ozcelik@gophastanesi.com.tr 

Omuz eklemi çok geniş hareket açıklığına sahip ve özellikle başüstü hareketleri yapmamıza izin veren bir yapıya sahiptir. Omuz ekleminde yuvarlak bir baş karşısında düz bir yuva etrafında dönerek bu hareketlerin yapılması mümkün olmaktadır. Bu yuvarlak başın üzerinde aşırı hareketleri engelleyen ve eklemin stabilitesini sağlayan bir kemik çıkıntısı (akromion) mevcuttur. Bu iki kemik arasında özellikle omuzun içe ve dışa çevrilmesini sağlayan kas yapılarımız ( rotator kaslar) bulunur. Bu iki kemik arasında özellikle yukarıdaki kemik uç kısımının aşağıya doğru kemik çıkıntısı oluştuğu durumlarda kas üzerine bası oluşup bu kasların tendinöz (kasların bağlanma yeri, tendom)kısımlarında hasarlanma ve yırtık oluşması mümkün olmaktadır. Aynı zamanda yaş ile birlikte kasın kemiğe bağlanma yerinde yani tendinoz yapılarda yapısal değişiklikler burada yırtık oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Kas yırtığı oluşumu durumunda omuz hareketlerinde kısıtlanma ve özellikle baş üstü aktivitelerde ağrı artışı görülmektedir. Hastaların günlük aktivitelerinin yapılması gittikçe zorlaşabilir. Hastaların ağrısının devamı halinde muayene ve radyolojik incelemelerin yapılması ve sonrasında MRI tetkiki yapılması gerekir. Yırtık saptanması durumunda tedaviye en erken dönemde başlanması gerekir. Hastanın yırtık derecesine göre  tam olmayan yırtıklarda fizik tedavi  tam olan yırtıklarda direkt operasyon önerilebilir. Eğer tam olmayan yırtıklarda fizik tedavi ve konservatif tedaviler sonuç vermez ise o zaman cerrahi müdahale düşünülmelidir. Erken dönmede saptanan omuz kas yırtıklarının tedavisinde son dönemlerde sıklıkla kapalı kameralı sistem kullanılarak tedaviler yapılabilmektedir. Kasların kemiğe bağlanma yerine kapalı ameliyatla tekrar bağlanması ve üzerinde bası yapan kemik çıkıntının temizlenmesi yöntemiyle tedavi sağlanabilmektedir. 

Mutlaka akılda tutulması gereken şey hastalığın ilerleyici olabileceği ve tedavi gecikmesinde özellikle tam yırtıklarda kasların erimesi nedeniyle geriye dönüşümsüz sonuçların olaşabileceğidir. Kas yırtığının uzun süre tedavisiz bırakılması daha ilerde oluşabilecek kas erimeleri ve deformasyonları oluşumunu sağlar geç dönemde yırtık bağların tamir edilmesi bile işe yaramayabilir Bu pozisyonda tedavi seçenekleri zorlaşmakta hatta bazı durumlarda omuzun yuvarlak başını karşısında olan yuvanın yukarısına doğru yer değiştirmesi nedeniyle omuz protezleri uygulanması gerekebilmektedir. 

 Bu yüzden omuz bölgesi kas yırtıkları saptandığı zaman tedavi edilmesi ve yırtığın tamiri gereklidir. Bu müdahalelerin kapalı ( artroskopik) olarak yapılması bu cerrahi müdahale sırasında daha fazla hasarlanma yapılmadan yırtığa ulaşılmasını sağlamakta ve ek hasar verilmeden tamirin yapılmasını sağlamaktadır. Ameliyat sonrası ağrı,  eklem hareket kısıtlılığı kapalı yöntemle, açık yönteme göre daha az olmakta iyileşme süreci ve fizik tedavi süreci daha rahat geçirilmektedir. 

Hastalar ameliyat sonrasında 6 haftalık omuz kol askısında dinlendirildikten sonra hastanın fizik tedavi süreci başlamaktadır.