Ne zaman emekli olacağınızı internetten öğrenebilirsiniz!

Ne zaman emekli olabilirim uygulaması SGK uygulamalar portalı üzerinden duyuruldu.

Ne zaman emekli olabilirim uygulaması, milyonlarca çalışana emeklilik yaşı hesaplama konusunda yardımcı olacak. SGK uygulamalar portalı ile Ne zaman emekli olabilirim sorgulaması yapmak çok kolay. 4A, 4B, 4C’li çalışanların emeklilik bilgileri SGK uygulamaları ile mümkün.

EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ

SAĞLIKÇIYA ERKEN EMEKLİLİK TAMAM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Tıp Bayramı'nda verdiği "5 yıla 1 yıl yıpranma payı olarak, bir sözüm vardı. İnşallah 16 Nisan'dan sonra bunu süratle çözeceğiz" müjdesi, hayata geçiyor. Referandumun ardından bu konudaki çalışmalar hızlandırıldı, erken emeklilik için düzenleme hazırlandı. Sıra, yasanın çıkartılmasına geldi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, önceki gün, 'Ebeler ve Hemşireler Günü' dolayısıyla düzenlenen programda, yıpranma payı düzenlemesinin maddelerinin hazırlandığını duyurdu. Akdağ, "Sağlık çalışanlarının yıpranma payının maddelerini hazırladık. İnşallah kanunlaştıracağız. Bizim logomuzda o yıldızı tutan sizlersiniz, rabbim hepinizden razı olsun" şeklinde konuştu. Sağlık alanında sağlanan yeniliklerin ülke ekonomisiyle yakın bir ilişkisi olduğunu vurgulayan Bakan Akdağ, sözlerine şöyle devam etti: "Gerek sağlık personeli istihdam etmek, gerekse şu anda istihdam ettiğimiz kardeşlerimize gelirler ve ortam açısından daha iyi şartları sağlamak, benim yeni dönem için en önemli hedefimdir.".

EMEKLİLİK ŞARTLARI NASIL OLUŞUR?

Emeklilik kısmi ve tam emeklilik olarak ikiye ayrılmaktadır. Kısmi emeklilik, emeklilik kriterlerini bulundurmayan ancak; belli bir prim sayısına sahip, belli bir süreyi geçirmiş kişiler için geçerli olan emeklilik türüdür. Tam emeklilik ise kişinin tüm şartlarını yerine getirmesi ve emeklilik yaşını beklemesi durumudur. Emeklilik hesabı yapılırken kişinin sigorta giriş tarihi önemlidir. Herkesin giriş tarihi farklı olduğundan, emeklilik süresi de farklılık göstermektedir.

Emekli sandığı, bağkur ya da ssk'lı çalışanlar için emeklilik yaşı erkeklerde 60, kadınlarda ise 58'dir.

8 Eylül 1976 yılından önce girişi yapılan erkekler 55 yaş ve 5000 gün şartını taşımak zorundadır.

8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihi arasında çalışmaya başlamış olan erkekler emekliliğe hak kazanabilmek için 7000 iş günü çalışmış olmalı ve 60 yaşını doldurmalıdır. Ya da 25 yıldır sigortalı olarak çalışıyor olmalı, 60 yaşını tamamlamış olmalı ve 4500 gün primi bulunması gerekmektedir. Kadınlar ve erkekler belirli yaşı tamamladıkları halde prim sayıları yeterli değil ise, 5400 günden emekli olabilmektedir. 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle çalışmaya başlamış olan kadınlar ise, 58 yaşını tamamlamış ve 7000 prim gününe sahip olmalıdır. 25 yıldır ssk'lı olarak çalışıyor ise ve 58 yaşını tamamlamışsa 4500 gün ile emekli olabilmektedir.