Dünyada 50 binde bir görülen genetik hastalık hemofagositik lenfohistiositoze (HLH) yakalanan 14 aylık Kübra bebek, Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKKÖK) Projesi kapsamında nakledilen ilikle yaşama tutundu.
Konya'nın Karatay ilçesinde çiftçilik yaparak geçimlerini sağlayan Cumali-Diler Doğan çifti, üçüncü çocukları 14 aylık Kübra'yı, 4 aylıkken yüksek ateş şikayetiyle hastaneye götürdü.
Tetkikler sonucunda, minik Kübra'ya 50 binde bir görülen genetik hastalık HLH teşhisi konuldu. Küçük kızlarının hastalığını duyunca büyük üzüntü yaşayan aile, Konya'da bir süre ilaç tedavisi gören minik Kübra'yı Akdeniz Üniversitesi Hastanesine getirdi.
Yaşaması için ilik nakli gerekiyordu
Buradaki kontrollerin ardından ilik nakli yapılması gerektiği belirlenen Kübra bebeğin doktorları, nakil için Sağlık Bakanlığınca uygulamaya konulan TÜRKKÖK Projesi'ne başvurdu.
TÜRKKÖK'te yapılan taramalarda, kan örneği veren 28 yaşındaki üniversite öğrencisi bir kızın iliğinin, minik Kübra'ya tam uyumlu olduğu belirlendi. Sağlık Bakanlığınca iletişime geçilen öğrenciden ilik alındı.
İlik, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş tarafından 42 gün önce Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Çocuk Hematolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alphan Küpesiz'e teslim edildi.
Başarılı geçen naklin ardından yapılan tetkiklerde, iliğin yüzde 100 tuttuğu belirlendi.
Minik Kübra'nın babası Cumali Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "TÜRKKÖK Projesi olmasaydı belki de aylarca ilik arayacaktık. Kızım sağlığına kavuştu. Çok mutluyuz. Yüzümüz bir yıldır ilk defa gülmeye başladı. Umarım her şey daha güzel olacak" diye konuştu.