Başkan Fevzi Demirkol, gazi ve şehit yakınlarının Çanakkale’de 1915 yılında destan yaşanan destanın yerinde görülmesi ve ecdatla buluşmayı sağlamak amacıyla ‘Peygamberler diyarından, şehitler diyarına’ programını düzenledi. Program kapsamında Şanlıurfa Şehit Aileleri Derneğine kayıtlı 175 gazi ve şehit yakınıyla irtibata geçilerek, Çanakkale’ye sefer düzenlendi. Özel uçakla Şanlıurfa GAP Havaalanından, Çanakkale Havaalanına düzenlenen sefere gazi ve şehit yakınlarının yanı sıra, Başkan Fevzi Demirkol ve Şanlıurfa Şehit Aileleri Derneği Başkanı Mehmet Yavuz katıldı.
Çanakkale Havaalanına inen heyet, feribot seferiyle rehberler eşliğinde ilk olarak Mecidiye Tabya ve Şehitliği ile Rumeli Tabyasına geçti. Tabyalarda, 1915 yılında vatan müdafaası için kahramanca kanını döken ecdadın destanını dinleyen heyet, daha sonra Seyit Onbaşı ve sargı yerlerini ziyaret etti.
DEDELERİNİN MEZARLARINI ZİYARET ETTİLER
ŞEHİTLER ABİDESİNDE YEMİN EDİLDİ
57’NCİ ALAY ŞEHİTLİĞİ ZİYARET EDİLDİ, ÇANAKKALE TURU ATILDI
BAŞKAN DEMİRKOL’A TEŞEKKÜR ETTİLER
‘Peygamberler diyarından, şehitler diyarına’ programına katılan gazi ve şehit yakınları, dedelerinin mezarlarını ziyaret etme fırsatı bulduklarını ifade ederek, ecdatlarıyla buluşmanın mutluluğunu yaşadıklarını ve kendilerine bu mutluluğu yaşattığı için de Başkan Fevzi Demirkol’a teşekkür ettiklerini söylediler.
Şanlıurfa Şehit Aileleri Derneği Başkanı Mehmet Yavuz da, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Haliliye Belediye Başkanımız Fevzi Demirkol başta olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Şehit aileleri olarak, daha öncesinde de Çanakkale’ye gitmiştik fakat bu kadar geniş kapsamlı olmamıştı çünkü otobüsle gidip gelmek çok sıkıntılı oluyordu. Uçakla gidiş, gelişimizden dolayı şehit ailelerimiz rağbet gösterdi. Burada daha önceden dedesi şehit olmuş, şehit ailelerimiz var. Onlarda ilk kez şehit dedelerinin mezarlarını ziyaret etmeye çalışıyorlar. Bu konuda emeği geçenlere ve Başkanımız Fevzi Demirkol’a çok teşekkür ediyoruz.”
“ŞEHİTLERİMİZE KARŞI VAZİFEMİZİ, BİR NAMUS BORCU OLARAK BİLİYORUZ”
Başkan Fevzi Demirkol da, yaptığı açıklamada Haliliye’de yaşayan herkesin Çanakkale’de yaşanan destanı görmesini istediklerini söyledi. Şehitlere karşı vazifelerini bir namus borcu olarak bildiklerini vurgulayan Başkan Demirkol, şunları kaydetti:
“Çanakkale’de yaşanan destanın, Haliliye’de yaşayan herkes tarafından görülmesi bizim en temel isteğimiz çünkü bu bölgede yaşanan vahşet, vahşet sonrasında ecdadımızın yazmış olduğu destan bilinmeli ve görülmeli. Ecdadımıza, şehitlerimize Cenab-ı Hakk’tan rahmet diliyoruz. Çanakkale’deki ecdadımızın vermiş olduğu son nefes, bizim şimdi aldığımız nefesleri sağlamıştır. Gençlerimizin milli ve manevi değerlerle yetişmesini her anlamda sağlamaya çalışacağız. Haliliye Belediyesi olarak biz bunu boynumuzun borcu olarak biliyoruz. Bu şehitlerimize karşı vazifemizi, bir namus borcu olarak biliyoruz. Bu namus borcumuzu hayatımızın sonuna kadar inşallah ifa edeceğiz.”
“ŞEHİTLERİMİZİN VERDİĞİ SON NEFESLE RAHATÇA DOLAŞIYORUZ”
Başkan Fevzi Demirkol, açıklamasının son kısmında şehitlerimizin verdiği son nefesle şuanda rahatça hareket ettiğimizi ve bu nedenle şehit ailelerine karşı vefa borcumuzun olduğu söyledi. Başkan Demirkol, bu mesuliyetle şehit aileleri ve gazilerle birlikte Çanakkale’ye geldiklerinin altını çizerek, “Koç gibi, babayiğit delikanlılar vatan müdafaası için şehit oldular. Bu koç gibi evlatlarını bu uğurda şehit vermiş olan ailelerimize karşı bizim bir vefa borcumuz vardır. ‘Peygamberler diyarından, şehitler diyarına’ diye başlattığımız bu harekette şehit ailelerinin olmaması düşünülemez. Bu, şehit ailelerimize karşı göstermiş olduğumuz bir vefanın ve bir mesuliyetin bilincinde olarak biz şehit ailelerimizi bugün misafir ettik. Daha sonrasında bu tip çalışmalarımız devam edecek. Arife gününe kadar da uçak seferlerimiz devam edecektir. Şehit ailelerimizi önemsediğimiz için ilk seferimizi şehit ailelerimizle yaptık. O şehit ailelerinin evlatlarının vermiş olduğu son nefes sayesinde biz şuanda Çanakkale’de, sahilde rahat dolaşmaktayız” diye konuştu.
Başkan Demirkol, ayrıca Çanakkale Destanının sadece gezilerle anlatılamayacağını ve bu nedenle de eğitim çalışmalarına devam ettikleri, düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencileri de Çanakkale’ye götürdüklerini söyledi.