Fındık fiyatları bu sene üreticinin yüzünü güldürdü. Geçen haftalarda 10 liranın üzerine çıkan fındık fiyatları. Bu aralar 9.2'ye geldi. Fındık üretiminin önemli merkezlerinden olan Alaplı'da fiyatların hareketlenmesi her sektörü olumlu etkiliyor. İlçenin büyük bir kısmı geçimini fındık üretiminden sağlıyor. Günlük fındık fiyatları vatandaşlar tarafından anı anına takip ediliyor. Fiskobirlik fındık fiyatı ne kadar 2016 yılında merak edildi. Trabzon, Düzce, Ordu, Giresun fındık borsası detayları haberimizde sizlerle
FINDIKTAKİ BELİRSİZLİK DEVAM EDİYOR
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, serbest piyasada fındık fiyatının 10 lira seviyesinde işlem gördüğünü belirterek fiyat üzerinde oynanan oyunun sürdüğünü söyledi.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, serbest piyasada fındık fiyatının 10 lira seviyesinde işlem gördüğünü belirterek fiyat üzerinde oynanan oyunun sürdüğünü söyledi.
Fındık fiyatının en az 15 lira olması gerektiğinin altını çizen Karan, “2015-2016 fındık sezonunda yapılan spekülasyon fındık tarihinde yapılmamış ve üretici bu kadar mağdur edilmemişti. Fındık fiyatının 15 liradan 9 liraya kadar düşmesini sebebi emanet değildir. Sadece bir bahanedir. Fındık fiyatının düşmesinin tek sebebi tekelleşmedir. En başından beri gerçek budur. Aslında sektörün tüm paydaşları bunu çok iyi bilmekte, ancak herkes topu taca atarak, üretici ve ziraat odalarını suçlamaktadır. Üretici ürünün emanete yeni bırakıyor. Fındık fiyatı 15-20 liraya alınıp satılırken de emanete bıraktı hem de daha fazla miktarlarda. Gelinen nokta şudur, ‘Türkiye’de fındık tekelleşiyor, fiyatı birileri kontrol ediyor. O birileri de aklınca üretici cezalandırıyor. Ziraat odaları olarak alın terimizi kontrol altına almak isteyenlerle karşı mücadelemiz sonuna kadar sürecek. Ürünümüzü tekelcilerin iki dudağı arasına bırakmayacağız. Bu sezon her ne kadar onlar kazanmış, istediklerini gerçekleştirmiş gibi görünse de, üreten hiçbir zaman kaybetmez, keser döner sap döner bir gün gelir hesap döner” dedi.
2016 tahmini fındık rekoltesinin tespiti için Haziran ayında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çotanak sayımı yapılacağını hatırlatan Karan,”Rekoltenin bu yıl oldukça düşük gerçekleşecek diye tahmin ediyoruz" diye konuştu.
Hükümet tarafından Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’ne fındık alım yetkisi verildiğini hatırlatan Karan, yeni sezona 3 ay gibi bir süre kalmasına rağmen alımla ilgili bir çalışma göremediklerini bununda üretici açısından kaygı verici olduğunu vurguladı
GÜNCEL FINDIK FİYATLARI
Şube En düşük En yüksek
Fındık üreticisinin yüzü sonunda güldü
Soydan yaptığı açıklamada, fındık fiyatının istedikleri seviyeye yaklaşmaya başladığını belirtti.
Arslan Soydan, "Uzun bir aradan sonra fındığın 10 liranın üzerinde işlem görmesi üreticilerimizin yüzünü güldürdü. 50 randımanlı kabuklu fındık borsada 9,25 liradan işlem gördü, ancak serbest piyasada rakam biraz daha yükseldi. Üreticilerimizin beklediği rakamlar yavaş yavaş oluşmaya başladı. Beklentimiz artışın önümüzdeki günlerde de sürmesi yönünde." diye konuştu.
Fındık üreticilerinin asıl beklentisinin fiyatın 13-14 liraya kadar yükselmesi olduğunu ifade eden Soydan, şöyle devam etti:
"İsteyen üretici 10,50 liradan da ürününü pazara indirebilir, ancak bizim asıl beklentimiz 13-14 lira seviyeleri. İnşallah fiyat bu seviyelere de ulaşacaktır. Buna olan inancımız tam. Sezon yavaş yavaş kapanmaya başladı. Eğer serbest piyasada sezon 10 liranın üzerinde kapanırsa, yeni sezonda da aynı fiyatlardan açılır. Bundan önceki sezonlarda hep böyle olmuştur. Bundan dolayı üreticilerimiz hem bu sezonunu hem de gelecek sezonunu düşünerek fındığını pazara indirmeli."
Fındık ihracatında hedef küçüldü
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, 2015-2016 fındık ihracat döneminde yaklaşık 280 bin ton iç fındık ihraç edilmesi yönündeki beklenti ve tahminlerinin, son aylarda azalan ihracatla 240 bin tona kadar düştüğünü söyledi.
Sevinç, yaptığı açıklamada, 1 Eylül'de başlayan 2015-2016 fındık ihracat döneminde, 8 aylık sürenin geride kaldığını ifade etti.
İlk aylarda oldukça iyi olan fındık ihracatının son aylarda azaldığına dikkati çeken Sevinç, "31 Ağustos 2016'ta sona erecek dönem sonunda 280 bin ton iç fındık ihracatı yapılması bekleniyordu ancak bu beklenti ve tahminlerimiz yaşanan gelişmelerin ardından değişti." dedi.
Sevinç, yeni ihracat beklentilerinin yaklaşık 240 bin ton olduğunu belirterek, "Bunda hiç kuşkusuz iç piyasamızda yaşanan fiyat belirsizliği ve Avrupalı alıcıların Gürcistan gibi ülkelere yönelmesi etkili oldu. Bundan dolayı özellikle mart ve nisan ayında bir önceki aylara oranla ciddi düşüş yaşandı. Kimse böyle bir düşüşü beklemiyordu ancak yaşananlar ortada." diye konuştu.
Mayıs ayında da ihracatın istedikleri gibi başlamadığına işaret eden Sevinç, "İnşallah ihracat eski günlerde olduğu gibi yeniden hareketlenir. Aksi durumda yaşanan bu düşüş bazı kesimleri olumsuz etkileyebilir." değerlendirmesinde bulundu.
Sevinç, 2015-2016 fındık ihracat döneminde yaklaşık 280 bin ton iç fındık ihraç edilmesi yönündeki beklentimiz ve tahminimiz son aylarda azalan ihracatla 240 bin tona kadar düştüğünü de kaydederek, "Türkiye 2014-2015 ihracat döneminde ise 217 bin 500 ton fındık ihracat etmiş, karşılığında ise yaklaşık 2,9 milyar dolar döviz elde etmişti. İnşallah beklentilerimizde yanılırız ve ihracat yaz döneminde hızlanır." ifadesini kullandı.
Fındık Nedir?
Türkiye’nin dünya üzerinde sahip olduğu matematik konum, ülkeye birçok avantaj katmıştır. Hiç şüphesiz bu avantajların içerisinde yer alan tarımsal ürün çeşitliliği, ülkenin önemini çok fazla artırmaktadır. Bu noktada Türkiye, birçok tarım ürününü dünyada en fazla yetiştiren ülke konumunda yer alır. Bu tarım ürünlerine verilebilecek en iyi örnek ise, fındıktır.
Türkiye’de fındık özellikle Karadeniz bölgesinde yetişmekte olup, Ordu ili bu konumda başı çekmektedir. Öyle ki, dünyanın %60’lık fındık ihtiyacı bu bölgeden karşılanmaktadır. Toprağın nemli olması ve iklim şartları, bunda en önemli etken konumundadır.
Fındık meyvesinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunun nedeni ise, dikilen fındık ağaçlarının çeşitliliğidir. Genellikle fındıkta görüntü aynıdır ama lezzette farklılıklar bulunmaktadır. Bu durum, fındığın çeşitlerinden kaynaklanır. Fındık, küçük bir ağaç veya çalının bir araya toplanması şeklindedir ve bu küçük ağaç kümelerine ocak adı verilmektedir. Sonradan fındığa dönüşecek olan çiçekler İlkbahar mevsiminde açar ve bu çiçekler oldukça küçüktür. Fındık, çotanak adı verilen bir koza içerisinde yetişmektedir. Fındık ocakları, oldukça bakım isteyen bir yapıdadır. Uzayan dallar ve ağaçlar budanır ve fındık bahçesi yılda birkaç defa yabani otlardan arındırılır. Hem yetiştirilme süreci, hem de toplanma sürecine bakıldığında fındık üretimi oldukça zahmetli bir tarım yetiştiriciliğidir.
Fındığın Faydaları
Fındık meyvesinin oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Bu faydalar; enerji verme, cinsel gücü artırma, böbreklerde oluşan kum ve taş düşürme konusunda yardımcı, yapısında bulunan kalsiyum sayesinde çocukların kemik oluşumunda yardımcı ve menopoz dönemlerinde kemik erimelerini engellemede etkilidir. Bunların dışında kolesterolü düşürmek ve kalp krizi oluşma riskini azaltmak fındığın diğer faydalarını oluşturmaktadır. Fındıkta lif oranı yüksek seviyelerde bulunur. Bu durum da fındığın mideye ve bağırsaklara yardımcı olmasını sağlar. Aynı zamanda fındık, kabızlık oluşumunda ve gideriminde de etkilidir.
Karadeniz’de yetişen ve dünyada oldukça fazla sevilen fındıkta, magnezyum ve potasyum oranları yüksektir. Bu da fındığın, tansiyon problemi yaşayan kişilere önerilmesini sağlamaktadır. Dolaşım sistemini düzenleyici etkisi, fındığın başka bir faydasını meydana getirir. Aynı zamanda son zamanda yapılan araştırmalarda fındığın anne sütünü artırdığı ortaya koyulmuştur.
Fındık, genellikle kavrulmuş olarak ya da çeşitli gıdaların içerisine katılarak tüketilmektedir. Yalnız son yıllarda, fındık yağları da bir hayli tüketilmektedir. Fındık yağının yapısı incelendiğinde, bu yağda %82 seviyesinde oleik asid adı verilen madde bulunmaktadır. Bu madde ise, kolesterolün düşmesini sağlayan temel madde konumunda yer almaktadır. Yani fındık yağı kolesterolün azalmasında en etkili yöntemlerden birisidir. Fındık yağının kokusuz ve renksiz yapıda oluşu, bu yağı kullanırken alışkın olunan tatlardan farklı bir tat alınmamasını sağlar.
Fındık, yaş olarak tüketilmemelidir. Hasatı yapılan fındık, ilk önce kurutma işleminden geçirilir ve bu kurutma güneş ışığında olur. Yaş fındık tüketimi, ishale neden olabilmektedir. Sağlık için onlarca faydası bulunan fındığın temel sloganı ise, her gün bir avuç fındıktır. Bu da, günlük yaklaşık 40 gram fındık tüketimine denk gelmektedir.