Evde hemodiyalizle yeniden hayata bağlandı

Sağlık Bakanlığı tarafından 5 yıl önce başlatılan proje kapsamında böbrek hastalarının evlerinde diyalize girmelerinin önü açıldı.

Hasta ve yakınlarına verilen eğitim sonrası, hastalar kendi evlerinde diyalize girebilir hale geldi. O hastalardan biri olan 45 yaşındaki Ayfer Kızıldağ yaklaşık 3 yıldır diyalize girdiğini, son 2 yıldır da kendi evinde diyalize bağlandığını belirterek, "Evde diyaliz beni hayata bağladı" dedi.

Batılı ülkelerin 1960 yılında uygulamaya başladığı ev hemodiyalizi, Sağlık Bakanlığı'nın 5 yıl önce hayata geçirdiği proje kapsamında Türkiye'de de yaygınlaşmaya başladı. 

Bakanlık tarafından ücretsiz olarak sağlanan hizmetten bugün 300'den fazla hasta yararlanıyor. Ev hemodiyalizinde Avrupa'da 4'üncü sıraya gelen Türkiye'de daha fazla hastanın bu hizmetten yararlanması için çalışmalar sürüyor.

'EVDE DİYALİZ ÇOK DAHA İYİ'

Hastaların daha sağlıklı bir tedavi süreci yaşamaları ve gündelik hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilmeleri için uygulanan projeden yararlanan hastalardan biri olan Ayfer Kızıldağ yaşadıklarını şöyle anlattı:

"20 yıldır Ege Üniversitesi bünyesinde çalışıyorum, son 2 yıldır Diyaliz Ünitesi'nde görev yapıyorum. Genetik (FMF-Ailevi Akdeniz Ateşi) bir rahatsızlık nedeniyle iki böbreğim işlevsiz hale geldi. Bir yıl boyunca diyaliz merkezine gittim. Son 2 yıldır da evde hemodiyaliz yapıyorum. Diyaliz merkezindeyken haftanın 3 günü 4'er saat alıyorsunuz, çok hızlı olduğu için ister istemez yoruluyorsunuz. Hayatınızı hasta odaklı yaşıyorsunuz. Ama evdeyken, akşam işten gelip hazırlığımı yapıyorum ve diyaliz makinesine bağlanıyorum. 8 saat alıyorum. daha uzun diyaliz vücudun da daha çok temizlenmesini sağlıyor. Normal yaşantımı da etkilemiyor. 2 aylık eğitimin ardından cihazı kullanmaya başladım. Onun dışında bir sorun çıkarsa da diyaliz merkezi yardıma geliyor. Her zaman yanımda olan Prof. Dr. Gülay Aşçı ile Doç. Dr. Mümtaz Yılmaz'a teşekkür ediyorum." DHA