Ankara'nın en doğusundaki ilçesi Elmadağ’da önemli gelişmeler yaşanıyor. Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı ile kahvaltıda buluşan Elmadağ Belediye Başkanı Gazi Şahin, Elmadağ’da gerçekleştirilen sanayileşmeden, kentsel dönüşüm çalışmalarına, yeni OSB'lerden spor yatırımlarına kadar birçok çalışmayı Ankara Sohbetleri’nde anlattı. Elmadağ Belediye Başkanı Gazi Şahin, bahsettiği çalışmalar şu başlıklardan oluştu:
Şehri doğuya götürmeye çalışıyorum
Ben şehri doğu yönüne götürmeye çalışıyorum. Şimdi Kırıkkale bölgesinde Kızılırmak rekreasyon projesi yapılıyor. Ayrıca tam Kızılırmak Boğazı’nın oradan, Elmadağ’dan aşağıya doğru ciddi bir yapılanma başladı. Kırıkkale sanayisi yavaş yavaş batıya doğru, yani bize doğru geliyor. Ben burada yeni bir OSB ve yeni yerleşim alanlarıyla her ne kadar doğuya doğru gidiyor olsam da, aslında Kırıkkale’nin batısıyım. Bu, Kırıkkale bana doğru gelecek demektir. O zaman Kızılırmak Vadisi’nde buluşalım. Ben olaya böyle bakıyorum.
86. fabrika geldi
Elmadağ 86. fabrikasına kavuştu. Bölgenin planlaması, yol uygulaması, hatta doğalgaz hatları tamamlandı. Bu yıl 7 fabrika daha gelir. Bu bahsettiğimiz işletmeler Roketsan, Henkel gibi 2 bin kişilik fabrikalar.
SAVUNMA SANAYİİNDE HAREKET
Savunma sanayii firmalarımız arasında Makine Kimya, Orica Nitro ve Roketsan var. Savunma sanayi bizim bölgemizde zemin bulacak. Çünkü hemen Roketsan’ın çok yakınından Yüksek Hızlı Tren ve Mavi Hat dediğimiz bir hat geçiyor. YHT’nin Roketsan’ın çok yakınında lojistik merkez projesi var. Böylece bölge gerçekten hem savunma, hem de normal sanayi alanında ciddi hareketlilik yaşıyor. YHT’nin bölgelere asıl faydası nedir? Eğer YHT’nin orada durağı varsa çok faydalıdır. Bu trenle alakalı olarak da kömürlü buharlıdan, elektrikliye geçiş çalışmaları başladı, bitmek üzere. Böylece Kayaş- Sincan hattında çalışan banliyo trenleri elektrikli olarak Kırıkkale’ye kadar devam edecek bir proje.
İkinci OSB yakında geliyor
Sanayi sitemiz normal sanayi, henüz OSB olmadı. OSB olması için biraz daha bekleyeceğiz. Ancak bunun yanı sıra ikinci bir OSB’nin sınırları çizildi. Bu ikinci OSB olacak. Bu projeye çok ciddi bakıyorum. Yönetimi oluştu, kurum görüşleri alındı, her şey bitti. Çok yakın bir tarihte, Sanayi Bakanlığı ile eşzamanlı olarak bölgemizin tam doğu girişinde bir OSB olacak. Bu bölgeyi çok iyi değerlendirmek ve planlamak lazım.
100 yıldan aşağı plan yapmıyorum
Şehrin planlamasında dikkat ettiğimiz hususlar var. Geçmişteki tecrübelerimi de göz önünde bulundurarak, 100 yıldan aşağıya plan yapmıyorum ve bu konuda da iddialıyım. İnsanların ömürlerini Allah bilir, ama devletlerin ve milletlerin ömürlerinin kıyamete kadar devam edeceğine inanıyorum.
2018 yılında tamam
O yüzden de Elmadağ planlamalarını, dokusunu, alt yapısını ve sosyal tesislerini 622 bin nüfusa göre planlıyoruz. Planlamamızın yüzde 92’sini bitirdik. Yüzde 100’ünü herhalde 2018’de bitiririz gibi görünüyor. Böylece şehrimizin ticaretini, sanayisini, tarım ve konut alanlarıyla tam bir banliyö şehri haline getireceğiz. Elmadağ’da yeni bir kentsel dönüşüm başlatıyoruz. 2 bin 885 konut, 400 dükkan, içerisinde dini, sağlık, eğitim, kültürel, sosyal ve sportif tüm sosyal donatılarıyla birlikte ortalama 400 milyonluk bir projeye başlıyoruz. Hedef 1. etabı 18 ay içerisinde tamamlayıp, 18 aylık süreyi beklemeden binalar yükselirken, diğer 2., 3., 4., etapları başlatarak tamamlamayı düşünüyoruz.
Arsa fiyatları arttı
Arsa satışları 2009'da bölgesine göre metrekaresi 4-6-21 liradan gidiyordu. Ancak metrekaresi 4 lira olan yer şu anda 50 liradan satılıyor. Elmadağ’a baya bir villa yapıldı. Ancak yapılanlar tarım arazilerine yapılmadı. Bölgemizi üçe böldük. Bir bölümünde hayvancılığa izin verdik.
Elmadağ’ın en cazip noktası havasıdır
Elmadağ’ın en cazip noktası havasıdır. 2010 yılında yaptırdığımız oksijenle ilgili araştırmalarda Elmadağ’ın doğusunda bulunan Kargalı Barajı mevkiine doğru bir alan tespit ettiler. Oksijenin yoğunlaştığı nokta, Atalanı adıyla anılan bir mevki çıktı. Bu bölgeye geldiğinizde burnunuzun kurumasına neden olacak kadar oksijen çarpılması yaşarsınız. Bu bölge bambaşka bir şey.
ATALANINA SANATORYUM HASTANESİ
Şimdi biz bu bölgeye yakın alanları üniversite alanı olarak belirledik. Bu bölge’de kurulacak bir sanatoryum hastanesinin süper olacağını düşünüyorum. Bölgemizde iki tane meslek yüksek okulumuz var. Bir de üniversiteye kavuşulursa, bir ihtisas hastanesi ve senatoryum kurulabilir. Benim düşüncem bu yönde.