Eğitimde ‘tam gün’ seferberliği

2019 yılından itibaren tüm okullarda tam gün öğretime geçiş için çalışma başlatan MEB, öğretmen sayısından derslik ihtiyacına, müfredattan beslenmeye kadar eksiklikleri giderecek.

Hakkı KURBAN

Halen birçok okulda uygulanmasına karşın, yurt genelinde 2019’da hayata geçecek tam gün öğretim için odaklanılan konuların başında derslik inşası geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre, 2003 yılından bu yana yapılan derslik sayısı 250 bini geçti.

TOKİ, okul yapacak

2019 yılına kadar, Bakanlığın ödeneği kademeli olarak artırılarak ihtiyaç giderilecek. TOKİ de, okul yapımında görev üstlenecek. Eğitim Bir Sen’in hesaplamasına göre, okul öncesi de hesaba katıldığında, tam gün için 70 binin üzerinde dersliğe ihtiyaç duyuluyor. Bakanlığın planlaması, 50 binin üzerinde dersliğin bu süreçte hizmete sunulması yönünde. Tam gün öğretimle, ders süreleri daha iyi ayarlanmış olacak. Müfredat da, bu süreye uygun hale gelecek. Ortaokul ve liselerde, bireysel yeteneklere göre öğrencileri yönlendirecek bir rehberlik sistemi oluşturulacak.

ÖĞRETMEN KAPASİTESİ  

Bu süreçte, öğretmenlikle ilgili yeni yapılanmaya da geçilecek. 5’inci sınıfta zorunlu olacak “Yabancı Dil” eğitimi için yeni öğretmenler göreve başlayacak. Tam gün öğretim dolayısıyla, öğrencilerin beslenmelerinden, kullanacakları araç gereçlere kadar da planlama yapılıyor.