10 Mayıs 2017 itibari ile mübarek Berat Kandili'ne kavuşmanın sevincini yaşıyoruz. Kandil Simidi, kandil gün ve gecelerini şenlendiren en güzel adetlerimizden biridir. Evde kandil simidi yapmak isteyenler için Kandil Simidi tarifi sizlerle...
Evde Kandil Simidi nasıl yapılır?
Kandil Simidi ülkemizde kandillerin vazgeçilmezlerinden biridir. Kandil Simidi pek çok pastaneci ve fırın tarafından yapılır. Fakat evde kandil simidi de yapılabilir.
İşte Kandil Simidi tarifi;
Bir su bardağı sıvı yağ
Bir su bardağı su250 - 300 gram tereyağı veya 1 paket margarin (oda ısısında olmalı)
Bir paket kabartma tozu
Bir yemek kaşığı şeker
Bir yemek kaşığı sirke veya limon damlası
Bir tatlı kaşığı tuzKabın alabildiği kadar un
Bir yumurtanın akı ve susam (üzeri için) Evde kandil simidi yapmak için derin bir kabın içerisine Bir su bardağı suyu bir su bardağı sıvı yağı 250 - 300 gram tereyağı veya 1 paket margarini bir tatlı kaşığı tuzu bir yemek kaşığı şekeri ve bir yemek kaşığı sirkeyi koyup iyice karıştırın.Azar azar ve yavaş yavaş unu ilave edip fazla katı olmayan yumuşak bir hamur elde edelim.Bu kıvamı elde ettikten sonra hamurdan küçük parçalar koparıp simit şekli verelim. Daha sonra yumurta akına ve susama batırıp tepsiye güzelce dizelim. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede pişirelim.
BERAT KANDİLİNDE NE YAPILIR?
İslam alimlerine göre Berat Gecesi'nde kaza namazı borcu varsa iki rekât kaza namazı kılmanın sevabı, ömür boyu kılınacak nâfile namazların sevabından fazladır.
Eğer farz namaz borcu yoksa, isteyen nâfile namaz kılabilir. Bazı kitaplarda, (Berat gecesinde kılınacak namaza Salat-ül-hayr [Hayır Namazı] denir. Bu namaz yüz rekâttır. Her rekâtta Fatiha sûresinden sonra on defa İhlâs sûresi okunarak kılınır) deniyor.