Bedelli askerlik ücreti son dakika açıklamaları araştırılıyor. Yeni bedelli askerlik ücreti ne kadar? Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sistemi ile ilgili açıklama yaptı. Bakan Akar açıklamasında, yeni askerlik sistemi ile ilgili, “Modern, öngörülebilir, TSK'nın ihtiyacını, gençlerin eğitim ihtiyacını karşılayacak noktaya geldiğini söyleyebilirim." dedi. Bakan Akar açıklamasında, “Yeni askerlikte bedelli askerlik ücreti, (40 bin gösterge X memur maaşı X 6) formulüyle hesaplanacak. Bu rakam bugün 31 bin liraya denk geliyor. Ancak her yıl memur maaşına gelen zamlarla birlikte bu ücret yeniden belirlenecek.” cümlelerine yer verdi.
BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, milyonlarca vatandaşın yakından takip ettiği "Yeni Askerlik Sistemi" konusunda çok önemli açıklamalarda bulundu. Akar'ın açıkladığı sistemde bedelli askerliğin bugün itibariyle 31 bin liraya denk geldiği öğrenilirken, bedelli askerlik ücretinin her yıl memur zammı oranıyla hesaplanacağı kaydedildi.
Yeni askerlikte bedelli askerlik ücreti, (40 bin gösterge X memur maaşı X 6) formulüyle hesaplanacak. Bu rakam bugün 31 bin liraya denk geliyor. Ancak her yıl memur maaşına gelen zamlarla birlikte bu ücret yeniden belirlenecek.
YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NASIL OLACAK?
Bakan Akar, yeni askerlik sistemi ile ilgili detayları açıkladı. İşte Bakan Akar'ın açıklamasından satır başları:
Üzerinde çok çalıştığımız, olabildiğince modern verileri kullandığımız bir çalışma...
Sistemde en önemli husus şunlar; Bir, yükümlü kaynağımız var. Bu yükümlü kaynağı geldiğinde her sene takriben 700 bin gencimiz askerlik yaşına geliyor.
Dağılımı şöyle olacak, bir bedelli askerlik, iki yükümlü erbaş ve erler, üç yedek astsubay, daha sonra da yedek subaylık. Ve beşinci parça da dövizli askerlik. Bunlar sürekli olacak.
Bunların kurallarını, ilkelerini belirledik ve belirleyeceğiz. Bütün zamanlarda bu düzenleme devam edecek.
Bir gencimiz diyelim ki lise mezunu…. Bir ay temel askerlik yapacak, bedelliye ayrılanlarla beraber. Kurayla da ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen olursa mecburen kura çekilecek.
Belirlenen erbaş ve erler, hem bedelliler bir ay eğitim yapacaklar. Bir ay temel eğitime müteakip diğer lise mezunu ve altı olan gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda görev yapacak; toplam 6 ay. Bu 6 ay bittikten sonra erlere soracağız, kalmak ister misiniz? Bir bir ay ve 5 ayda sadece harçlık alacaklar. 6 ay bittikten sonra istekli oldukları takdirde sınav veya yeteneklere sahip oldukları takdirde 6 aylık sözleşme yapılacak. Maaşlı süre 6 ay bittikten sonra yine komutanları orada değerlendirmelerde, bu genç başarılı olduğu takdirde sözleşmeli er / uzman erbaş olabilecek.
MYO mezunlarımız yedek astsubay olacak. Madem liseden sonra iki sene tahsili var bu arkadaşımızın; ve o meslekte de kalmayıp yedek subay hakkı almak için, 2 yıl daha okuyarak kendine yeni bir iş buluyordu. Ama hem asıl işinden kopuyordu, hem de zaman kaybediyordu. Şimdi diyoruz ki sen mesleğinden kopma; elektrik, torna, kimya devam edin diyoruz. Yedek astsubay olarak kendini istihdam ediyoruz.
Bu gencimiz geldiğinde 2 ay eğitim alacak. Bu sınıf eğitimi süresince harçlık alacak. Ama daha sonra gittiğinde 10 ay süre maaş alacak. 12 ayı tamamladıktan sonra isterse terhis olabilecek. Hakkındaki değerlendirme uygunsa, astsubaylığa geçebilecek.
Yedek subay da, lisans ve lisansüstü eğitim yapan gençlerimiz yedek subay olacaklar. 2 ay eğitim alacaklar, 10 ay kıtalarda maaşlı olarak görev yapacaklar. Ama isterlerse subaylığa geçecekler, istek ve ihtiyaca göre.
Ama buralardaki kadrolar doldu; isterlerse bu gençler yedek astsubay olabilecekler. Lisans üzeri, MYO bitiren gençler isterlerse 6 ay erlik yapabilecekler. Dolayısıyla esnek bir model uygulamak suretiyle geçişler var.
Buraya gelen uzman erbaş ve er olduktan sonra, gerekli kriterleri yerine getirenler astsubaylığa geçebilecek. Astsubaylarımız da subay olabilecek. Sistem kendi içinde dönebilecek.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BEDELLİ ASKERLİK
İlk paralı askerlik
Osmanlı Dönemi'nde ilk paralı askerlik kanunu 1870 yılında çıkarıldı. "Tenkisat-ı Cedide-i Askeriyeye Tevfikan Tanzim olunan Kura Kanunname-i Humayunu" adlı kanun ile düzenlenen uygulama, 15 bin kuruş verip 3 aylık temel eğitim almak sonucunda 5 yıllık askerlikten muaf olmayı sağlıyordu.
Meşrutiyet Dönemi'nde de İttihat ve Terraki Partisi tarafından Ahz-ı Asker kanunu dahilinde 50 lira bedel ödeyip yalnızca 6 ay askerlik yapılıyordu.
Cumhuriyet Dönemi ve bedelli askerlik tarihleri
Türkiye'deki ilk bedelli askerlik uygulaması 1987 yılında Turgut Özal döneminde çıkarıldı. Toplam 18 bin 433 kişi faydalanarak bedelli askerlik yaptı.
1992 yılında ikinci kez bedelli çıkarıldı ve 35 bin 111 kişi faydalanarak bedelli askerlik yaptı.
1999 yılında üçüncü kez bedelli çıkarıldı ve 72 bin 290 kişi faydalanarak bedelli askerlik yaptı. 99 Depremi'nin ertesinde çıkarılan bu bedelli, ülke ekonomisine 1,1 milyar TL katkı sağladı.
2011 yılında dördüncü kez bedelli çıkarıldı ve 70 bin 179 kişi faydalanarak bedelli askerlik yaptı.
2014 yılında beşinci kez bedelli çıkarıldı ve rekor sayıyla 200 bin 338 kişi başvurdu ve 6 milyar TL ile rekor gelir sağlandı
2018 yılında ise bedelli askerlikle ilgili AK Partili Grup Başkanvekili Bülent Turan 'Yaş 25, ücret 15 bin TL ve 25 gün de askerlik olacak.' açıklamasını yaparak maddenin yasaya ekleneceğini söyledi.