Balıkçı Hamza Köksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklığından dolayı hamsinin tezgahlarda az miktarda yer aldığını söyledi.
Hamsi fiyatının bu sebeple yüksek olduğunu belirten Köksoy, "Havaların soğumasını bekliyoruz. Gelecek günlerde hava soğursa hamsi çoğalır inşallah. Şu an kilogramını 12 liradan satıyoruz. Vatandaş, bu fiyata ister istemez az miktarda hamsi alıyor. Kilogramı 7 veya 8 lira olursa alışveriş artar. Diğer balıklardan çipura ve levreğin kilogramı 25, çinekop 30, mezgit 20, sardalya 7 ve istavrit ise 12 liradan satılıyor. Tabii bu fiyatların yanında vatandaşın gözü, tezgahta sofranın kuru fasulyesi hamsiyi arıyor. Vatandaşın ilk tercihi, hamsidir" diye konuştu.
Trakya'daki tezgahlara Tekirdağ ve İstanbul'dan balık geldiğini aktaran Köksoy, "Bu dönemde Tekirdağ'daki tekneler, balık bulamadığından, İstanbul'dan balık alıyoruz" dedi.
Balıkçı Feridun Bistiren ise tezgahlarda az miktarda hamsi olması nedeniyle vatandaşların diğer balıklara yöneldiğini söyledi.
Her bütçeye uygun balık bulunduğunu anlatan Bistiren, "En pahalısı, kalkan balığıdır, kilogramını 60 liradan satıyoruz. En ucuz balık ise kilogramı 5 liradan satılan sardalyadır. Öte yandan tanesi 2,5 liraya ithal uskumru da tezgahlarda yer alıyor ama vatandaşımız damak tadından dolayı hamsi istiyor" şeklinde konuştu.
Balıkçı tezgahından alışveriş yapan Taşkın Aydın da genellikle hamsi tükettiğini, hamsinin diğer balıklara göre daha hesaplı olduğunu söyleyen Aydın, "Hamsi, bu yıl biraz az ve pahalı. Ben, hamsi aldım. Hava çok güzel, çoluğumuzla çocuğumuzla nehir kenarında hamsi yiyeceğiz. Hanımlar, bu balığı koktuğu için evde yaptırmıyor. Balığımızı mangalda dışarıda yapacağız" dedi.
Filiz Divarcı da hamsinin yanı sıra levrek ve palamudun da tezgahlarda az olduğunu belirtti.
Balık fiyatlarının pahalı olduğunu ifade eden Divarcı, "Norveç ya da diğer ülkelerden gelen bazı balıklar var, güzel görünüyor ama almaya tereddüt ediyoruz. Yerli balıklar biraz pahalı açıkçası, ama aldık. Haftada iki defa balık yemeye çalışıyoruz" diye konuştu.