Ayılar köpeklerle birlikte besleniyor

Sarıkamış'ta, gece yavrularıyla birlikte şehre inen ayılar, çöplüğe gelerek köpeklerle birlikte beslendi.

1

Sarıçam ormanlarıyla ünlü Sarıkamış, yaban hayatına da ev sahipliği yapıyor. Sarıkamış ormanlarında bulunan ayılar yavrularıyla birlikte gece geç saatlerde şehre çöplüğe gelerek karınlarını doyuruyor. Bazı vatandaşlar ise tehlikeli olmasına rağmen ayıların beslenmelerine yardımcı olmak üzere çöplüğün etrafına yiyecek bırakıyor.

Sarıkamış'a yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan çöplüğe hava karardıktan sonra gelen ayılar, burada köpeklerle birlikte dostça, birbirlerini rahatsız etmeden karnını doyuruyor. Çöplükte buldukları yiyeceklerin yanı sıra duyarlı vatandaşların da bıraktıkları yiyecekleri yiyerek karınlarını doyuran ayılar, yavrularıyla birlikte ormanın derinliklerinde gözlerden kayboluyor. Bazı yavru ayıların ise oyun oynamaları dikkat çekiyor.

"HAYVANLAR KIŞ UYKUSUNDAN UYANDIĞI ZAMAN KENDİLERİNİ TOPARLAMAK İÇİN EN HIZLI VE EN İYİ ENERJİ ALABİLECEKLERİ BESİN NOKTALARINA YÖNELİRLER"

Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, hayvanların kış uykusundan uyandıklarında en hızlı enerji alabilecekleri besin noktalarına yöneldiklerini söyledi.

Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, "Bu mevsimde çöplüğe gelmelerinin asıl sebebi çöplük hazır bir besin noktası onlar için ve ormanın kenarında olduğundan hayvanlar kış uykusundan uyandığı zaman kendilerini toparlamak için en hızlı ve en iyi enerji alabilecekleri besin noktalarına yönelirler. Sarıkamış çöplüğü de aslında bunlardan bir tanesi, Sarıkamış ormanlarının kenarında olduğu için ve bu sene de bildiğiniz gibi kışın erken bitmesi hayvanların daha çabuk uyunmasına sebep oldu. Ve bu yüzden de hayvanlar uyandıkları zaman kendi vücutlarını hızlı bir şekilde toparlayıp, tekrar doğaya adapte olabilmek için hızlı bir şekilde çok enerji veren yiyeceklere yöneliyor. Çöplük de bu noktada önemli bir yerdir Sarıkamış'ta. Hayvanlar buraya yöneliyorlar" dedi.

"İNSANLAR ÇÖPLÜĞE GİTMEMELİ VE BU HAYVANLARIN YABAN HAYVANI OLDUĞUNU UNUTMAMALI"

Vatandaşların ayıları gözlemlemek için çöplüğe gittiğini ifade eden Çoban, "İnsanların çöplüğe gitmemeleri ve bu hayvanların yaban hayvanı olduğunu unutmamaları bizim tavsiye edeceğimiz en önemli şey. Çünkü yapacakları en ufak yanlış bir hareket hayvanı kızdırıp onlara saldırmalarına sebep olabilir ve bunun suçlusu da maalesef ayı olmayacaktır. Bizim onlara karşı verdiğimiz tepkiye bunlar tepki vereceklerdir. Çünkü onlar orada beslenme alanındalar. Ne kadar kötü bir çöplük olsa da ekolojik olarak bir tuzak da olsa burası, bizim onlara tavsiyemiz çöplüğe gitmemeleri, ayı gözlemek için başka noktaları tercih etmeleri ve bu alanı kullanmamaları. Çünkü bu alan vahşi bir depolama alanı ve bu alanda geceleyin ister istemez yaban hayvanları gelip bu alandaki besinlerden beslenmek istiyorlar. Çok agresif oluyorlar bu alanda, onun için bu alana gitmemelerini biz tavsiye ediyoruz. Kendi can güvenlikleri için" diye konuştu.

"KÖPEKLERLE AYILAR BİRLİKTE BİRBİRLERİNİN ALANINA GİRMEDEN BESLENİYOR"

Köpeklerle ayıların birlikte beslenmelerini, besin maddesinin çokluğuna bağlayan Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, "Alanda çok besin olduğu için hayvanlar birbiriyle rekabet halinde değil. Herkes kendi önündekiyle besleniyor. Ama besinin azalması söz konusu olursa o zaman daha farklı şeyler ortaya çıkacaktır" şeklinde konuştu.

Ayıların kış uykusundayken doğum yaptığını dile getiren Çoban, "Ayılar kış uykusundayken doğum yapıyorlar ve iki ya da üç yavru yapıyorlar. Maksimum üç yavru olarak ama şimdi baktığınızda ortamdaki besin miktarı yeterliyse şimdi doğurdukları yavru ile büyüttükleri yavru oranını henüz hesaplayamadık. Sarıkamış'ta bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Onu hesapladığımız zaman Sarıkamış ormanlarının yavru büyütme kapasitesi ortaya çıkacak. Çöplük ekolojik olarak sistemi etkilediği için genelde hayvanlar üç yavru doğuruyor burada ama sayının artıp azalmasıyla ilgili herhangi bir şey söylemeyiz. Çünkü elimizde bununla ilgili yeterli veri yok" ifadelerini kaydetti.