Alo Evlat Hattı kurulma çalışmaları

Kartepe Belediyesi Alo Evlat hattının kurulması ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

1-    KARTEPE BELEDİYESİ ÇALIŞMALARI ARASINDA YER ALAN ALO EVLAT HATTI KURULMASI KARARI NASIL ALINDI ?

Öncelikle, Kurucu Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanlığı döneminde geliştirdiği, bir birinden değerli, örnek sosyal sorumluluk projeleri ve halkla arasında kurduğu sağlam gönül köprüleri ile bizlere en iyi şekilde rol model olmuştur. Sosyal Belediyecilikte vizyon belirleme ve öncü olma misyonumuzun alt yapısı da buradan gelmektedir. 2014 Yerel seçimleri aday adaylığı sürecimden bu yana, sosyal devlet anlayışı gereği halkımızın yaşam standartlarında fırsat eşitliği sağlamak üzere yapılacak çalışmaları kendime görev adlettim. Ekibimle ilgili birlikte bu konular üzerinde çalıştık. Seçim öncesi ve sonrası sahadaki çalışmalarımızda edindiğimiz tespit ve deneyimlerle ilçemizin ihtiyaç haritasını çıkardık. Akabinde katıldığım üst düzey bir toplantıda, Başbakanımız Sn. Binali Yıldırım, Belediye Başkan adaylığı döneminde planladığı “Alo Evlat Hattı” projesinden bahseder bahsetmez hemen devreye girerek “Sayın Başbakanım müsaadeniz olursa ben projenize sahip çıkıp, Kartepe’ de uygulamak isterim” dedim. Kendileri de büyük bir memnuniyetle diyerek, tabiri caizse el verdiler. O günden sonra da Bismillahirrrahmanirrahim dedik,  hızlı bir planlama ve alt yapı çalışmasını başlatarak “Kartepe Belediyesi Alo Evlat Hattı” projemizin startını verdik. Haziran 2016 itibariyle hizmet vermeye başladık. Başlar başlamaz da patent başvurumuzu yaparak, projeye marka değeri kazandırmak için tescil ettirdik.

2-    BELEDİYE BAŞKANI OLARAK VATANDAŞLARIN TALEPLERİ DOĞRULTUSUNDA İSTEKLERİNE YETİŞEBİLİYORMUSUNUZ ?

Başlangıçta pilot olarak uyguladığımız projemizde şimdilerde 12 kişilik personel kadromuzla İlçemizin bütününde hizmet vermekteyiz. “İhtiyacınız Olduğunda Evladınız Kapınızda” sloganıyla çalışmalarını yürüten Alo Evlat Hattı Birimimiz, 24 saat ulaşılabilir 262-371 11 71 numaralı çağrı merkezi sistemiyle tüm Kartepe’ye hizmet götürmektedir. Çok geniş bir işlevselliğe ve hizmet yelpazesine sahip olan projemizde, bahsettiğim 12 arkadaşımızın dışında, belediyemizin tüm hizmet birimleri de acil müdahale ekipleriyle lojistik destek vermektedir. Alo Evlat ekibimize seçtiğimiz çalışma arkadaşlarımız, gerçek bir evlat şefkati ve hassasiyeti ile yaşlı, hasta ve engelli vatandaşlarımızın her türlü sorunu ile ilgileniyor ve çözüme kavuşturuyorlar. Artık Kartepe’de kimsesiz ve hasta vatandaşlarımız kendilerini terkedilmiş hissetmiyorlar. Çünkü bu projemizin en önemli misyonu da hiç veya hayırlı evladı olmayan büyüklerimizin evlat ihtiyacını ve özlemini gidermektedir. Alo Evlat Hattını arayan her kişi ya da aile, Alo Evlat ekibimizin anne ve babası gibi olmaktadır ve onlarla “buyurun annecim”, “ buyurun babacım” diye konuşulmaktadır. Ekibimiz vatandaşlarımızın evlerine gittiğinde de onlara annecim, babacım diye hitap edilir. Hayırlı bir evlat nasıl anne babasına yaklaşıyor ve görevlerini yerine getiriyorsa Alo Evlat ekibimiz de aynı şekilde hareket ediyorlar. Şimdilik yetişme noktasında bir sıkıntımız da yok, hizmet hacmimiz büyüdükçe doğru orantılı olarak kaynaklarımızı da arttırabiliriz. Bununla ilgili alt yapımız da hazır. Öyle ki, bu projeyle kısa sürede sosyal sorumluluk kategorisinde iki önemli ödüle layık görüldük. Birincisi, Marmara Belediyeler Birliği Altın Karınca , diğeri de yerel bir gazetemizin “Yılın Doruktakiler Ödülü”nü almaya hak kazandık.

3-    ALO EVLAT HATTINDAN YARARLANABİLECEKLER KİMLERDİR ? PROJEYİ UYGULAMAYA KOYARKEN TEMEL AMACINIZ VE ÇIKIŞ NOKTANIZ NEYDİ?

Ev ve mahalle ziyaretlerimizde karşılaştığımız ilgi yoksunluğundan şikayet eden, bakıma muhtaç 65 yaş üstü vatandaşlarımızın taleplerini ve ihtiyaçlarını dinledik. Karşılaştığımız zor hayatlar çıkış noktamızda bizi tetikleyici oldu. Tüm yaş grubundaki hastalara ve engelli kişilere değer verildiği düşüncesini vermek, onları onore etmek, toplum içindeki konumlarını iyileştirmek, yaşlı ve engelli vatandaşlarımıza devletin sahip çıktığını, saygı duyduğu, önemsediğini hissettirmek, devletin sıcak şefkatli yüzünü vatandaşlarımıza göstermek istedik. Projemizin hedef kitlesinde de, Kartepe İlçemizde ikamet eden;

•    Bakıma muhtaç, yalnız ve ya ilgileneni olmayan 65 yaş üstü  vatandaşlar
•    Bakıma muhtaç, yalnız ve ya ilgileneni olmayan tüm  hasta vatandaşlar
•    Bakıma muhtaç, yalnız ve ya  ilgileneni olmayan tüm  engelli vatandaşlarımız yer alıyor.
    
4-    PROJE KAPSAMINDAKİ HİZMET ALANLARINIZ  NELERDİR ?
Dediğim gibi çok geniş bir hizmet yelpazemiz var. İşlerinde uzman ve profesyonel ekibimizle tam 9 kategoride hizmet veriyoruz.  Ben hepsini sıralamaya çalışacağım ama sayfalarınıza bile sığmayacak. 

1-    Ekonomik destek hizmetleri: 
?    Sıcak Yemek Yardımı: 365 gün,  günde 2 öğün kesintisiz verilmektedir.
?    Erzak yardımı,
?    Giyecek yardımı.
?    Tekerlekli sandalye, hasta yatağı ve hasta bezi yardımları
?    Mobilya ve beyaz eşya yardımı
?    Konutlarda tadilat yardımı
?    Prefabrik ev yardımı
?    İlaç ve medikal malzeme yardımı
?    Durumu olmayan anne veya babamızın faturalarının ödenmesi
?    Araç gönderilerek ulaşım ihtiyaçlarının karşılanması
?    Sağlık taramaları

2-    Temizlik ve bakım hizmetleri: Evdeki günlük rutin işlerini yapmada zorlanan hedef grubumuza sağlanan destekleyici temizlik hizmetleri,
•    Evin genel temizliği: Yerlerin süpürülüp silinmesi, toz alınması, camların, halıların, kapı ve çerçevelerin temizlenmesi, mutfağın genel temizliği, tuvalet ve banyo temizliği, balkonların yıkanması,
•    Bulaşık yıkanması: Haftada bir kez yaşlı ve engelli vatandaşımızın evinde bulaşıkların yıkanması,
•    Bakım hizmetleri ve vücut temizliği: Bakıma muhtaç fiziksel yetersizliği olan yaşlıların ve engellilerin beden temizliği, saç, sakal ve tırnak kesimleri ve bakımları.

3-    Her türlü ev içi tamiratı:
•    Marangozluk: Açılıp kapanmayan kapıların, pencerelerin ve kırılan mobilyaların onarılması,
•    Elektrik tesisatı tamiratları: Sigorta, priz, elektrik düğmesi ve ampullerin onarılması ve değiştirilmesi vb.,
•    Su tesisatı tamiratları: Conta değiştirilmesi, tıkanan boruların açılması- değiştirilmesi, bataryaların onarımı ve değiştirilmesi vb.,
•    Boya badana işleri: Bakıma muhtaç yaşlılarımıza boya-badana hizmeti,

4-    Hedef grubumuzun kurum ve kuruluşlarla ilgili işlerinin yapılması : 
Hedef grubumuzun kamu kurumundaki iş ve işlemlerinin yapılması, hastaneye götürülerek oradaki tüm işlemlerinin takip edilmesi, refakat edilmesi ve tekrar evine bırakılması, banka işleri, fatura ödemeleri,  market ihtiyaçları gibi  pek çok  iş ve işlemleri ekimiz tarafından  yapılmaktadır.
5-     Psikolojik destek hizmeti:
•    Yalnızlık duygusu ile baş etme,
•    Stresle baş etme,
•    İletişim çatışmaları,
•    Aile problemleri,
•    Sosyal destek kaynaklarının aktive edilmesi,
•    Uyku problemleri,
•    Yaşlı bakımını üstlenen bireylerin tükenmişlik duygusu ile baş etmesi,
•    Kronik fiziksel rahatsızlıkların (kanser, böbrek yetmezliği, kronik kalp yetmezliği vb.) psikolojik örüntüleri,
•    Grup çalışmaları (talep geldiğinde ve yeterli kişi sayısı sağlandığında),
•    Ruhsal bozukluklar için bilgilendirme, psikiyatrik tetkik-tedavi ve terapötik müdahale amacıyla yönlendirme vb.

6-    Sağlık ekibi kontrolünde sağlık hizmetleri:
•    Periyodik olarak yaşlının sağlık ekibi tarafından evinde ziyaret edilmesi ve rutin sağlık kontrollerinin yapılması,
•    Yaşlılarımıza gün içinde sağlık ekibi  tarafından sağlık hizmeti verilmesi,
•    Reçeteli enjeksiyon yapımı, tansiyon ölçümü, serum takılması, sonda yapılması, pansuman yapılması, ilaç kullanımının takip edilmesi, ve diğer hemşirelik hizmetleri,
•    Periyodik aralıklarla sağlık taraması yapılması (şeker düzeyinin, kolesterolün ve tansiyonun ölçülmesi, kemik taraması ve kansızlık testi vb.),

7-    Sosyal ve kültürel etkinlikler:
•    Eğitim programları (söyleşi, toplantı ve konferansların düzenlenmesi): Yaşlılarımızın ilgi alanına ve beklentilerine uygun çeşitli konularda alanında yetkin uzmanların konuşmacı olarak katıldığı söyleşi, panel ve konferanslar düzenlenmektedir.
•    Konser, sinema ve tiyatro etkinlikleri: Düzenli aralıklarla Türk Sanat Müziği (TSM) ve Türk Halk Müziği (THM) konserlerinin düzenlenmesi, yaşlılarımızın sinemaya ve tiyatroya götürülmesi sağlanmaktadır.
•    Yemekler: Yılda birkaç kez çeşitli yerlerde yemekli toplantılar düzenlenmektedir.
•    Geziler ve piknikler: Günlük veya günübirlik Kocaeli içi ve çevresi ile yakın illere düzenli aralıklarla geziler düzenlenmesi ve piknik yapılması sağlanmaktadır.
•    Boş zaman uğraşları: Yaşlılarımızın boş zaman uğraşları (takı, el sanatları, ahşap işleri, resim, fotoğrafçılık, bitki yetiştirme vb.) ile ilgili talepleri değerlendirilmektedir. 
•    Diğer sosyal faaliyetler: Eğlence, doğum günü kutlamaları, yarışmalar, yürüyüş, bedensel egzersizler yaptırılması, müzik, kitap ve gazete okumak yada yaşlımıza okunması, çay saatleri düzenlemek vb. faaliyetlere yönelik  organizasyonlar yapılmaktadır.

8-    Hayallerini Gerçekleştiriyoruz: 
Anne ve babalarımızın yapılması mümkün olan hayallerini gerçekleştiriyoruz. Anne ve babalarımızla görüşüyor onların hayal ettiklerini, imkânsızlıklardan dolayı yapmak isteyip de yapamadıklarını öğreniyor ve hayallerini gerçekleştiriyoruz. Örneğin; maça gitmek, umreye gitmek, meclise gitmek, tarihi camileri gezmek,  eski bir komşusunu tekrar görmek gibi.

9-    Özel Günlerin ve Haftaların Kutlanması:
 Özel günlerde ve haftalarda yaşlılarımıza kutlama mesajları ve kartları gönderilmekte, özel günün ve haftanın özelliğine uygun şekilde yaşlılarımızla birlikte de önemli günler kutlanmaktadır.


5-    ALO EVLAT HATTI DIŞINDA BUNA BENZEYEN YADIM ÇALIŞMALARINIZ VARMI ?

Kendi hizmet bölgemizde yardım çalışmalarımızın tümünü Alo Evlat Hattı şemsiyesi altında planlıyoruz. Ama Bosna Hersek gibi kardeş şehir olduğumuz yerlere de hastane ve okul yardımlarımız oluyor. Kartepe Belediyesi olarak sosyal belediyecilik kategorisinde yine örnek bir projemiz daha var.  Allah’a hamd olsun. Kısaca bahsedeyim. Türkiye’ye örnek teşkil eden Kadınlar Kulübü adı altında bir organizasyon kurduk. Şimdilerde 10 bine yakın üyesi bulunan Kartepe Belediyesi Kadınlar Kulubümüzün çatısı altında; eğitimden spora, kültürden sanata, gezilere kadar çok geniş bir alanda kişisel gelişim ve sosyal farkındalık hizmetlerimizle bütün Kartepeli kadın hemşehrilerimize ulaşıyoruz. Bu konunun detaylarını da inşallah bir başka söyleşimizde zevkle işleyip, örnek olmaya devam ederiz.

Kartepe Belediye Başkanı
Hüseyin Üzülmez