5 Milyon Liseliye İnovasyonun Kapıları Açıldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Young Guru Academy (YGA)’nın hayal ortaklığıyla 5 milyon lise öğrencisine inovasyonun kapılarını açıyor.

‘Liseler Arası İnovasyon Programı’ başvuruları 29 Ekim’e kadar devam ediyor. Turkcell, TEB ve Tüpraş stratejik ortaklığında yürütülen programda, seçilen 250 öğrenci YGA Zirvesi’ne katılmaya hak kazanacak. YGA mezunları tarafından projeleri değerlendirilip başarılı bulunan öğrenciler önce TİM İnovasyon ve Girişimcilik Haftası, ardından da YGA Amerika Liderlik Kampı’na katılacak. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM), sosyal bilinçli liderler yetiştirmek için 2000 yılında kurulan YGA ortaklığıyla gerçekleştirdiği; Turkcell, TEB ve Tüpraş stratejik ortaklığında yürütülen ‘Liseler Arası İnovasyon Programı’ başlıyor. Türkiye’de toplam 5 milyon lise öğrencisinin katılımına açık olan platform, gençlerin birlikte başarma ikliminde, dünya çapında ilk olacak anlamlı inovasyonlar geliştirmesini amaçlıyor. Başvurular arasından seçilecek 250 lise öğrencisi 25 Kasım’da gerçekleşecek YGA Zirvesi’ne katılmaya hak kazanacak. Aynı hayal etrafında toplanan 5’erli gruplara atanarak, birlikte sosyal inovasyon projelerine çalışacak.

İnovatif Gençlere TİM Desteği

Ekibiyle projesini tamamlayan ve YGA Zirvesi’ne katılım gösteren öğrencilerin projeleri YGA Mezunları tarafından değerlendirilecek.  Başarılı sosyal inovasyon olarak seçilenler ise 6 - 9 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası'nda sergilenecek. İhracatta katma değerin artırılması için Arge, Tasarım, İnovasyon ve Marka kavramlarını her platformda dile getiren Türkiye İhracatçılar Meclisi, projenin fikir önderi olarak gençlere yönelik projelerine bir yenisini daha ekliyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Liseler Arası İnovasyon Programı’nın, TİM’in firmalara yönelik İnosuit, üniversite öğrencilerine yönelik İnovaTİM projelerinin oluşturduğu zincire güçlü bir halka olarak ekleneceğini belirtti. Büyükekşi açıklamasında, “Biz inovasyonun toplumun her kesimine yayılması için çeşitli faaliyetler sürdürüyoruz. İnovasyonu, düzenlediğimiz İnovasyon Haftaları ile binlerce kişiyi ağırlayarak ve usanmadan anlatarak Türkiye’nin gündemine almayı başardık. Bir süredir de bu çabaların çıktılarını almak üzere yeni projelere imza atıyoruz. İnovasyonu, üretim kabiliyetimizin değişmez bir parçası haline getirmek için işe liselerden hatta ilkokullardan başlamamız gerekiyor. YGA, Tüpraş, Türk Ekonomi Bankası ve Turkcell ile başlatacağımız bu programdan çok başarılı projeler çıkacağına yürekten inanıyoruz. Programın sosyal projelere yönelik olması da ülkemizin güzel yürekli gençlerinin motivasyonlarını da güçlendirecektir. Programa katılacak tüm projelere, öğrencilerimize ve öğretmenlerimize şimdiden başarılar diliyorum. “ dedi.

‘Amerika Liderlik Kampı’ Yolu

Zirveye katılan lise öğrencilerinden 50’si ise yapılan mülakatlar sonucu Liseler Arası İnovasyon Programına kabul edilecek. Program boyunca 750 saatin üzerinde eğitim alacaklar. Programı başarıyla tamamlayan 10 lise öğrencisi Amerika Liderlik Kampı’na dahil edilecek. Lise öğrencileri Amerika’da aralarında Harvard  & MIT Prof. Mehmet Toner, Prof. Doğan Cüceloğlu gibi birçok değerli ismin yer aldığı hayal ortaklarının desteği ile hazırlanmış video, vaka, söz ve hikaye içerikleri ile YGA’nın özgün liderlik kavramlarını keşfedecek. Öğrenciler aynı zamanda YGA’nın global stratejik ortakları Harvard, MIT, Stanford, Berkeley, Duke üniversitelerinden seçilen ve YGA'da staj yapan MBA öğrencileri ile aynı kamplara katılma fırsatını elde edecek ve sahada onlarla birlikte görev alacak.
Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası nedir? 
Dünyanın ve ihracatın geleceğinin inovasyona dayalı kalkınmayla gerçekleşeceğine inanan Türkiye İhracatçıları Meclisi(TİM), Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde sürdürülebilir kalkınma yolunda yenilikçi çalışmaları desteklemek amacıyla 6 yıldır Türkiye İnovasyon Haftası’nı düzenliyor. 
Bu yıl inovasyonun en önemli aktörlerinden girişimciliği de kapsayarak  6-9 Aralık tarihleri arasında İstanbul’da ilk kez Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik  Haftası adıyla düzenlenecek etkinlik  farklı ülkelerden profesyoneller, sanayiciler, akademisyenler ve öğrencilerin yanı sıra  Born Global İstanbul başlığında yanı sıra girişimcileri ve melek yatırımcıları da bir araya getirecek. Bugüne kadar 350 bine yakın katılımcıyı ağırlayan Türkiye’nin en büyük inovasyon buluşması, dünyaca ünlü konuşmacıları, girişimcilik ekosisteminin tüm oyuncularını İstanbul’da buluşturacak, sergi ve workshoplarla katılımcıları büyük bir inovasyon yolculuğuna çıkartacak. İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek etkinlikte yerli ve yabancı birçok firma inovasyona dönük ürünlerini sergileyerek, deneyim alanları oluşturarak tüm katılımcılara dopdolu bir 4 gün yaşatacak. Liseler Arası İnovasyon Programı’Nın kazananları da Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası ana sahnesinde ödüllendirilecek. 

YGA Bilgi notu
Yeni nesillere daha iyi bir dünya bırakma hayaliyle 2000 yılında Türkiye'de kurulan Young Guru Academy geleceğin sosyal bilinçli liderlerini yetiştiren uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. YGA’lılar birlikte hayal kurar, projelendirir ve hayata geçirir. Birlikte başarma kabiliyetlerini sahada, sosyal inovasyon projelerinde çalışırken geliştirirler. YGA, derinleştiği 3 


alanda milyonlara etki eden inovasyonlar geliştirir: görme engellilere engelsiz bir dünya, özgür düşünen nesiller için bilim, rejeneratif bir dünya için güneş enerjisi.


Global partnerleri Harvard, Duke ve UC Berkeley ile yaptığı stratejik ortaklık kapsamında bu üniversitelerden gelen öğrenciler, projelerde YGA'lılarla birlikte çalışır. YGA bugüne kadar, inovasyon ve teknoloji alanında dünya çapında 10 ödül aldı. 50 binin üzerinde lise ve üniversite öğrencisinin başvurusundan, 5 aşamalı mülakatla seçilen 50 YGA'lı; üst düzey yönetici, bilim insanı, sanatçı ve akademisyenlerden oluşan; aralarında Aziz Sancar, Doğan Cüceloğlu, Faruk Eczacıbaşı, Ahmet Bozer, Prof. Mehmet Toner gibi isimlerin olduğu YGA Hayal Ortakları’ndan eğitim alıyor. YGA mezunları, 5 bin saatin üzerinde gönüllü çalışmış kişilerdir.