2018 Adalet Bakanlığı başvuru son dakika sınav ne zaman 1600 hakim savcı personel alım

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül müjdeli haberi duyurdu. Aralık ayında 2019'a girmeden toplam 1600 savcı ve hakim alınacak. Savcı ve hakim alımı için sınav yapılacak. Peki 1600 hakim ve savcı alımı için yazılı sınav ne zaman yapılacak. İşte detaylar... Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, 29 Aralık'ta 1600 hakim savcı alımı için sınav yapılacağını açıkladı. Bakan Gül Kaşıkçı soruşturması ile ilgili ise “Süreç dikkatli bir şekilde yürütülüyor.” dedi. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en saygın ve popüler mesleklerden olan hakim ve savcılık, gençlerin hayalini kurdukları mesleklerin başında gelmektedir. Adli ve idari yargı içerisinde görev yapan hakim ve savcılar, idari olarak Adalet Bakanlığına bağlıdırlar ve Adalet Bakanlığı bünyesinde görevlerini yürütmektedirler. Hakim ve savcıların özlük işlemleri ise Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından düzenlenmekte, mesleğe kabul, tayin ve atama işlemleri Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından yapılmaktadır.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'den son dakika hakim ve savcı alımı haberi geldi. 29 Aralık'ta 1600 hakim ve savcı alımı yapılacağını duyuran Gül, alımlarım sınavla yapılacağını duyurdu. Peki hakim ve savcı alımı sınavı ne zaman yapılacak, sınavda kaç soru çıkacak araştırmaları ise şimdiden başladı. 1600 savcı ve hakim alımları için detaylı bilgi önümüzdeki günlerde açıklanacak.  Öncelikli olarak hakim ve savcı olabilmek için, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve bir hukuk fakültesinden mezun olmak gerekmektedir. Yabancı bir ülkede hukuk fakültesinde mezun olanların, Türkiye de eksik derslerini alarak, Yüksek Öğretim Kurumunun belirlemiş olduğu şartlara göre sınava girerek başarılı olmaları ve denklik almaları gerekmektedir. Ayrıca sınava giriş tarihinde adayların 35 yaşını doldurmamış olmaları istenen şartlardan biridir, ancak avukatlık mesleğinden geçiş yapmak isteyen adaylar için yaş şartı 45 olarak düzenlenmiştir.

Abdülhamit Gül'ün açıklamalarından satırbaşları:

"Süreç dikkatli bir şekilde yürütülüyor. Önemli olan olayın aydınlatılmasıdır. Cumhurbaşkanımızı başından beri bu iradeyi ortaya koydu.

Viyana sözleşmesinden kaynaklanan bazı durumlar var. Bir konsolosluk binası her hangi bir yer değildir. Burada konsolosluk binasında bir şey var, savcı hemen buraya gireceğim diye karar veremiyor.

Burada da muhattap devletin rızası savcılık makamını sınırlandırıyor. Olayı soruşturan adli mercilerimizdir. Delilleri toplayan değerlendiren adli mercilerdir."

Hakim Savcı Nasıl Olunur

Bu yazımızda son dönemde haklarında çok fazla yazılan ve çizilen hakimlik ve savcılık mesleği ile ilgili sizleri bilgilendirmeye çalışarak, bu mesleği icra etmeyi planlayan kişiler için hakim savcı nasıl olunur sorusuna cevap verecek ve bu meslekler hakkında kısaca bilgi paylaşımında bulunmaya çalışacağız. 

1 Hakim ve Savcılar Kime Bağlı

2 Hakim ve Savcı Olabilmenin Şartları

2.1 İdari Yargı Hakimi Nasıl Olunur

3 Hakim ve Savcı Maaşları 2018 Yılı 

Hakim ve Savcılar Kime Bağlı

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en saygın ve popüler mesleklerden olan hakim ve savcılık, gençlerin hayalini kurdukları mesleklerin başında gelmektedir. Adli ve idari yargı içerisinde görev yapan hakim ve savcılar, idari olarak Adalet Bakanlığına bağlıdırlar ve Adalet Bakanlığı bünyesinde görevlerini yürütmektedirler. Hakim ve savcıların özlük işlemleri ise Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından düzenlenmekte, mesleğe kabul, tayin ve atama işlemleri Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından yapılmaktadır.

Hakim ve Savcı Olabilmenin Şartları

Öncelikli olarak hakim ve savcı olabilmek için, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve bir hukuk fakültesinden mezun olmak gerekmektedir. Yabancı bir ülkede hukuk fakültesinde mezun olanların, Türkiye de eksik derslerini alarak, Yüksek Öğretim Kurumunun belirlemiş olduğu şartlara göre sınava girerek başarılı olmaları ve denklik almaları gerekmektedir. Ayrıca sınava giriş tarihinde adayların 35 yaşını doldurmamış olmaları istenen şartlardan biridir, ancak avukatlık mesleğinden geçiş yapmak isteyen adaylar için yaş şartı 45 olarak düzenlenmiştir.

İdari Yargı Hakimi Nasıl Olunur

İdari Yargı Hakimliği için her sınavda alınacak aday sayısının yüzde yirmisini geçmeyecek şekilde, hukuk ve hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren, idari bilimler, siyasal bilgiler, iktisat ve maliye bölümlerinde dört yıllık eğitim yapanlardan, şartları tutanlar başvuru yapabilir. Yazılı ve sözlü sınavlarda başarılı olanlar idari hakim olarak atanır.

Hakim, savcı nasıl olurum, Hakim ve savcı olmanın şartları nelerdir diye merak eden okurlarımızın öncelikli olarak 2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 8.maddesinde belirtilen şartları yerine getirip getirmediklerini araştırmaları gerekmektedir.

2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 8. maddesin de belirtilen  hakim ve savcı olabilmek için istenen şartları maddeler halinde aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

Türk vatandaşı olmak,

Giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla otuzbeş yaşını doldurmamış olmak.

Adli yargı adayları için; hukuk fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye‘deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak, İdarî yargı adayları için; hukuk fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye’de hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak, hukuk fakültesinden mezun olanlar dışından alınacak adaylar bakımından,   her dönemde alınacak aday sayısının yüzde yirmisini geçmemek üzere ihtiyaç oranında, hukuk veya hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idarî bilimler, iktisat ve maliye alanlarında en az dört yıllık yüksek öğrenim yapmış veya bunlara denkliği  kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olmak,

Kamu haklarından yasaklı olmamak,

Askerlik durumu itibariyle askerlikle ilgisi bulunmamak veya muvazzaflık hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedeğe geçirilmiş olmak,

Hâkimlik ve savcılık görevlerini sürekli olarak yurdun her yerinde yapmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı veya engelliliği, alışılmışın dışında çevrenin yadırgayacağı şekilde konuşma ve organlarının hareketini kontrol zorluğu çekmek gibi engeli bulunmamak,

Taksirli suçlar hariç olmak üzere,  üç aydan fazla hapis veya affa uğramış olsa bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı bir suçtan veya kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak veya bu suçlardan veya taksirli suçlar hariç olmak üzere üç aydan fazla hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren bir fiilden dolayı soruşturma veya kovuşturma altında olmamak.

Yazılı yarışma sınavı ile mülakatta başarı göstermek,

Hâkimlik ve savcılık mesleğine yakışmayacak tutum ve davranışlarda bulunmamış olmak,

Avukatlık mesleğinden adaylığa geçmek isteyenler için; yukarıdaki (ı) bendi hariç diğer şartları taşımakla birlikte, mesleklerinde fiilen en az üç yıl çalışmış, giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibariyle kırkbeş yaşını doldurmamış ve kendi aralarında yapılacak olan yazılı yarışma sınavında ve mülâkatta başarılı olmak,