Yıkılan binanın site tarafından kurulan komisyonu konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, “Maksat binanın sadece yıkılması olsaydı, çok daha kolay ve ucuz yöntemlerle yıkım gerçekleşebilecekti. Olduğu yere oturan bina daha sonra yapılan basit bir müdahale sonunda tamamen yıkılmıştı. Bu durum, binanın sağlamlığı ile ilgili değildir” dedi.
Maltepe'de bulunan Zümrütevler Mahallesi'de 11 katlı riskli bir binanın yıkımında patlatma yöntemi kullanılmıştı. 120 kg dinamit/emülsiyon, bin 780 adet kapsül ve 800 metre fitil yerleştirilen 11 katlı binanın sadece 5 katının yıkılmıştı. 120 kilo dinamitin yıkamadığı o bine kepçeyle yıkıldı.
“BU DURUM BİNANIN SAĞLAMLIĞIYLA İLGİLİ DEĞİL”
Yıkılan binanın site tarafından kurulan komisyonu konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Komisyon tarafından yapılan açıklamada, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gazi Üniversitesi arasında yapılan protokol göre sitemizde yapılan işlem binanın sadece yıkılması değil; kontrollü vaziyette ve olduğu yere oturtularak yıkılmasıdır. Bu deneme, binanın herhangi bir yöne devrilmeden, çevreye zarar vermeden olduğu yere oturtulması konusunda başarı ile sonuçlandırılmıştır. Ancak patlayıcıların miktarı ve zamanlama hataları yüzünden üst katlarda oturma gerçekleşmemiştir. Bu durum bilim adamlarının araştırıp değerlendireceği bir konudur. Maksat binanın sadece yıkılması olsa idi, çok daha kolay ve ucuz yöntemlerle ve kesin biçimde yıkım gerçekleşebilecekti. Nitekim, olduğu yere oturan bina daha sonra yapılan basit bir müdahale sonunda kendiliğinden ve tamamen yıkılmıştır. Ortaya çıkan bu durum, binanın sağlamlığı ile ilgili değildir. Bu yolda tespitler yapılmış, binanın zemin ve temel sistemlerinden başlayarak, donatı sistemleri ve beton kalitesi yönünden çok yetersiz olduğu bilim adamlarının mütalaası ile tartışmasız biçimde ortaya çıkmıştır” denildi.