Dünyanın en çok bilmek istediği sorunun cevabını bilim insanları verdi. Son çalışmalar yaşlanmanın zamandan bağımsız olarak yönetilebileceğini kanıtladı. Bilim insanları, hücrelerin "güç merkezi" olan mitokondriyi sağlıklı tutarak yaşlanmayı yavaşlattığı görülen 'ilaç benzeri' yeni bir molekül keşfetti.
YAŞAM SÜRESİ UZADI
Kaliforniya'daki Buck Enstitüsü'nden bir ekip, bitkilerde hücrenin çöp ve geri dönüşüm merkezini güçlendiren, yaşlandıkça azalan bir bileşik tespit etti. Nature Aging dergisinde yayınlanan çalışma, solucanların mitokondri fonksiyonunun, Mitofajiyi İndükleyen Bileşik (MIC) olan kumarinin güçleri sayesinde gelişmesi nedeniyle yaşam süresinin arttığını buldu. Ekip, antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip biyoaktif bileşiği küçük saçkıranlarda test etti ve yaşamlarının ortalama 20 gün uzadığını, bazılarının ise 30 günden fazla yaşadığını buldu.
KAS KAYBINI ÖNLEYEBİLİR
Tarçında da bulunan bileşik, insanlarda da bulunan bir reseptöre etki ederek solucanlar üzerindeki başarısını elde etti ve bu sonuçların insanlara da yayılabileceğini öne sürüldü. Araştırmanın baş yazarı Manish Chamoli, çalışmalarının bir hücrenin çöpü ve geri dönüşüm merkezi olan mitofaji arasındaki bağlantıları gösterdiğini ve bu süreci geliştiren ilaçların nörodejenerasyon veya kas kaybının çok ötesinde tedavi sunabileceğini söyledi.
Mitokondrinin kendini yenilememesi ve imha etmesine Mitofoji denir. Yaşlandıkça mitofaji yavaşlar ve Parkinson, Alzheimer, kalp yetmezliği gibi yaşa hastalıklara neden olur.