Salmonella, Türkiye'de de ürünleri satılan ABD merkezli şirkette görüldü. İtalya merkezli Ferrero çikolata şirketinin ardından salmonella bakteri şüphesi ABD merkezli Mondelez çikolata şirketine sıçradı. Oreo, Mikado ile Pepito'nun üreticisi şirket, ürünlerinde salmonella bakterisi olma ihtimali üzerine 3 üretim sahasını kapattı. Şirket yöneticilerinin kapatma nedenini "büyük temizlik" olarak öne sürdüğü haberde, asıl nedenin salmonella bakterisi uyarısı olduğu iddia edildi. Peki, salmonella nedir, belirtileri nelerdir? Salmonelle nasıl bir hastalık?
Salmonella, tifo, paratifo ve gıda zehirlenmesine yol açabilen, çubuksu, Gram-negatif bir enterobakteri cinsidir. Salmonella türleri hareketlidir (motildir), hidrojen sülfür üretirler.
Salmonella Gram-negatif bir bakteridir. Klinik laboratuvarda genelde MacConkey agar, XLD agar, XLT agar, DCA agar, veya Önöz agar ile izole edilir. Bağırsak enfeksiyonuna neden oldukları ve sağlıklı bağırsakta bulunan diğer bakteriler çok daha fazla sayıda olduğu için, ilk izolasyonunda seçici (selektif) bir ortam kullanılması gerekir. Klinik numunelerde salmonella sayıları o kadar düşük olabilir ki dışkı rutin olarak bir zenginleştirme kültürüne tabi tutulur, örneğin selenit buyyonu veya Rappaport Vassiliadis soya pepton buyyonu. Bu ortamlar normal bağırsak florasının büyümesine engelleyicidir ama salmonella türlerinin çoğalmasını sağlarlar. Ardından, zenginleştirme ortamını birincil seçici ortama inoküle ederek salmonellalar izole edilir.
Kan agarında 2–3 mm çaplı, nemli koloniler oluştururlar. Hücreler uzun süre 25-28 °C aralığında büyütüldükleri zaman bazı türler bir biyofilm oluştururlar, bu biyofilm karmaşık karbonhidratlar, selüloz ve proteinlerden oluşur. Salmonellalar genelde laktoz fermantasyonu yapmazlar; çoğu hidrojen sülfür üretir, ferrik amonyum sitrat içeren ortamda bu gaz tepkiyerek kolonilerin ortasında siyah bir nokta oluşmasına neden olur.
Salmonellozis (Salmonella enfeksiyonu), bakteri vücuda girdikten sonra 8-72 saat içinde semptom gösterebilir. Bazı vakalarda kişi, bakteriyi vücutta taşısa da belirti göstermeyebilir. Bu durum kendisinde hastalık oluşturmasa da çevreye bakteri yayılımı için tehlike nedenidir. Gastrointestinal sisteme yerleşen bakterilerin etkisi genellikle dışkılama ile tespit edilir. Bu nedenle beslenmeden dışkılama sürecine kadar olan yollarda görülen patolojiler, enfeksiyonu işaret eden belirtileri oluşturur. Benzer belirtiler ile hastaneye başvuran hastaların genelinde görülen semptomlar şu şekilde listelenebilir:
Alt karında kramplar
Hararet hissi
Ateş
Kusma
Mide bulantısı
Ciddi ishal
Baş ağrısı
Kanlı dışkılama
Ağızda kuruluk
Belirtiler birkaç saatten birkaç güne kadar süreyle kendini gösterebilir. Bazı hastalar semptom göstermeden iyileşebilirken, bazı hastalar sadece hekim gözetiminde nitelikli tedavi ile sağlıklarına kavuşabilir.