1 gramı bile en pahalı mücevherden daha değerli! Ne altın ne de gümüş... Bunu bulan paraya para demiyor!

Dünya üzerinde uzun yıllar boyunca oluşan birçok değerli madde bulunuyor. Binbir zorluk ve meşakkat sonucu çıkarılan madenlerden bazılarının 1 gramı bile servet değerinde. Farklı bölgeler ve oluşumlarda çıkarılan bu maddeler oldukça nadir bulunuyor. Oluşumu belki yüzyıllar boyu süren bu maddeler en pahalı mücevherlerin bile pabucunu dama attırabiliyor.

Nadir bulunmaları ve zor çıkarılmaları nedeniyle dünya üzerinde birçok değerli maden ve madde var. Bu maddeler ekonomik olarak öyle değerliler ki klasik madenler onların yanında sönük kalıyor. 1 gramı bile servet değerinde olan maddeleri bulan kısa sürede zengin olabiliyor.

Dünyanın çeşitli bölgelerinden çıkarılan maddelerden bazıları yüksek sanayi ve teknoloji alanında kullanılırken bazıları ise çeşitli eşyaların yapımında kullanılıyor. Bir mineralin cevher değeri taşıması için piyasa şartları gibi birtakım ekonomik etkenlerce belirlenen Tenör değerlerine sahip olması gerekiyor. İşte dünyadaki en değerli maddeler ve fiyatları...

1 GRAMI BİLE SERVET DEĞERİNDE!

Örümcek zehri: 1 gramı 62 bin 500 euro

Karadul örümceğine ait 1 gram zehir, 62 bin 500 euro'ya alıcı buluyor. Zehir, örümcekten sağılarak laboratuvarlara satılıyor ve ilaç üretiminde kullanılıyor.

Kuyrukluyıldız tozu: gramı 28 milyar euro

"Stardust" uydusunun uzayda "Wild II" adlı kuyrukluyıldızdan topladığı tozun gramı 28 milyar euro'ya geliyor. ABD'li gezegen bilimci Amir Alexander, tozun Güneş Sistemi'nin ilk zamanlarına ait olduğunu açıkladı.

Yıldıztozu meteoritlerle ilişkilendirilmeden önce yıldızlararası alandaki tozun bir bileşeniydi. Dört milyar yıldan fazla bir zaman önce meteoritlerin gezegensel yığılma diskinde ilk toplaşmasından beri meteoritler bu yıldıztozu taneciklerini hala depolarlar.

Antimatter (Antimadde) 1 gramı: 62 trilyon dolar

Dünyanın en pahalı maddesi ünvanına sahip; Antimatter, muhtemelen uzay yakıtı olarak kullanılabilir ancak bunun için pahalı ve ileri bir teknolojiye ihtiyaç var. Paul Dirac denklemiyle ortaya çıkarılmış ve daha sonraki gözlemlerle de varlığı doğrulanmıştır. Antimadde en basit hâliyle normal maddenin zıttıdır. Daha da özelleştirecek olursak, antimaddenin atomaltı parçacıkları, normal maddeye göre zıt özellikler taşımaktadır. Bu atomaltı parçacıkların elektrik yükleri, normal maddenin atomaltı parçacıklarının tam tersidir.

Antimadde, Büyük Patlama'dan sonra normal maddeyle birlikte oluşmuştur; fakat sebebinin ne olduğunu bilim insanları tam anlamıyla bilemeseler de, evrende oldukça nadir bulunmaktadır.

Trityum 1 gram: 30.000 dolar

Tritium, tiyatro, okul ve ofis binalarında bulunan ÇIKIŞ işaretlerinde kullanılan bir maddedir. Sadece ABD'de 2 milyondan fazla trityum EXIT işaretleri bulunmaktadır. Trityum atmosferde, hidrojenin 1018 de biri kadar bulunur.

Atmosferdeki trityum, kosmik ışınların meydana getirdiği hızlı nötronların, protonların veya mesonların azot ile reaksiyonundan meydana gelir. Yeryüzünün mevcut trityum miktarı yaklaşık 1 kg tahmin edilmektedir.

Kaliforniyum 252 1 gramı: 27 milyon dolar

Gerçekte herhangi bir pratik kullanım alanı olmayan kaliforniyum 252, 1950 yılında keşfedilmiş bir maddedir. İlk kez Şubat 1950'de Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'deki laboratuvarda küriyumun alfa parçacıkları (helyum iyonları) ile bombardıman edilmesiyle üretildi. Aktinit serisinin dokuzuncu üyesi ve sentezlenen altıncı uranyum ötesi elementtir.

Kaliforniyum nükleer reaktörlerde ve parçacık hızlandırıcılarda üretilir. Element, keşfedildiği Kaliforniya Üniversitesi ve Kaliforniya eyaletinin onuruna bu şekilde isimlendirildi.