Giden bir daha dönmek istemiyor! İşte Türkiye'nin dillere destan olan doğa harikası 10 yeri

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yer alan ve hak ettiği ilgili görmeyen birçok doğa harikası bölge ve mekan bulunuyor. Dünya üzerinde gördüğü mekanlara imrenen ve gitmek isteyen kişiler için aslında yanı başında yer alan ve haberi olmayan kişiler için Türkiye'nin dillere destan 10 doğa harikası mekanını derledik.

Türkiye'de yaşadığı halde birçok kişinin henüz ziyaret etmediği ve görmediği doğa harikası yerler bulunuyor. Zaman zaman belgesel programlarından ya da turistik paylaşımlardan görülen bu doğa harikası yerler dünya çapında mekanlara taş çıkartacak seviyelerde güzellikler taşıyor. İşte Türkiye'nin doğusundan batısına uzanan dillere destan 10 doğa harikası yer!

GİDEN BİR DAHA DÖNMEK İSTEMİYOR

1-Karagöl, Artvin

Karagöl, Artvin'in Borçka ilçesine 25-27 kilometre uzaklıkta bulunan heyelan set gölüdür. Göl alanı, 14 Ağustos 2002'de kurulan Borçka Gölü Tabiat Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır. Yıllık ortalama 10.000 kişi gölü ziyaret etmektedir.

2-Kelebekler Vadisi, Muğla

Kelebekler Vadisi, Muğla ili, Fethiye ilçesi Ölüdeniz belde sınırları içerisinde bulunan vadi. Sahip olduğu endemik türler nedeniyle dünya mirası olarak korunması önerilmiş 100 dağdan biri olan Babadağ'ın eteklerinde bulunan Kelebekler Vadisi, 8 Şubat 1995'te 1. derecede doğal Sit ilan edilmiş ve her türlü yapılaşmaya kapatılmıştır. 350 metreye ulaşan sarp kayalık duvarlarla çevrili olan Vadi ismini, barındırdığı 80'den fazla kelebek türünden ve özellikle kaplan kelebeğinden almıştır.

3-Gökpınar Gölü, Sivas

Gökpınar Gölü görülmeye değer bir doğa harikasıdır. Gürün'ün toplam nüfusu 18.771 olup merkez nüfusu ise 10.000 civarındadır. En çok nüfusu olan mahallesi Çayboyu Mahallesi'dir. İlçe merkezinin güneyinde, 10 km mesafede yer alır.

4-Kapadokya

Kapadokya, 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Göllüdağ'ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgâr tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan bölgedir.

5-Kaçkar Dağları, Rize ve Artvin

Kaçkar Dağları, Türkiye'nin kuzeyinde, Doğu Karadeniz sahili boyunca uzanan bir dağ sırası. Kuzey Anadolu Dağları'nın doğudaki bölümünü oluşturur. Doğusundaki birçok zirvesi 3500 m üzerindeyken, batı kesimi 2000 m yüksekliğe kadar ulaşır

6-Pamukkale, Denizli

Pamukkale, güneybatı Türkiye'deki Denizli ilinde doğal bir mevkidir. Kent Kaplıcaları ve akan sulardan kalan karbonat minerallerin teraslarını, travertenlerini kapsamaktadır.

7-Uzungöl, Trabzon

Uzungöl, Türkiye'nin Trabzon ilinde yer alan bir heyelan set gölüdür. Çaykara ilçesinin Uzungöl Mahallesi'nde bulunur. Yamaçlardan düşen kayaların, Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuştur.

8-Ölüdeniz, Muğla

Ölüdeniz, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir mahalledir. Ölüdeniz kumsalı yüzde seksen iki oyla 2006 yılında Dünya'nın en güzel kumsalı seçilmiştir. Belde, turizm açısından oldukça gelişmiştir.

9-Meke Gölü, Konya

Meke Maar Gölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde, volkanik gaz patlaması sonucu oluşan bir maarın suyla dolmasıyla günümüzdeki haline gelen ve ortasında adacıklar bulunan göl. Karapınar Düzlüğü'nde, Karapınar-Ereğli yolunun 7. km'sindeki sapaktan 2 km içeridedir.

10-Yedigöller Milli Parkı, Bolu

Yedigöller Millî Parkı, Karadeniz Bölgesi'nde Bolu ilinde bir millî parktır. Batı Karadeniz Bölgesinin oldukça engebeli bir yöresinde bulunan millî parkta heyelanın oluşturduğu göller "Orman Denizi"ni andıran zengin bitki örtüsü göllerde yaşayan alabalıklar ve bu değerlerin yarattığı rekreasyon kullanım potansiyeli ana kaynakları oluştururlar. Genellikle yer yapısı serpantinlerden ve volkanik kayaçlardan oluşan sahada zaman zaman göçük yer hareketleri sürüklenmeye hazır arazi yapısı, göllerin meydana gelmesini hazırlayan başlıca faktörlerdir. Göller, kayan kitlelerin, vadilerin önlerini kapaması sonucu arkada suların biriktiği set gölleridir. Bunlardan bazıları dip kaçakları ile birbirine bağlantılıdır.