Birinin gözlerini nasıl okuyacağınızı bildiğinizde, ne düşündüğünü anlayabilirsiniz. Sosyal iletişimimizde önemli yer tutan gözler sadece düşüncelerimizi, ruh halimizi ve duygularımızı ifade etmemizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda başkalarını da anlamamızı sağlar. Birinin aklını okuyabilmemize olanak sağlar. Bu sebeple ilk tanışmalarda kuracağımız ilk temas gözlerdir...
GÖZLER BİZE ANLATIR?
Yapılan son araştırmalarda, birileri hakkında yeterli bilgiye sadece gözlerine bakarak erişebildiğimiz için gözlerin gerçekten ruhun pencereleri olduğunu söyledi.
Simon Baron-Cohen ve İngiltere Cambridge Üniversitesi'ndeki meslektaşları tarafından 2003 yılında yapılan Gözden Okuma Testi (RMET) çalışmasına göre, insanlar başka bir kişinin gözlerini gözlemleyerek içsel durumları tanıma yeteneğine sahiptir. "Toplumsal duyarlılıktaki ince bireysel farklılıkları tespit etmemizi" sağlar.
The Week'teki bir makale şöyle diyor: "İnsan gözleri, başka bir kişinin iç durumuna doğrudan erişim sağlayarak benlik ve öteki arasında bir köprü oluşturur." Ancak bu "olgu yalnızca insanlara özgüdür" diye ekliyor.
Gözleri okumayı bildiğinizde, birinin size yalan mı yoksa dürüst mü olduğunu bile belirleyebilirsiniz.
Gözlerimizin yönü, birinin yalan söyleyip söylemediğini veya hayal gücü kuvvetli olup olmadığını belirlememize yardımcı olabilir. İşte gözlemleyebileceğiniz ve analiz edebileceğiniz bazı temel doğal hareketler:
1. Sol üst (Görsel bellek)
Birisi sol üst tarafına baktığında, geçmişten bir anıya eriştiği anlamına gelir. Bu, görsel bir belleğe erişerek bir şeyi hatırlamaya çalıştıkları anlamına gelir.
2. Sağ üst (Görsel yapı)
Bir kişi yukarı sağına bakıyorsa, zihninde görsel bir imaj oluşturmaya veya yaratmaya çalışıyor demektir. Bu, kişinin yalan söylemek için zihninde görseller ürettiğini gösterir. Bu, birinin gözlerini okumayı öğrenmenin iyi bir yoludur.
3. Yanal sol (Ses hafızası)
Yan sola bakmak, kişinin geçmiş anılarından bir sesi hatırlamaya çalışması anlamına gelir, bir şakayı hatırlamak gibi. Bu, kişinin samimi olmadığı ve sadece dizeler okuduğu anlamına gelebilir.
4. Yanal sağ (Sağlam yapı)
Yan sağa bakmak, kişinin zihninde belirli bir ses yarattığı anlamına gelir. Bu göz hareketi, birisi başka biriyle yaptığı bir konuşma hakkında yanlış iddialarda bulunduğunda gözlemlenebilir.
5. Sol alt (İç diyalog)
Bir iç tartışmamız veya münazaramız olduğunda, genellikle sol altımıza bakma eğilimindeyiz. Bu jest, birinin derin düşüncelere daldığını, kendini sorguladığını veya şüphe duyduğunu gösterir.
6. Sağ Alt (Kinestetik/Duygu)
Geçmiş bir deneyimle ilişkili belirli bir duyguyu hatırlamaya çalıştığımızda, sağ alt tarafa bakma eğilimindeyiz. Aynı duyguları zihnimizde yeniden yaşamak için duygularımızın derinliklerine indiğimizi gösterir.
7. Düz ileri
Bir kişinin gözleri dümdüz ileriye bakıyorsa ve gözbebekleri büyümüş veya odaklanmışsa, bu, zihninin duyusal bilgilere mümkün olan en hızlı şekilde erişmekle meşgul olduğunu gösterir.
Ancak, bu genellikle yalnızca sağ elini kullananlar için geçerlidir. Solak bir kişiyi gözlemlemek ve analiz etmek istiyorsanız, sırasıyla tarafları değiştirdiğinizden emin olun.
8- Göz ovuşturma
Birisi gözlerini ovuşturuyor veya kapatıyorsa, bu, baktıklarından hoşlanmadıkları anlamına gelir. Göz engelleme, güçlü bir sözel olmayan hoşlanmama göstergesidir. Bu genellikle birisi bir şeyden iğrendiğinde veya iğrendiğinde olur. Göz blokajı, rahatsızlığa bir tepki ve anlaşmazlık ve inanmamanın güçlü bir tezahürüdür.
9- Gözlerini kısmak
Bir kişinin gözlerinin daralması genellikle duygusal veya fiziksel acıdan kaynaklanır. Gözleri kısmak ayrıca değerlendirmeyi, düşünmeyi veya yorgunluğu da gösterebilir.
10- Yan bakışlar
Bu göz hareketi öncelikle kişinin bir konuda emin olmadığını veya belirli bir konu hakkında daha fazla bilgi aradığını gösterir.
11- Burun aşağı bakmak
Bir kişi sizinle konuşurken burnuna bakıyorsa, o kişinin sizden daha iyi ve daha üstün olduğuna inandığı anlamına gelir.