Finlandiya'da yapılan bir araştırma, yapay zekanın gelecekte nasıl bir tehlike oluşturacağına dair raporu gözler önüne serdi.
WithSecure istihbarat araştırmacısı Andy Patel , "Yapay zeka tarafından oluşturulan içerik, sosyal mühendislik amaçları için kullanılmış olsa da, kampanyaları yönlendirmek, saldırı adımları gerçekleştirmek veya kötü amaçlı yazılım mantığını kontrol etmek için tasarlanmış yapay zeka teknikleri hala vahşi ortamda gözlemlenmedi" dedi.
Cybernews tarafından yayımlanan raporda; yapay zeka, siber saldırılar ve bu ikisinin kesiştiği alanlardaki mevcut eğilimleri ve gelişmeleri inceleyerek önleyici tedbirlerin erken benimsenmesi ve geliştirilmesinin tehditlerin üstesinden gelmenin anahtarı olduğunun altı çizildi.
ÖNÜMÜZDEKİ 5 YILDAKİ TEHDİT
Mevcut yapay zeka disiplinlerinin çoğu insan zekasına yaklaşamıyor ve siber saldırıları otonom olarak planlayamıyor veya gerçekleştiremiyor.
Ancak uzmanlara göre saldırganlar, muhtemelen önümüzdeki beş yıl içinde güvenlik açıklarını otonom olarak tespit edebilen, saldırı kampanyaları planlayıp yürütebilen, savunmalardan kaçınmak için gizliliği kullanan ve virüslü sistemlerden veya açık kaynaklı istihbarattan veri toplayan veya bunlardan veri toplayan yapay zeka yaratabilecek.
YAPAY ZEKA DESTEKLİ DEEPFAKE'LER
Raporda, yapay zeka destekli saldırıların, kimlik avı ve sesli kimlik avı siber saldırılarında sıklıkla kullanılan bir taktik olan kimliğe bürünme konusunda kesinlikle üstün olacağı belirtildi.
Yapay zeka tarafından mümkün kılınan kimliğe bürünmelerin daha da ilerleyeceğini tahmin eden raporun yazarları, "Deepfake tabanlı kimliğe bürünme, yapay zeka tarafından sosyal mühendislik saldırıları için getirilen yeni yeteneğin bir örneğidir." açıklamasında bulundu.
Deepfake'lerin ne kadar hızlı geliştiği göz önüne alındığında, öncelikle bu tür teknolojilere dayanan güvenlik sistemlerinin daha yüksek risk altında olduğu görülüyor.
Kimlik Hırsızlığı Kaynak Merkezi'nin veri ihlalleri araştırmasına göre Eylül 2021'e kadar 1.291 veri ihlali meydana geldi .
2020'de toplam 1.108 olan veri ihlallerine kıyasla bu rakam yüzde 17'lik bir artış gösteriyor.
ITRC araştırmasına göre, 2021'in ilk dokuz ayında keskin bir artışla 281 milyon veri gizliliği kurbanı keşfedildi.