TM Dijital Haber Merkezi
Hindistan, Perşembe günü Rajasthan'ın Pokhran bölgesinde, kendi imkanları ile geliştirdiği omuzda taşınabilir tanksavar güdümlü füzesini (MPATGM) ateşlediğini duyurdu.
Hindistan Savunma Bakanlığı'ndan konu ile ilgili olarak, "Omuzda taşınabilir tanksavar güdümlü füzenin ikili bir atış testini gerçekleştirdik. İlk test Çarşamba günü yapıldı bir sonraki günde diğer test atışı yapıldı. Her iki görevde de füzeler, belirlenen hedefleri farklı mesafelerde tam isabetle vurdular." açıklaması yapıldı.
Füzenin seri üretiminin 2021'de başlaması bekleniyor.
Ayrıca Hindistan bu haftanın başında, 90 kilometreye kadar mesafeden hassas vuruş yapabilmeyi hedeflediği bir Pinaka roketini de test etti.
MPATGM, Hindistan Savunma Araştırma ve Geliştirme İdaresi Başkanlığı (DRDO) tarafından geliştirilmiş yüksek patlayıcı anti-tank (HEAT) savaş başlığı ile donatılmış 2,5 kilometre yarıçapındaki hedefleri tam olarak vurabilme kapasitesine sahip bir füzedir.
Füzede ayrıca, kilitleme modunda çalışan bir kızılötesi görüntüleme sensörü (IIR) özelliği de bulunuyor. Bu tip füzeler genellikle zırhlı araçlara, alçaktan uçan uçaklara (özellikle helikopterlere) ve alan tahkimatlarına tehdit oluşturur.
Hindistan Savunma Bakanlığı, 2017 yılının sonlarında İsrailli Rafael Advanced Systems firmsı ile yaptığı 500 milyon Dolarlık Spike tanksavar güdümlü füze anlaşmasını iptal etme kararı almış. Bunun yerine DRDO'dan yerli imkanlarla omuzda taşınabilir tanksavar güdümlü füze (MPATGM) geliştirmesini istemişti.