SELİM KARAHAN
Facebook Kurucu ve CEO’su Mark Zuckerberg ile Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk arasında yaşanan ‘yapay zeka tartışması’ geçtiğimiz haftaya damga vurmuştu. Çok kısaca özetlemek gerekirse Zuckerberg, yapay zekayı bir fırsat, Elon Musk ise insanlığı yok edebilecek bir potansiyel tehdit olarak görüyor. Yapay zeka ‘akıllanmaya’ devam ettikçe de önümüzdeki dönemde bu tip atışmalara muhakkak daha sık şahit olacağız. Ancak tarihte birçok yeni teknolojinin yayılmasını sağlamış savunma sanayiinde Elon Musk’ın taşıdığı korkular bir kenara bırakılmış, Zuckerberg’in görüşleri benimsenmiş durumda.
CİDDİ ARAŞTIRMA GEREKİYOR
Son olarak geçtiğimiz hafta Rusya’nın en büyük silah üreticilerinden Tactical Missiles Corporation’ın (KTRV) CEO’su Boris Obnosov kendi hedefini seçebilecek yapay zekaya sahip füzeler geliştirmek istediklerini açıkladı. Yani bir füze insana ihtiyaç duymadan tehdit unsurlarını tespit edip, belirlediği hedefe kendi kararıyla yönelebilecek. Yapay zeka alanında halen çok ciddi araştırmalar yapılması gerektiğini belirten Obnosov “Bugün geldiğimiz noktada bazı başarılar elde etmek mümkün ama spesifik sonuçlar alabilmek için birkaç yıl çalışmamız gerekiyor” dedi.
SÜRÜ HALİNDE UÇACAKLAR
Ülkenin bir başka savunma devi Kronstadt Grdup da mayısta insana hiç ihtiyaç duymayan dronelar geliştirmek için çalışmalara başladığını duyurdu. Rusya’nın akıllı füze konusuna eğilmesinde ise ABD donanmasının çalışmaları etkili oldu. ABD'nin geliştirdiği uzun menzilli gemi savar roketler kendilerine bir hedef verildikten sonra, o hedefi en etkili bir şekilde nasıl yok edeceğine kendisi karar veriyor. Örneğin füzeler düşman gemisine yaklaştığında emir almadan denize çok yakın alçalıyor. Böylece gemilerin savunma sistemleri işlevsiz kalıyor.
103 drone tek beyin
Son açıklamalar Rusya’dan gelse de bu alandaki liderin ABD olduğunu söylemek yanlış olmaz. ABD ordusu geçtiğimiz yıl Kaliforniya semalarında ilginç bir test gerçekleştirdi. Tek bir yapay beyin tarafından yönetilen 103 drone bir jetten bırakıldı. Söz konusu 103 cihaz birbiriyle uyum içinde çalıştı. Burada dronelara belli bir görev verildi ancak o görevin nasıl gerçekleştirileceğini yapay zeka belirledi. Değişen koşullara adapte oldu. Bu dronelar mevcut hava savunma sistemlerinin tespit edemeyeceği kadar küçük olması sebebiyle stratejik avantaj sağlayabilir.
Çin: Mühendislerimiz dünyanın ilerisinde
ChIna Aerospace Science & Industry Co.'nun Tasarım Direktörü Wang Changqing Çinli mühendislerin füzelerde yapay zeka kullanımı alanında dünya lideri olduğunu belirtti. Çin’in gelecekteki tüm füzelerinin yüksek seviye yapay zekaya sahip olacağını açıkladı