Aksam.com.tr
Çeviri: Doğa Yurduneri
Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) Rusya bölmesinin önde gelen geliştiricilerinden biri olan Energia'nın baş mühendisi Vladimir Solovyov, uzay istasyonunun eskiyen ekipmanları ve donanımı nedeniyle onarılamaz arızalara maruz kalabileceğini duyurdu. Ünlü Rus mühendis, istasyonda küçük çatlakların keşfedildiğini ve bu çatlakların zamanla daha da kötüleşebileceğini dile getirdi.
Aksam.com.tr'nin Interesting Engineering'den aktardığı habere göre; söz konusu yüzeysel çatlaklar, Rusya'nın istasyonun en eski modüllerinden biri olan Zarya isimli kargo modülünde keşfedildi. 1998 yılında yörüngeye fırlatılan modül, bir süredir depo olarak kullanılıyordu. Solovyov ayrıca, istasyonun Rus segmentindeki uçuş sistemlerinin en az yüzde 80'inin miadını doldurduğuna işaret etti.
Solovyov, geçen yıl da istasyondaki ekipmanların çoğunun eskimeye başladığını ve yakında değiştirilmesi gerektiğini kamuoyuna duyurmuştu.
ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU, 1998 YILINDA İNŞA EDİLDİ
Diğer yandan; Uluslararası Uzay İstasyonu, 1998 yılında Rusya, ABD, Kanada, Japonya ve birkaç Avrupa ülkesi tarafından geliştirilen ortak bir projenin parçası olarak inşa edildi. İstasyonun, başlangıçta 15 yıllık bir kullanım ömrü baz alınarak tasarlandığı dile getirilmişti.
Rusya ise şimdiye kadar birçok kez uzay istasyonundaki donanımla ilgili endişelerini kamuoyuyla paylaşmıştı. Ülke, 2025 yılından sonra Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılabileceğini açıklamıştı. Rus uzay ajansı Roscosmos da 2020 yılında, istasyondaki yapısal yorgunluğun Uluslararası Uzay İstasyonu'nun 2030'dan sonra çalışamayacağı anlamına gelebileceğini ifade etmişti. Nisan ayında ise Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov, istasyonda eskiyen metalin geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabileceğine işaret etmişti.