SELİM KARAHAN
Hafta başında aralarında SpaceX ve Tesla CEO’su Elon Musk ve DeepMind Kurucusu Mustafa Süleyman’ın bulunduğu 116 uzman Birleşmiş Milletler’e gönderdiği mektupta savaş alanında robot ve yapay zeka kullanımının büyük tehlikeler doğurabileceğini belirtti. Robotların silaha dönüştürülmemesi gerektiği belirtilen mektupta, "Bunlar, terörist ve despotların masum vatandaşları hedef aldığı silahlara dönüşebilir. Çok fazla vaktimiz yok" ifadeleri yer aldı. Bu uyarı tüm dünyada büyük ses getirdi.
YENİ SİLAHLANMA YARIŞI
Şu anda başta ABD olmak üzere çoğu gelişmiş ülke kendi kendine hedef seçebilen, otonom silahlar üzerine yoğun çalışmalar yürütüyor. Hatta bu alanda Çin, ABD ve Rusya arasında yeni nesil bir silahlanma savaşı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Henüz ‘katil robot’ denilince akla gelen Terminatör filmindeki gibi robotlardan üretilmedi. Ancak ‘humanoid’ yani insan formunda robotlar hizmet sektöründe çeşitli alanlarda kullanılmaya başlandı.
YAZILIMI GÜNCELLENDİ
Robot teknolojilerinde dünyanın en önde gelen firmalarından SoftBank’in meşhur robotu Pepper çok farklı bir hizmet vermeye başladı. Nissei Eco firmasının yazılımını güncellediği Pepper artık Budist cenazelerinde rahip olarak görev alabiliyor. Çarşamba günü Tokyo’da tanıtılan ‘rahip Pepper’ bir Budist cenazesinde ‘insan rahipler’ gibi ilahiler söyleyip davul çalabiliyor. Projenin danışmanlarından Michio Inamura konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Budist rahipler toplumdan eskisi kadar maddi destek alamıyor. Bu yüzden ek iş yapmak zorunda kalıyorlar. İnsan rahipler müsait olmadığında boşluğu robotlar doldurabilir” ifadelerini kullandı.
Beş farklı dilde dua edebiliyor
Çarşamba tanıtılan ‘rahip Pepper’ büyük ilgi görse de ilk rahip robot değil. Almanya’da mayıs sonunda 5 dilde dua edebilen robot rahip BlessU-2 tanıtıldı. Japonya’da rahipler Pepper’a mesafeli dururken Almanya’da Protestan Kilisesi BlessU-2 projesini bizzat destekliyor. Hatta BlessU-2 protestan reformunun 500. yılı kutlamaları kapsamında tanıtıldı. BlessU-2 tercihe göre kadın veya erkek sesiyle inananları kutsayabiliyor. Bunun yanında okuduğu duaları, isteyen olursa, kağıda basıp da verebiliyor.
İnsan rahipten 1750 dolar daha ucuz
Boşta rahip bulmanın zorluğunun yanında Japonya’da cenaze masrafları da cep yakıyor. Japonya Tüketici Birliği verilerine göre ülkede ortalama bir cenazenin maliyeti 25 bin dolar. Bunun 2 bin 200 dolarını rahipler alıyor. Nissei Eco ise Pepper’ın cenaze başına ücretinin 450 dolar olduğunu açıkladı. Yani Pepper insan rahiplere göre bin 750 dolar daha az ücret alıyor.