Avatarlarla sosyal fobilerden kurtaran yerli terapi yazılımı

TÜBİTAK desteğiyle ‘Sanal Gerçeklik Ortamında Maruz Bırakma’ terapisi yazılımını geliştiren ODTÜ’lü bilim insanları, sosyal fobileri avatarlarla çözüyor. 

ODTÜ’lü bilim insanları, sosyal fobisi bulunanları, sanal gerçeklik ortamında korkularıyla yüzleştirerek tedavi edebilen yeni bir yazılım teknolojisi geliştirdi. 

TALEPLER GELİYOR

Avatarlarla (sanal kimlik pazarından her oyuncunun kendini temsil etmesi için seçtiği grafik görüntü) toplantılara, seminerlere katılan kullanıcılar, iletişim yeteneklerini geliştirerek sosyal fobilerinden kurtuluyor. ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğba Tokel, TÜBİTAK desteğiyle ‘Sanal Gerçeklik Ortamında Maruz Bırakma’ terapisinin uygulanabildiği bilgisayar yazılımı geliştirdiklerini söyledi. Tokel, “Türkiye’de sosyal fobilerin tedavisine yönelik ilk teknolojiyi geliştirdik. Şu an sosyal fobisi olan bireylerden, kliniklerden, hastanelerden talepler alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Endişeler 3 boyutta modelleniyor

Tokel, şu bilgileri verdi: “Sanal gerçeklik teknolojisiyle, bireylerin korktukları ve endişe duydukları durumlar, üç boyutlu sanal ortamlarda modelleniyor ve danışanlar bu ortamlarla yüzleştiriliyor. Seans sırasında avatarlara, olumlu ve olumsuz geribildirim, konuşmayı bölme, onay ve red gibi ifadeler söylettiriliyor.”