Antalya'da devam eden MHK Üst Klasman Kış Semineri'ne katılan Alp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hakemlere çok daha az hata yapmaları için eğitimler verdiklerini, maçın sonucuna etki eden hatalardan mümkün olduğunca uzaklaşmalarını istediklerini belirtti.
Karşılaşmalarda yaşanan hataların yalnız Türkiye'de değil, diğer ülkelerde de görüldüğünü vurgulayan Alp, hatasız bir maçın söz konusu olamayacağını söyledi.
Brezilya'nın evsahipliğinde bu yaz düzenlenecek 2014 Dünya Kupası'nda Türk hakemlerinin de düdük çalacağına inandığını dile getiren Alp, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Cüneyt Çakır ile Bahattin Duran ve Tarık Ongun'dan oluşan ekibi, son derece önemli isimler. Diğer FIFA hakemlerimiz de önemli maçlar yönetti. Yönetmeye de devam edecekler. Son 1,5-2 yıldır 100'e yakın maç yönetmişler. 400'e yakın hakemimiz de bu maçlarda görev almış. Olağanüstü bir rakam. Bu rakamı yakalamak her ülkenin harcı değildir. UEFA ve FIFA, hakemlerimize inanılmaz bir şekilde güven içerisinde. Hakemlerimiz de yurt dışında bu görevi layıkıyla yerine getiriyor."
- "Eleştirinin de bir ölçüsü var"
Alp, Türkiye'de 90 dakika iyi maç yöneten bir hakemin yaptığı bir hatanın maçın genelini bir kenara attığını, hatta bu hatanın bazen günlerce, haftalarca gündem maddesi olabildiğini ifade etti.
Bunun hoş bir durum olmadığının altını çizen Alp, "Yurt dışında bu böyle mi? Hayır. Ülkemizde gerek görsel, gerek yazılı basında zaman zaman bazı arkadaşlar acımasızca eleştiriyor. Her şeyin bir ölçüsü var. Eleştiri yapsınlar. Bu, bize de yol gösterir. Eleştirileri her zaman önümüze alır, düşünür ve eksikliklerimiz varsa onları düzeltme yoluna gideriz. Buna açığız, her zaman söylüyoruz ama eleştirinin de bir ölçüsü var. Ölçüyü biraz fazla kaçırdığınız zaman iş farklı yerlere gidiyor. Hakemlerimiz bunu hak etmiyor. Bu kadar acımasız bir davranış hoş bir şey değil" ifadelerini kullandı.
- "Hakemliği meslek olarak görmemelerini istiyorum"
Türkiye'de hakemliğin profesyonel anlamda bir meslek haline gelmesinin, şu anda söz konusu olmadığını dile getiren Alp, hemen hemen herkesin genel anlamda bir mesleği olduğunu hatırlattı.
Hakemlikle ilgili yurt dışında farklı uygulamalar bulunduğunu anlatan Alp, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ülkemizde bu farklı uygulamaları yakalamamız biraz zor. Çünkü iş maddiyata dayanıyor. O bakımdan bizim de iyileştirmeler anlamında bazı çalışmalarımız var. Hakemlerimizin maddi olarak biraz daha olumlu bir yere gelmesi lazım. Genç hakemleri her ay kampa alıyoruz. Gençlere, 'Mutlak surette bir mesleğinizin olmasını istiyoruz' diyoruz. Yani bir hakemin mutlak surette bir mesleği olacak. O mesleğin yanı sıra da hakemliği yürütecek. Hakemliği meslek olarak görmemelerini istiyorum. Hakemlik, herkesin zirveye çıkabileceği bir meslek değil. Bazıları başarılı, bazıları başarısız oluyor. Kişinin hedefinde sadece hakemlik olursa ileride sıkıntı yaşar."