Brezilya’ya gidememesinin faturası: 550 milyon Dolar

Dijital spor medyası şirketi Perform Türkiye’nin Genel Müdürü Emre Uğurlu, Türkiye’nin 2002 yılından bu yana düzenlenen Dünya Kupası organizasyonlarında yer alma başarısı gösterememesinin, sadece sportif anlamda değil ekonomik olarak da önemli bir kayba yol açtığına dikkat çekti. Uğurlu, son üç dönemde Dünya Kupası’na katılamaması nedeniyle Türkiye’nin kaybının 1 milyar 200 milyon Dolar’dan fazla olduğunu söyledi.

Son üç dönemde Dünya Kupası’na katılamamak Türkiye’ye 1 milyar Dolar’dan fazla kaybettirdi

12 Haziran’da Brezilya’da başlayacak 2014 FIFA Dünya Kupası’nda yer alamamanın  Türkiye’yi en az 550 milyon Dolarlık bir gelirden mahrum bıraktığını kaydeden Uğurlu, “Geçmiş   dönemlerdeki kayıplardan yola çıkarak ulaştığımız bu tahmini rakama, forma ve bayrak gibi  tekstil satışlarından elde edilecek satış gelirlerinin yanı sıra ülke tanıtımından elde edilecek tanıtım gelirleri gibi kalemler de dahil. Ayrı ayrı bu kalemlerin hangisinden ne kadar gelir elde  edilebileceğini söyleyebilmek ve toplam rakamı kesin olarak ifade edebilmek mümkün olmasa  bile, FIFA’nın takımlara vereceği ödüller ya da sponsorluk ve yayın gelirleri gibi ölçülebilir  gelirlerden yola çıkarak bu kaybı hesaplayabiliyoruz” dedi. 

'TÜRKİYE 1 MİLYAR 200 MİLYON DOLAR'DAN MAHRUM KALDI'

Türkiye’nin 2006 Dünya Kupası’na katılamaması nedeniyle yaşadığı ekonomik kaybın 250  milyon Dolar olduğunu hatırlatan Uğurlu, “2010 yılındaki turnuvada bu rakamın 400 milyon  Dolar’a yükseldiğini görüyoruz. İki rakam arasındaki oransal fark olan yüzde 37’nin 2010-2014  dönemi için de geçerli olduğunu varsayarak elde ettiğimiz 550 milyon Dolar’ı da eklediğimizde  üç Dünya Kupası organizasyonunda yer alamamamızın Türkiye’yi 1 milyar 200 milyon Dolar’dan  mahrum bıraktığını düşünüyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin üçüncülükle tamamladığı 2002 Dünya Kupası’ndan elde edilen gelir kalemlerine  ilişkin de bilgi veren Uğurlu, “O dönemde A Milli Takım’ın sponsorluk geliri 11 milyon Dolar’dı.  75 milyon Dolar tutarında TV satışının yapıldığı aynı dönemde tekstil sektörünün elde ettiği gelir  50 milyon Dolar’ı bulmuştu. Turnuvanın ülkemizdeki yayıncısı olan TRT’nin ise yayın hakları için  ödediği 10 milyon Dolar’a karşılık 15 milyon Dolar kazandığını görüyoruz. 2014 Dünya Kupası  yayın hakları için 13 milyon Dolar ödeyen TRT’nin, Türkiye’nin organizasyonda yer alması  durumunda, yine en az yüzde 50 kâr edeceği çıkarımını yaparsak, 7 milyon Dolar’a yaklaşan bir  tutarın sadece yayın haklarından elde edilebileceğini söylemek mümkün” dedi.