"1963 yılında King'in ünlü konuşması bu sözlerle başlar... Hakemliğe başladığım ilk günden kurduğum bu hayal, Türk hakem camiasının 40 yıldan beri kurduğu da bu hayal. Bunun gururunu yaşıyoruz. Ülkemizi layıkıyla temsil edeceğiz."
Dile kolay... Tam 40 yıl sonra bir hakemimiz Dünya Kupası'nda maç yönetecek... Ve bu hakem, yani Cüneyt Çakır dün yardımcılarını yanına alıp, The Grand Tarabya Otel'de, UEFA 1. Başkanvekili Şenes Erzik, TFF Başkanı Yıldırım Demirören, MHK Başkanı Zekeriya Alp, UEFA Hakem Komitesi Üyesi Jaap Uilenberg, Hakem İşleri Müdürü Burçin Keskin, Dünya Kupası tarihinde şu ana kadar düdük çalan ilk ve tek Türk hakem olan Doğan Babacan'la beraber basının karşısına geçti. Ve Cüneyt Çakır şöyle konuştu:
ARTIK ÖLÜ TOPRAĞINI ATTIK
"(Bir hayalim vardı) Bu sözü hepiniz iyi hatırlarsınız. 1963 yılında Martin Luther King'in ünlü konuşması bu sözlerle başlar. Benim hakemliğe başladığım ilk günden kurduğum bu hayal, Türk hakem camiasının 40 yıldan beri kurduğu bu hayal. Dünya Kupası'na gitmenin büyük gururunu yaşıyoruz. Sadece geçen yıl, yılın 156 günü evden uzaktaydık. 240 antrenman yapıp, 56 maç yönettik. Artık ölü toprağını atıp Türk hakemlerinin ayağa kalkma zamanıdır.
EKİP OLARAK YEPYENİ BİR PENCERE AÇTIK
Ekip olarak biz herkese yeni bir pencere açtık. O pencereden bakarken gördüğünüz şey de son derece önemlidir. Genç hakem arkadaşlarımız için inanıyorum ki o pencereden baktıkları zaman Dünya Kupası, Avrupa Şampiyonası, Avrupa kupaları finalleri görmelerini sağladık."
NEFES ALIŞIMIZ BİLE İZLENİYOR
ÇAKIR, Dünya Kupası'nda maç yönetecek hakemlerin bir anda seçilmediğini vurguladı: "Kimse hemen 'Sen iyi yönetiyorsun, gel' demiyor. Önce Avrupa Şampiyonası sonrası 53 kişilik bir liste belirlendi. Oraya girmeyi hak ettik. Sonra bu listede yer alan hakemlerin ulusal ve uluslararası maçları izlendi. Biz burada yaptığımız antrenmanların verilerini dahi ilgililere yolluyoruz. Nefes alışımızdan haberleri var."
ERZİK: BLATTER'LE ANLAŞAMADIM
UEFA 1. Başkanvekili ve FIFA İcra Kurulu üyesi Şenes Erzik, hakemlikte profesyonelleşme konusundaki fikirlerini aktardı: "Tanımlama açısından FIFA Başkanı Blatter ile farklı düşündük ama ben hâlâ aynı fikirdeyim. Profesyonel hakemlikten yana değil, hakemlikte profesyonelleşmeden yanayım. Bu, sözleşme imzalanarak yapılabilir. Hakemlerimiz futbolcular kadar koşmak, ve testlere girmek zorunda. 45 yaş limiti olduğuna göre, performansı korumak için yoğun çalışmak gerekir.Ayrıca 45 yaşında hakemliği bırakmaları ve başka meslek sahibi olmamaları, onları depresyona iter. Kaliteli hakem derken, kendi ekmeğini kazanmaya başlamış hakemleri arıyoruz. Eğitim ve disiplin çok önemli."
PROFESYONEL DEĞİL SÖZLEŞMELİ
BREZİLYA'DA düdük çalacak olan hakemimiz Cüneyt Çakır, toplantının soru-cevap bölümünde hakemlik müessesesi adına çarpıcı açıklamalarda bulundu: "Dünya Kupası'ndaki tek amatör ekibiz. 3'ü FIFA, biri UEFA tarafından düzenlenecek dört büyük seminere katılacağız. MHK'nin seminerleri olacak. Yurt içi ve dışında yaklaşık 25 maç yöneteceğiz. Yani önümüzdeki 5 ayın 4 ayını kendi işyerlerimizde geçiremeyeceğiz.
BİZLERİN DE BİR HAYATI VAR
En doğrusuna federasyon karar verecektir ama şartlar dışarıdan göründüğü kadar kolay değil. Hakemler, sadece 90 dakika maç yöneten kişiler değiller. Bizim de bir hayatımız var. Dünyada sözleşmeli hakemlik mevcut. Kontrat yapılıyor. Yaygın bir uygulama. Biz zaten hakemliği profesyonel olarak görüp, o şekilde yaşıyoruz."
KARAR KOLAY, UYGULAMAK ZOR
TFF Başkanı Yıldırım Demirören, profesyonel hakemlik konusuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Tahmin ediyorum yönetime seçilmemizin ardından yaklaşık 2 yıl geçti. Henüz ilk ayımızda hakemlerimizi nasıl profesyonel yapabileceğimiz konusunda çalışmaya başladık ama bu o kadar kolay değil. Çünkü bu karar bir devrim niteliğindedir. Kararı almak kolay, uygulamak çok zor oldu. Çalışmalarımız devam ediyor. Türk hakemliği hedeflerini daha da yükseltti. Hakemlerimizi ve milli takımlarımızı büyük organizasyonlarda devamlı hale getirmek için çalışıyoruz."
SORUNUN ADRESİ İSTİNYE
TFF Başkanı Yıldırım Demirören, Cüneyt Çakır ve yardımcıları için düzenlenen organizasyonda bir soru üzerine sıkıntılı anlar yaşadı... Aslında bu sıkıntıyı Yıldırım Demirören tek başına yaşamadı, soru Şenes Erzik'e de yöneltildi ama Erzik, Yargıtay kararı ve şikeyle ilgili soruyu "Cevap vermeyeceğim" diye savuşturdu. Demirören ise "Bugün başka bir konu içindeyiz. Görev yerimiz İstinye'de bellidir. İsteyen gelir. Bu soruya cevap vermeyeceğim" dedi.