1
TM Dijital Haber Merkezi
31 Mart yerel seçimine katılacak siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi içi Yüksek Seçim Kurulunda (YSK) kura çekimi yapıldı. Buna göre, 13 partinin katılacağı seçim için kura ile oluşturulan oy pusulasında Adalet ve Kalkınma Partisi 8. sırada, Milliyetçi Hareket Partisi ise 10. sırada yer aldı.
Yapılan kura çekimi işleminin ardından soldan sağa doğru oluşturulan liste şu şekilde belirlendi:
1. Saadet Partisi
2. Bağımsız Türkiye Partisi
3. Türkiye Komünist Partisi
4. Vatan Partisi
5. Büyük Birlik Partisi
6. Hür Dava Partisi
7. Cumhuriyet Halk Partisi
8. Adalet ve Kalkınma Partisi
9. Demokrat Parti
10. Milliyetçi Hareket Partisi
11. İyi Parti
12. Halkların Demokratik Partisi
13. Demokratik Sol Parti
“Seçim zincirin tüm halkalarında siyasi partilere görev düşüyor”
Kura çekimi öncesinde bir konuşma yapan Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, seçimlerin her aşamasında siyasi partilere büyük görevler düştüğünü belirterek, “Seçimler, siyasi partiler eliyle şeffaf olarak yapılmaktadır. Oyların kullanıldığı ve sayıldığı 7 kişiden oluşan Sandık Kurulu’nun 5 üyesi, siyasi parti temsilcileridir. Oyların sayım ve dökümünden İlçe Seçim Kurulu’na ulaşmasına, oradan il ve Yüksek Seçim Kurulu’na kadarki süreçte, yani zincirin tüm halkalarında siyasi partiler bulunmaktadır.” diye konuştu.
Dünyada sadece Türkiye’de uygulanan şeffaflık sistemi
İlçelerde kaydedilen sandık sonuç tutanaklarının tamamlanarak YSK’ya geldiği anda siyasi partilerle elektronik ortamda paylaşılacağını aktaran Güven, “Yasal zorunluluk olmamasına rağmen şeffaflığı temin için dünyada sadece ülkemizde 2014 yılından bu yana ıslak imzalı sandık sonuç tutanakları taranmakta ve siyasi partilerle vatandaşlarımızın bu tutanakları görebilmelerine imkân sağlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Sadi Güven, yaptığı açıklamada, daha önceki seçimlerde olduğu gibi, sandık kurullarınca tutulan sandık sonuç tutanaklarının yanı sıra sayım döküm cetvelleri, ilçe ve il birleştirme tutanaklarının da taranarak siyasi partilerle paylaşılacağını ve seçimin kesinleşmesinden sonra vatandaşların da erişimine açılacağını aktardı.
Seçimlerde yarışanın da seçimleri yapanın da siyasi partiler olduğunu her seçim döneminden önce söylediklerini belirten Güven, “Siyasi partilerin sandıklara sahip çıkması önem arz etmektedir. Sandığa üye verme hakkına sahip her parti, sandıkların tamamına üye vermekle birlikte, üyelerini sandığa eğitip göndermelidir.” sözlerini kullandı.
Sadi Güven, YSK’nın bu kapsamda Millî Eğitim Bakanlığıyla yürüttüğü ortak çalışma neticesinde Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla seçimlerde görev yapmak isteyenlere yönelik sertifikalı eğitim programı düzenlemekte olduğunu ifade ederek, bu eğitimin, seçim sonuçlarının sağlıklı alınmasında etkili olacağını vurguladı.