Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. İkili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Başkan Erdoğan, basın toplantısında iki ülke ilişkileri, Ukrayna krizi ve NATO konusunda önemli mesajlar verdi.
AB İLİŞKİLERİ: Rutte'yi ocak ayında göreve başlanan hükümetle birlikte 4. kez başbakanlık sorumluluğu üstelendiği için tebrik ediyorum. Görüşmelerimizde ikili ilişkilerimiz çeşitli yönlerini değerlendirdik. Türkiye-AB ilişkileri ve küresel mesellerde fikir teatisinde bulunduk.
UKRAYNA KRİZİ: Türkiye olarak Ukrayna'daki krizin başından bu yana net tutum takındık. Her vesileyle sağduyu ve diyalog çağrısı yaptık. Tansiyonun düşürülmesi ve diplomasiye alan açılması konusuna dikkat çektik. Ukrayna'daki insani dram devam ediyor binlerce sivil hayatını kaybetti. 3 milyonu aşkın insan komşu ülkelere sığındı. Bu gidişata bir an evvel son verilmesi için yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyoruz. Zelenski ve Putin ile temaslarımızı sürdürüyorum.
KALICI BARIŞ: Ateşkes ve kalıcı barışa giden yolda elimizden gelen desteği sunmaya hazır olduğumuzu bir kez daha vurguladık. Şartların zorluğunu farkındayız ancak diplomasiyi tek çıkış yolu gören samimi girişimlerimizi sürdüreceğiz.
İKİLİ İLİŞKİLER: Hollanda ile ticaret hacmimiz geçtiğimiz sene yüzde 30'a yakın artışla 11 milyar dolara ulaştı. Bu şekilde 2016 yılında belirlediğimiz 10 milyar dolar hedefini aşmış olduk ilk etapta 15 milyar dolar ardından 20 milyar dolar hedefini birlikte ortaya koyduk. Hollanda 27 buçuk milyar dolarla Türkiye'nin en çok doğrudan yatırım yapan ülke konumundadır. Türk müteşebbisler Hollanda'da kurdukları 23 bine yakın şirket vasıtasıyla 6 milyar dolara ulaşan yatırımlarıyla 80 bin kişiye istihdam sağladılar.
GURBETÇİLER: Hollanda'daki Türk topluluğunun kültürel kimliğini muhafaza ederek hayatın her alanına katılım sağlamasına da büyük önem veriyoruz. Geçtiğimiz yıl 650 bine Hollandalı dostumuzu Türkiye'de misafir ettik. Hollanda'nın seyahat listesinde Türkiye'nin yeşil kategoriye alınmasıyla yeniden salgın öncesi rakamlara ulaşacağımıza hatta aşacağımıza inanıyorum.
AB UYARISI: AB'nin kısır çıkar hesaplarına teslim olmadan artık üyelik müzakere fasıllarını açmasını gümrük birliğinin güncellenmesi müzakerelerine süratle başlamasını bekliyoruz.
AMBARGOLARI NATO'DA GÖRÜŞECEĞİZ
"NATO zirvesinde bu konular tekrar gündemde olacak. NATO ülkesi isek NATO ile berabersek dayanışmamızı tam manasıyla ortaya koymamız lazım. Savunma sanayiine yönelik atılacak adımlarda NATO ülkeleri olarak dayanışma içinde olmamız lazım. Libya'da Azerbaycan'da bunları gördük. Temennimiz odur ki barışın egemen olduğu dünyayı hep beraber kuralım. NATO'da bunda en büyük rolü alan bir oluşum olsun."
'TÜRKİYE'NİN LİDERLİĞİNDEN MEMNUNUZ'
Konuk Başbakan Rutte, Türkiye'nin Ukrayna krizinde kilit bir rol üstlendiğini belirterek Başkan Erdoğan'a teşekkür etti. Rutte "Türkiye'nin tüm yaptırımları uygulamasını arzularım ama Türkiye'nin diplomatik rolü ve liderlik rolünü uygulamasından memnunuz" dedi.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, ortak basın toplantısındaki konuşmasına Türkçe 'merhaba' diyerek başladı. Rutte, Türkiye ve Hollanda'nın 400 yılı aşkın bir geçmişi olduğuna dikkat çekerek, "Bir geçmişi olan önemli bir ikili ilişkilerimiz var dahası kilit ekonomik ortaklarız. Bugünkü odağımız sadece ikili, ekonomik ilişkiler değil dünyada olanlara da odaklandık. Türkiye ile çok taraflı düzeyde de birlikte çalışıyoruz. NATO zirvesini de sabırsızlıkla bekliyoruz. Türkiye, ittifak için çok önemli siyasi ve askeri bir öneme haizdir aynı zamanda AB için de önemli bir ortaktır. Ukrayna'daki durumu da uzun uzadıya görüştük. İkimiz de Rusya'nın işgalini kınıyoruz. Bu bölgesel barış ve istikrara ağır bir darbedir" dedi.
ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR
Türkiye'nin dünya haritasındaki konumu dolayısıyla Rusya Ukrayna krizinde önemli bir konumda olduğunu kaydeden Rutte şunları söyledi: "Türkiye burada kilit bir rol oynuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu rolü üstelenmesinden büyük bir memnuniyet duyuyorum. Diplomatik çabalarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Türkiye aynı zamanda boğazdan gemilerin geçişi konusunda Montrö sözleşmesi hükümlülüklerini yerine getirmiştir. Bu rol sebebiyle te tebrik ve teşekkür etmek istiyorum. Türkiye sorumluluğunu üstleniyor ötesine de geçiyor. Türkiye yapacağı her şeyi zaten yapıyor. İki ülke ile açık hattı olan nadir ülkelerden bu sebeple Türkiye'yi bu yolda desteklediğimizi ifade etmek isterim. NATO üyeleri arasında Rusya'ya yaptırımlar konuşuluyor. Türkiye'nin coğrafi konumu sebebiyle özel bir durumu var. Türkiye'nin tüm yaptırımları uygulamasını arzularım ama Türkiye'nin diplomatik rolü ve liderlik rolünü uygulamasından da ziyadesiyle memnunuz."