Türkiye Gazze’de ısrarcı

Mavi Marmara saldırısının ardından kopan Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni dönemin başlaması, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ambargoyu kaldırmasına bağlı. İsviçre’deki görüşmelerde, Türkiye’nin ambargonun kaldırılması konusunda ısrarcı olduğu belirtildi.

Mavi Marmara saldırısının ardından kopan Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni bir dönem başlıyor. Türkiye ve İsrail, Mavi Marmara ve diğer konular hakkında İsviçre'de görüştü. İsrail kaynakları anlaşmaya varıldığını belirtirken, Türk kaynakları ise anlaşma için İsrail'e 3 şart koşulduğunu vurguladı. Yetkililer, İsrail'in özür dileyerek ilk şartı yerine getirdiğini, geriye tazminat ve Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılması şartı kaldığını kaydetti.


İSRAİL İLK ŞARTI YERİNE GETİRDİ
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 2013 yılında Mavi Marmara saldırısındaki hatalarından ötürü dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak özür diledi. Türkiye'nin İsrail'le anlaşmasındaki ilk şart yerine getirilmiş oldu. Dışişleri kaynakları Türkiye'nin toplantıda “Gazze'ye uygulanan ambargo kaldırılsın” maddesinde ısrarcı olduğunu belirtti.

İKİNCİ GÖRÜŞME OCAK'TA
İsrail'le tazminat konusunda ilerleme sağlandığı, Gazze ablukasının kalkması için de çalışmalara devam edildiği, İsrail'le anlaşmanın uzun zaman almayacağı iddia edildi. İsrail ile ikinci görüşmenin Ocak ayında yapılacağı belirtildi. Eğer İsrail Gazze'ye uyguladığı ambargoyu kaldırırsa tarafların görüşmeler için takvim hazırlayacağı kaydedildi.

DAHA ETKİN IŞİD MÜCADELESİ
İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargo kalkarsa Ortadoğu'da büyük işbirliği kurulacak. Türkiye askeri anlaşmaların da askıya alınmasından dolayı İsrail'den aldığı insansız hava araçlarının bakımını yapamıyordu. İki ülke arasında mutabakat sağlanması halinde, İsrail'den alınan insansız hava araçlarının da bakımının yapılacağı, böylelikle Suriye'de IŞİD ile mücadelede daha etkin olunacağı kaydedildi.

İLK GAZ 2019'DA
Türkiye ile İsrail ilişkilerinin yumuşamasının ardından gözler, İsrail doğalgazına çevrildi. Türkiye'deki enerji firmalarının, İsrail boru hattı ve gaz ticareti ile ilgili görüşmelere devam ettiği kaydedildi. Türkiye-İsrail ilişkileri düzelirse, 2019 yılında Akdeniz'in altına döşenecek yaklaşık 550 kilometre uzunluğundaki boru hattıyla yılda 30 milyar metreküp gazın Türkiye'ye getirilmesi planlanıyor. Bu gazın yaklaşık 10 milyar metreküpünün Türkiye'de kalması, 20 milyar metreküpünün de Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması bekleniyor.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısı nedeniyle New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile İsrail arasında ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla, İsviçre'de yürütülen görüşmelere ilişkin açıklama yaptı. Bakan Çavuşoğlu, “Tabii ki görüşmeler olacak, devam etmelidir. Bizim şartlarımızdan bir tanesi yerine geldi. Diğer iki şartın yerine gelmesi için uzmanlar düzeyinde bu tür görüşmeler oluyor. Nasıl kararlaştırılacak? Hangi adımlar atılacak? Ama henüz bir somut adım atılmış değil. Görüşmeler devam ediyor. İleriki süreçte bunun nasıl sonuçlanacağını hep birlikte göreceğiz. Görüşme olmadan tüm bunların detaylarını konuşmak mümkün değil. Bu görüşmelerin devam etmesi gerekir” diye konuştu. (Yeni Şafak)