Süleyman Demirel devlet töreniyle anıldı

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel, ölümünün birinci yılında memleketi Isparta'nın Atabey İlçesi'ne bağlı İslamköy Mahallesi'nde devlet töreniyle anıldı.

Törene Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Isparta Valisi Şehmus Günaydın, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdi Öz, CHP ve MHP'den bazı milletvekilleri, eski bakanlar, valiler ve iş dünyasından çok sayıda isim katıldı. 

Isparta ve ilçelerinden hemşehrileri de Demirel'i anmak için Çalcatepe'deki anıt mezara geldi.

Tören, Cumhurbaşkanlığı çelenginin Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga tarafından kabre konulmasıyla başladı. Tören mangası eşliğinde 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, Demirel'in özgeçmişi okundu.

'DEMOKRATİK, LAİK DÜZENİN YERLEŞMESİNDE BÜYÜK KATKI SAHİBİ'

Kur'an'ı Kerim'in okunduğu törende konuşan TBMM eski Başkanı İsmet Sezgin, 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Türkiye'de demokratik ve laik düzenin yerleşmesinde çok büyük katkı sahibi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Merhum Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel'i saygı, şükran ve özlemle anıyoruz. Rahmetli Demirel'le 50 yıl bilfiil meslek arkadaşlığı yapan, aynı kaderi paylaşan biri olarak ülkenin gelişmesinde, laik ve demokratik düzenin yerleşmesinde birlikte mücadele ettik. Ve bugün burada bu arkadaşlarımızla birlikte olmayı, Demirel sevgisinin, Demirel inancının, Demirel büyüklüğüne olan güvencin en güzel örneği olarak görüyorum. Burada emeği geçen bütün Ispartalı dostlarımıza ve ailenin bütün fertlerine ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum."

HÜKÜMET ADINA BAKAN SOYLU KATILDI

Törene hükümet adına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ise şunları kaydetti:"Süleyman Demirel'in hayatı aslında 1960 darbesi sonrası siyaset alanının çok daraldığı çok daraltıldığı bir dönemden sonra, sürekli siyaset alanını millet adına açmakla geçmiştir. Çok zor bir dönemdir. Rahmetli Menderes'in arkadaşlarının idam edildiği, siyasetin vesayetin gücüne hapsedildiği bir dönemde, hem millet hizmetinde bulunmak hem de demokrasiyi geliştirmek çok zordur. Yine aynı dönemler uluslararası buhranların Türkiye üzerinde etkili olduğu dönemdir. Bir taraftan uluslararası buhranlar, bir taraftan vesayet, bir taraftan bugünkü gibi Türkiye üzerinde hesapların yapıldığı dönemde 'Çoban Sülü'den Başbakanlığa ve Cumhurbaşkanlığına gelmek kolay bir Hadise değildir."

Konuşmaların ardından törene katılanlar Demirel ailesine taziye dileklerini iletti. Daha sonra protokol üyeleri ve katılımcılar Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'ni ziyaret etti.


DOKTORU AYLİN CESUR: SON 20 YILINDA HEP YANINDAYDIM

Süleyman Demirel'in doktoru Aylin Cesur gazetecilere tören sonrası yaptığı açıklamada şöyle dedi:"Sayın Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i seven herkes gibi ben de çok hisliyim. Son 20 yılının her gününde yanı başındaydım. Çok büyük hatıralarımız var. Ömrünün tamamını milletinin hizmetine adamıştır. Türkiye'nin her yerinde eserleri vardır. Bugün yürüdüğümüz yolda, aldığımız elektrikte, hastanede, havalimanlarında her yerde izi vardır. Bu eserleriyle hepimiz onu yaşatmaya devam edeceğiz. Ömrünü demokrasi ve kalkınma davasına adadı. Bir kez daha rahmetle anıyoruz." 

Tören sırasında Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencileri 'Adını taşımaktan onur duyuyoruz', Adalet Partisi Genel Başkanlığı ise Demirel'in fotoğrafı üzerine 'Unutmayacağız, unutturmayacağız' yazılı pankart astı.
Demirel'i anma töreni, saat 14.30'da adını taşıyan üniversitede devam edecek.