Şahin'den flaş 'yeni anayasa' açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yeni anayasa çalışmaları kapsamında geçmişte uzlaşılan 60 maddeye ilişkin, ''60 maddeyi yasalaştırmak mevcut anayasaya bunları monte etmekle iş bitmiyor. Hatta anayasayı daha da karmaşık hale getirebiliriz'' dedi.

Şahin, 1 Kasım seçimlerinde partisine en çok oy veren köylere dün başladığı teşekkür ziyaretlerini sürdürdü.

Safranbolu ilçesine bağlı Davutobası köyündeki ziyareti sırasında bir gazetecinin yeni anayasa çalışmalarına yönelik sorusu üzerine Şahin, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun parlamentoda grubu bulunan siyasi parti genel başkanlarını ziyaret edeceğini belirterek, ziyarette gündeme gelecek konulardan birinin de yeni anayasa olacağını açıkladı.

Mehmet Ali Şahin,  şunları söyledi:

"Bir darbe sonucu hazırlanmış, darbe ürünü olan 1982 Anayasası'nın bir an önce değiştirilerek yerine tamamen sivil bir anlayışla hazırlanmış, daha kısa bir anayasanın yürürlüğe girmesini arzu ediyoruz. Bu konuda 24. dönemde parlamento bir çalışma yaptı. 25 ay bu çalışmaların içerisinde ben de bulundum. Siyasi partiler ne düşünüyor? 60 maddede bir anlaşma sağlanmıştı ama diğer maddelerde bir anlaşma sağlanamamıştı.  Bu maddeleri tekrar gözden geçirmek lazım. 60 maddeyi yasalaştırmak mevcut anayasaya bunları monte etmekle iş bitmiyor. Hatta anayasayı daha da karmaşık hale getirebiliriz. Bu 60 madde içinde başka bölümleri de ilgilendiren düzenlemeler var. Onları yapmadan 60 maddeyi çıkarmak işi daha da karmaşık hale getirebilir."

 "Komisyonda siyasi partiler güçleri kadar temsil edilmeli"

Geçmişteki uzlaşma komisyonu gibi bir komisyon kurulursa netice alınacağı kanaatinde olmadığını vurgulayan Şahin, "Orada siyasi partiler güçler oranında değil, her bir siyasi parti 3 milletvekiliyle temsil edildi. Bu temsilde bir adaletsizlik vardı. O dönem Genel Başkanımız şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dı. Çok iyi niyet gösterdi. 'Eşit temsil edelim' denildi ama çok olumsuz sonuçlar verdi. '4 siyasi partinin mutlaka görüş birliği içerisinde olması lazım' dedik ama olmuyor. O nedenle yeniden gözden geçirmek gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Şahin, siyasi partilerin bu komisyonda güçleri oranında temsil edilmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

 "Yüzde 100 ittifak aranmamalıdır. Parlamentodan geçirecek sayıda siyasi partiler işbirliği yapabilirse, mesela AK Parti ile CHP birlikte hareket etse parlamentodan referandumsuz bir şekilde anayasanın geçmesi mümkün. Buna da imkan sağlayacak bir düzenleme yapılmalı. Bunları yapmazsanız havanda su dövülür. 24. dönemde olduğu gibi 'netice alamayız' diye endişe ediyorum." 

 Partili Cumhurbaşkanlığı önerisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Partili cumhurbaşkanlığını anayasaya yansıtabiliriz" önerisini  anımsatan Şahin, "Başkanlık sistemi yerine partili cumhurbaşkanlığı sistemine Türkiye geçebilir. Yeni anayasa çalışmaları içinde bu gündeme gelecek konuşulacak başlıklardan bir tanesi diye düşünüyorum. Hükümet güvenoyu aldı ve önümüzdeki hafta bütçe meselesi var. Bunun dışında en önemli gündem maddesi yeni anayasa olacaktır. Geçmişte yapılan hataları tekrar etmeyecek bir komisyon kurulursa yeni anayasayı bu dönemde yürürlüğe koymuş olabiliriz" diye konuştu. (AA)