Millete hesabı biz veriyoruz

Başkan Erdoğan, Andımız kararıyla tartışma yaratan Danıştay’a “Millet tokat atması gerektiği zaman bana atıyor, yuhlaması gerektiğinde bizi yuhluyor” dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay Sempozyumu’nda Danıştay’ın Andımız kararı ve yargının siyasete müdahalesi konusunda önemli açıklamalar yaptı. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde güçler ayrılığıyla ilgili çarpıcı saptamalarda bulundu. “Yargı, yetkilerini aşmamaya özen göstermeli. Yasa koyucu gibi hareket etmek asla doğru değildir” diyen Başkan Erdoğan şu ifadeleri kullandı: 

KHK İÇİN İZİN ALINMAZ 

Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini hazırlamadan önce biz kalkıp Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ilgili de Danıştay’dan izin alacak, müsaade alacaksak. O zaman ben bu makamda durmayayım. Çekeyim gideyim. Kusura bakmayın da benim yanımda hukukçusu var, medeni hukukçusu var. 

YANLIŞ VARSA SÖYLERİZ 

Biz alkışlamak gerektiği zaman alkışlarız ama yanlış olduğu zaman da söylemek zorundayız. Millet tokat atması gerektiği zaman bana atıyor,  yuhlaması gerektiği zaman bizleri yuhalıyor. Hesabı veren biziz. Sizden adil kararlar bekliyoruz. Türkiye son 16 yılda yargıdan ekonomiye kadar reformlara imza atmıştır. İstikrar ve güven içinde olan bir Türkiye var. 

5 YIL SONRA MI AKLINIZA GELDİ? 

Beş yılda ant ile ilgili karar veriyor Danıştay. 2013’te neredeydiniz? 2013’ten 2018’e kadar neredeydiniz? 2018’e kadar niçin acaba bu konuda bir karar verilmedi de şimdi veriliyor? Şimdi mi aklınıza geldi? Kusura bakmayın da bunu sormak bizim hakkımız olsun. Türkiye’nin ayağına pranga vuran ne kadar köhne yapı varsa hepsini kaldıracağız. Reform çalışmalarımızı biz geçmişten geleceğe kurulan bir köprü olarak görüyoruz. 

DELİL ÇIKTIKÇA PAYLAŞIRIZ

Başkan Erdoğan, “Lime lime söküp çıkardık. Kaşıkçı cinayetini aydınlatmak adalete karşı sorumluluk. Yeni deliller çıktıkça dünyayla paylaşırız” dedi.  

Başkan Erdoğan Danıştay’ın sempozyumunda, Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’nda cinayete kurban giden gazeteci Cemal Kaşıkçı’yla ilgili de açıklamalarda bulundu. Dünya kamuoyunun olayı yakından izlediğini belirten Erdoğan şunları söyledi: “Nerede zulüm varsa elimizdeki imkânlarla giderilmesi için elimizde geleni yapıyoruz. Sadece kendimiz için değil herkes için adalet istiyoruz. İnsanı insan yapan değerlerin maddi çıkarlara kurban edilmemesini savunuyoruz. Hiç kimseyi töhmet altına almayan tamamen olayın aydınlatılması için çalıştık. Birileri Kaşıkçı cinayetiyle ilgili paylaşımlarımızdan rahatsız oluyor. Çünkü sırtlarında küfe yok. Emniyet, istihbarat ve yargı birimlerimizin şu ana kadar elde edilen belgeleri uluslararası kamuoyuyla paylaştık. Bu işin bir akışı var sorsan Viyana Antlaşması’ndan bile haberi yok. 

AYDINLATILACAK 

Bu sadece ülkemizin sınırları içerisinde vahşi bir cinayete kurban giden Kaşıkçı için değil adalete karşı da sorumluluğumuzun birer gereğidir. Cinayetin karanlık tarafları aydınlatacak deliller ortaya çıktıkça kamuoyuylapaylaşacağız.  

Danıştay’a nüfuz etmemiş 

Biz son anayasa değişikliğinde aslında değişikliğe gittik ama hâlâ Danıştay’a herhalde bu nüfuz etmemiş, Danıştay daha bunu uygulamaya koymadı, halbuki bir değişiklik yapıldı. Siyasi istikrarı garanti altına alan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde ülke tarihimizde ilk defa güçler ayrılığı da tam anlamıyla tesis edilmiştir, uyulursa. Bağımsızlık ve tarafsızlık birbirini tamamlayan iki kilit kavramlardır. 

1 milyar dolar bedel ödettiler 

İzmir Limanı’nın ihalesini yapıyoruz Danıştay’da ihalesi 2 yıl bekliyor sonunda burayı alacak kişi vazgeçiyor, biz kaybediyoruz. 1 milyar doların bedelini bu millete ödetmeye kimsenin hakkı yoktur. Bunu bana Danıştay neyle izah edecek? Danıştay maalesef ağırdan aldığı zaman kim hesabını soracak? Bu bir tane örnek. Başka örnekler yok mu? Var. Böyle bir toplantıda böyle bir şeyin içine girmek istemem. 

Yerindelik yetkiniz yok 

Yassıada Mahkemelerinden 28 Şubat’a kadar yargının siyasallaşmasının bedelini yargı camiamız da ödemiştir. Vesayetçi zihniyetin tekrar hortlatılmasına göz yummamalıyız. Son günlerde yaşanan kimi tartışmaların hukuk içinde çözüme ulaşacağına inanıyorum. Yerindelik denetemi yetkisi yargıya mı ait, idareye mi? 16 yıldır bunun kavgasını veriyorum. 

İşgal girişimi püskürtüldü 

Siyasi istikrarı garantiye alan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde ilk defa güçler ayrılığı tam olarak tesis edilmiştir. Yargının hakemlik vasfını yerine getirmesi yargının çizdiği iki kavrama sadık kalmasıyla mümkün olabilir. Kararlarını verirken bağımsızlık yerine FETÖ elebaşlarının emirlerine göre hakaret edenler ülkeyi yıkıma sürükledi. İstiklal harbinde olduğu gibi 15 Temmuz’da da milletimizle devletimiz işgal hareketini püskürtmüştür. 

Yıldırım ve Erbaş’ı kabul etti

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ı kabul etti. Beştepe’de yaklaşık 1 saat süren görüşme basına kapalı olarak gerçekleştirildi.