Devrim TOSUNOĞLU
Türkiye kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı için Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsolosluğu’nda arama izni talep etti. Suudi Arabistan Büyükelçisi Walid Bin Abdul Karim El Khereiji de ikinci kez Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Reuters’in haberine göre Türkiye, gazeteci Cemal Kaşıkçı için Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nu arama izni talep etti. İzin talebi haberini Britanya merkezli haber ajansı Reuters, TVS’e dayandırarak duyurdu.
TAM İŞBİRLİĞİ BEKLİYORUZ
Bu arada Suudi Arabistan Büyükelçisi önceki gün ikinci kez Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı. Dışişleri Bakanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sayın Sedat Onal, Suudi Arabistan Büyükelçisi’ni dün bakanlığımıza davet etmiştir. Kendisine soruşturma sürecinde tam bir işbirliği içinde olmayı beklediğimizi iletmiştir” denildi.
REUTERS’E AÇMIŞLARDI
Rejime muhalif görüşleriyle bilinen Kaşıkçı, 2 Ekim’de evlilik işlemleri için başkonsolosluğa gitmişti. Bu tarihten sonra gazeteciden haber alınamadı. Emniyet “Kaşıkçı konsolosluktan çıkmadı” derken, Suudi yetkililer Reuters’e kapılarını açıp Kaşıkçı’nın binada olmadığını öne sürmüştü.
2 sır uçak indi, 6 araç peş peşe çıktı
Evlilik işlemleri için 2 Ekim tarihinde Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdiğinden beri haber alınamayan muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayı esrarını koruyor. Kaşıkçı’nın izini bulabilmek için polis ve MİT geniş çaplı araştırmalarını sürdürüyor.
AYNI GÜN AYRILDILAR
Kaşıkçı’nın Başkonsolosluğa giriş yaptığı 2 Ekim günü biri Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad, diğeri Mısır’ın başkenti Kahire’den olmak üzere iki özel jetin Atatürk
Havalimanı’na iniş yaptığı ortaya çıktı. HZ-SK1 tescilli Gulfsteram-4 tipi ve Gulfstream G-450 tipi HZ-SK2 kuyruk tescilli iki uçak, birer saat arayla Genel Havacılık Terminali’ne iniş yaptı. Uçaklardan birinde 5, diğerinde 4 olmak üzere toplam 9 esrarengiz yolcu Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na gitti. Öğle saatlerinde inen ilk uçağın saat 18.20 sıralarında Atatürk Havalimanı’ndan havalandığı, ikinci uçağın ise saat 22.45’te ayrıldığı öğrenildi.
Araçların güzergâhı inceleniyor
Havalimanında bu hareketlilik yaşanırken aynı saatlerde Suudi Arabistan Konsolosluğu’ndan peş peşe çıkan 6 siyah film camlı araç da dikkat çekti. Polis bu araçların konsolosluktan çıktıktan sonra 2’şerli gruplar halinde üç farklı yöne ayrıldığını belirledi. Araçların güzergâhındaki tüm kameralar didik didik incelemeye alındı.
Adnan Kaşıkçı’nın kuzeniydi
Cemal Kaşıkçı, 1970 ve 1980’li yıllarda dünyanın en zengin işadamları listesinde başı çeken Türk kökenli Suudi işadamı ve sanayici Adnan Kaşıkçı’nın kuzeniydi. “Karanlık silah tüccarı” lakaplı Adnan Kaşıkçı, Filipinler eski lideri Ferdinand Marcos ile yakın olduğu yönündeki suçlamalar sonucu İsviçre’de hapis yatmıştı. Kaşıkçı Ailesi 1997 yılında Prenses Diana ile birlikte hayatını kaybeden Dodi Al Fayed ile de dünya gündemine gelmiş ve Adnan Kaşıkçı’nın, Fayed’in dayısı olduğu ortaya çıkmıştı. Kaşıkçı Ailesi’nin bu ünlü ismi 2017 yılında Londra’da hayatını kaybetmişti.
Muhalifleri toplayacaktı
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın şüpheli bir şekilde ortadan kaybolması Batı medyasında da büyük yankı uyandırdı. Times gazetesinin Richard Spencer imzalı haberinde Kaşıkçı’nın bu hafta diğer muhaliflerle birlikte Washington’da bir konuşma yapmaya hazırlandığı belirtiliyor. Haberde, “Kaşıkçı Müslüman Kardeşler’i desteklemişti” deniliyor.
Bu arada Kaşıkçı’nın konsolosluğa gitmeden önce, bir yakınına, “Konsolosluktakiler iyi insanlar, en fazla beni sorgulayıp bırakırlar” dediği öğrenildi.
Ailesinden tuhaf açıklama
Suudi Arabistan’da önemli bir “kabile” olarak nitelenen Kaşıkçı Ailesi’nden Riyad’ı destekleyen açıklamaların gelmesi dikkat çekti. Aileyi temsilen Al Arabiya İngilizce’ye konuşan hukukçu danışman Motasem Kaşıkçı, ailenin olaya ilişkin sık sık Arabistan hükümetiyle temas içinde olduğunu belirtti. Kaşıkçı, Suudi Arabistan’ın “olumsuz amaçlarla suçlandığını” ileri sürdü. Hukuk danışmanı, Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz için “ailece tanınmadığı ve nişanlısı olmadığı” iddiasında bulundu.
ARAP MEDYASI BÖYLE YORUMLADI
Terörizm suçuna girer
Arap medyası Cemal Kaşıkçı olayıyla ilgili, “İstanbul Başkonsolosu tüm dünyayı kandırmaya çalışıyor” yorumunu yaptı. Al Jazeera televizyonu pazar günkü yayınında Kaşıkçı’nın durumuna sıklıkla yer verirken, internet sitesinde de haberi manşetine taşıdı. Al Jazeera internet sitesinde yayımladığı bir diğer haberinde 2015 ve 2016 yıllarında kaybolan üç Suudi prensin hikâyesini hatırlattı. Katar’da hükümet yanlısı Al-Sharq ise Mısırlı bir hukukçu olan El Seyit Abül Keyr’in görüşlerine yer verdi.
İNANDIRICI DEĞİL
İslamcı görüşleriyle bilinen Keyr, “Kaşıkçı’nın kaçırılması uluslararası hukuka göre terörizm suçudur” dedi.
Site “Suudi Konsolosluğu’nun senaryosu inandırıcı değil. Korkunç konsolos dünyayı kandırmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.
Sıkışınca hemen yalana sarıldılar
SİVİL TOPLUM AYAKTA
Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve uluslararası gazeteciler Suudi Konsolosluğu önünde toplandı. Nobel ödüllü gazeteci Tevekkül Karman, “Kaşıkçı tutukluysa hemen serbest bırakın” dedi.
WashIngton Post yazarı Kaşıkçı’nın, 2 Ekim’de evlilik işlemleri için gittiği ve bir daha çıkmadığı Suudi Arabistan Başkonsolosluğu önündeki bekleyiş devam ediyor. Başkonsolosluk binasının önüne gelen sivil toplum kuruluşları temsilcileri de ellerinde Kaşıkçı’nın fotoğrafının olduğu dövizler taşıdı. Nobel ödüllü gazeteci Tevekkül Karman, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmasına ilişkin, “Kaşıkçı, eğer tutukluysa ani bir şekilde bırakılmasını talep ediyoruz. Suudi Arabistan hapishanelerinde yapılan işkenceleri kesinlikle kabul etmiyoruz. Suudi yetkililerin bir an önce bu politikalarından vazgeçmelerini talep ediyoruz” dedi.
ERDOĞAN ÇÖZER
Biz Recep Tayyip Erdoğan’ın, arkadaşımız Cemal Kaşıkçı’nın akıbeti hakkında bütün bilgileri son derece şeffaf bir şekilde açıklayacağına inanıyoruz” dedi.