Kılıçdaroğlu boşa kürek çekiyor 

Kılıçdaroğlu'nun “Yargı paketi anayasaya aykırı'' söyleminin dayanağı yok. Anayasanın, Yargıtay ve Danıştay'la ilgili maddelerinde de bu konuda bağlayıcı bir hüküm bulunmuyor. 

Hakkı Kurban

Yargıtay ve Danıştay'ın yapısında reform düzeyinde değişiklikler öngören "Yargı Paketi", hafta içinde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek.  Tasarıya karşı çıkan ve "ret" yönünde oy kullanacaklarını açıklayan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu ve "iptal" istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuracaklarını açıkladı. Ancak anayasanın ilgili maddeleri, Kılıçdaroğlu'nun tezini doğrulamıyor. Tasarı yasalaşırsa, Yargıtay ve Danıştay'ın mevcut daire ve üye sayıları azaltılacak. Ayrıca emekli olana kadar "yüksek yargıçlık" uygulaması sona erecek, hem Yargıtay hem de Danıştay üyelerinin görev süreleri 12 yılla sınırlanacak. Anayasanın, Yargıtay ve Danıştay'ın görev, yetki ve yapısına ilişkin maddelerinde, daire sayısı ve üye sayısına ilişkin bağlayıcı bir hüküm yer almıyor. Daire ve üye sayısını belirleme yetkisi TBMM'ye bırakılmış durumda. 

DURUM TAM TERSİ 

Yargıtay ve Danıştay üyelerinin görev süresinin 12 yılla sınırlanmasına ilişkin düzenlemenin önünde de engel bulunmuyor. Anayasada Yargıtay ve Danıştay üyelerinin görev süresini belirten düzenleme yer almıyor. Aksine, görev süresinin 12 yılla sınırlanmasına emsal teşkil edecek Anayasa maddesi de var. 

12 YIL EMSAL 

Anayasanın "Yüksek Mahkemeler" başlıklı bölümünde, AYM, Yargıtay, Danıştay kurumları aynı statüde yer alıyor. Anayasanın 147. maddesinde ise AYM üyelerinin görev süresinin 12 yıl olduğuna ilişkin özel hüküm yer alıyor. Bu madde dikkate alındığında, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin görev sürelerinin, 12 yılla sınırlanmasında, anayasal bir engel bulunmuyor.

ÇELİŞKİLİ KARARLAR BİTECEK

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Şu anda Danıştay ve Yargıtay’da heyet halinde çalışma imkanı var. Aynı dairenin iki farklı heyeti arasında aynı konuda birbirinin zıddı kararlar var” dedi. 20 Temmuz'da çalışmaya başlayacak İstinaf Mahkemelerine ve Yargıtay ile Danıştay'ın yapısında yapılacak değişikliklere ilişkin açıklamalarda bulunan Bozdağ, “Şimdi heyet halinde çalışma da artık tarihe karışıyor. Böylelikle içtihat farklılıkları da daireler içerisinde oluşmayacak" dedi.