Türkiye’ye gelen İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, Başbakan Binali Yıldırım tarafından Çankaya Köşkü’nde resmi törenle karşılandı. Ortak basın toplantısında Yıldırım, “Türkiye’nin son 40 yıldır baş ağrısı olan PKK ile daha etkin bir mücadele gerçekleştirilmesi konusunda İran’ın iş birliği önemli” diyerek şunları kaydetti:
Sorun olmaktan çıkıyor
Körfez harekatından sonra Irak’ın kontrol etmekte zorlanmasından kaynaklanan boşluk, terörün gelişmesine sebep oldu. İran, Türkiye ve Irak müşterek hareket etmek suretiyle terör sorununu da gündemden kaldırmamız pekala mümkündür.
Çankaya’da 1.5 saatlik zirve
Başbakan Yıldırım ve Cihangiri, Çankaya Köşkü’nde 1 saat 20 dakika görüştü.
Bölgedeki tüm komplo İsrail’in eseri
İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Cihangiri toplantıda şunları kaydetti: İslam dünyası çok ciddi sorunlarla boğuşuyor. Bütün komplolar uluslararası güçler ve İsrail tarafından yapılıyor. Onların bu işte parmakları olduğu çok net. Bu komplonun devamında kesinlikle bölge ülkelerini parçalamak için daha büyük komplolar olacaktır. Türkiye, büyük ve Müslüman bir ülkedir, çok önemli bir güce sahiptir. İslam dünyası bu sorunları çözmek için el ele vermelidir.
Barzani Çıkmaz bir yolda
Başbakan Yıldırım, 25 Eylül’de IKBY’de yapılan bağımsızlık referandumunun, İran, Irak ve Türkiye’nin yakın iş birliği ve koordinasyonuyla “çıkmaz bir yol ve umutsuz bir yolculuk olduğunun bir kez daha görüldüğüne” dikkati çekerek şunları kaydetti: Burada yapılmaya çalışılan ne yazık ki bölgede yaşayan Kürt, Arap, Türkmen ve diğer Ezidi, Asuri birçok etnik grupların daha iyi bir gelecek beklentisi değil, bölgedeki yöneticilerin kişisel hırsları ve istikbal arayışlarının bir sonucu olduğu net olarak ortaya çıkmıştır. Bu şartlar altında, bu maceraya sebep olanların bölgede artık var olmaları ve yönetici olarak hayatlarını sürdürmeleri oldukça zor gözükmektedir. Daha fazla bölge insanına eziyet edilmemesi konusunda gereken adımların da atılmasında fayda vardır.
Cenevre’nin temeli olacak
Başbakan Yıldırım, Astana süreci ve sonrasında çatışmasızlık bölgelerinin oluşturulması ile gerilimin azaltılması konusunda Irak, İran, Türkiye ve Rusya’nın ortaya koyduğu inisiyatifin, Birleşmiş Milletler (BM) şemsiyesinde Cenevre görüşmelerinin de temelini oluşturacağının altını çizdi.
Yapay devlete izin vermeyiz!
“Türkiye ve İran’ın bölgedeki önceliği ve hassasiyeti, istikrarı bozacak yapay devlet oluşumu, oluşturma gayretlerine hiçbir şekilde yol açmayacak bir durumun, bir sonucun elde edilmesi için birlikte çalışılacaktır” diyen Yıldırım şöyle devam etti: Burada statü değişikliği sadece Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne tehdit olmayacak, aynı zamanda İran ve Türkiye’nin de bölgedeki menfaatlerine ciddi şekilde mahsur teşkil edecektir. Bu bakımdan bölgeyle ilgili hassasiyetimiz, bölgenin geleceğiyle ilgili hassasiyetimiz İran’ın da Türkiye’nin de tamamen aynıdır. Bu konuda iş birliğimiz kapsamlı şekilde devam edecektir.